Аз спрях поръчката за обслужването на тел. 112. Това каза

...
Аз спрях поръчката за обслужването на тел. 112. Това каза
Коментари Харесай

Радев: Аз спрях поръчката за обслужването на тел. 112, поддържащата фирма ни притиска

Аз стопирах поръчката за обслужването на тел. 112. Това сподели на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев след държавното съвещание.
„ Аз стопирах поръчката за тел. 112. Беше открит недостатък в нея и това беше основанието. Усещам се притиснат като министър от тези, които до момента са изпълнявали отговорностите си по този контракт. Имаме известни недостатъци в министерството обратно във времето, защото не са плащани пари за поддръжка. От експертизата, която имам, сега вършим по този начин, че се договаряме с представител на небългарска компания, които са правили нещата до момента, да не престават да ги правят без това да е в ущърб на жителите “, съобщи силовият министър.
Фирмата, поддържаща тел. 112 да не се подвежда по това, че идвайки председателството, страната може да бъде притискана с неприемливи условия, добави той.
„ Имам увереността, че ще реализираме оптимална цена за поддръжката, която не е била дребна, за тази социална поръчка. Това е единственият претекст – да спестим средства на данъкоплатците и да създадем по този начин, че да намерим златната среда и за тези, които ще извършат активността или ще не престават да я правят, и за нас като министерство да не даваме повече пари, в сравнение с ни е се коства, че е обикновено за това. Много е комплицирана експертизата, а и са доста малко експертите, които могат да създадат такава. Отправям зов към компанията да бъдат по-конструктивни към нас. Да, те ще продължат, по този начин се е случило, че договорът е подобен и те би трябвало, а и няма кой различен, да продължат поддръжката на тел. 112. Да не се подвеждат по това, че идвайки председателството, министерството и страната ни могат да бъдат притискани с условия, които считаме за неприемливи “, съобщи Радев.
По думите му сходни публикации всяват ужас в жителите, и то заслужено. Радев посочи, че от над 600 000 позвънявания в последния месец и половина, единствено към 130 са били със сбъркани адреси. „ Ако това тормози някой, мен не ме тормози. Имало е и по-драстични случаи. Въпреки че поддръжката известно време е била незаплащана от Министерство на вътрешните работи, те не престават и сега да поддържат системата. Оптимист съм, че до половин-един месец ще стигнем до завършек на тези договаряния, ще сключим контракт и системата ще бъде поддържана и за председателството, а и освен поради него. Тази социална поръчка ще продължи. Другите функционалности могат да станат единствено в случай че системата се поддържа. Нашата първа задача е да създадем първото – поддържаме системата, сключваме контракт и по-късно приказваме за другите две функционалности “, сподели още министърът на вътрешните работи, съобщи Фокус.
Мярката за назначението на 1000 униформени служители на реда до края на годината е изпълнена, съобщи Радев. „ Става дума за назначението на най-малко 1000 униформени служители на реда до края на тази година. Това е част от нашата предизборна стратегия и от тази за ръководство на държавното управление. Докладвах на премиера, че от началото на годината за назначени 778 служители на реда. Забраних назначението в администрацията чиновниците, до момента в който не се попълнят главните длъжности или огромна част от тях. Мярката е изпълнена и то не от началото на годината, а от влизането във властта на третото ръководство на премиера Борисов. От 5 май числата са такива “, разяснява Радев.
По думите му в дирекция „ Жандармерия “ при Групово дело „ Национална полиция “ са назначени 245 униформени чиновници, в Групово дело „ Гранична полиция “ – 129 и в Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР – 560. Общо 934. „ Това е към дата 8 август. В последната седмица може би са настанени и останалите 66. Утре в Асеновград ще открием Районното ръководство. Обещанието беше, че ще бъде намерено възобновено районно ръководство “, сподели още Валентин Радев.
Опашките в КАТ-София са намалели, опитваме се да бъдем по-любезни, разяснява още министърът.
„ За над 160 услуги успяхме да понижим административната тежест. Над 30% от тях към този момент са електронизирани. Може да минете през КАТ и да видите там подобренията. Очакваме спомагателните 2,5 млн. лева, които би трябвало да бъдат отпуснати, с цел да довършим това, което сме решили на територията на софийската КАТ и да го размножим по останалите приемни пунктове в огромните градове – Пловдив, Варна, Бургас. Имам сведения, че опашките са намалели. Опитваме се да бъдем все по-любезни, в това число да премахнем ксероксите, които към момента ги има извън и се постанова да развъждаме документи “, разяснява Радев. По думите му е доста значимо този опит, който се натрупва в КАТ-София, да го трансферират в другите места. „ Аз съм оптимист “, добави той.
За увеличението на заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи и дали министерството ще изиска в допълнение перо за това, когато бъде гласуван бюджетът за идната година, Радев съобщи, че този въпрос е бил издигнат и на събирането с министър-председателя. „ Той и всички умувахме над този въпрос, само че няма да кажа тъкмо какво. Естествено, че ходът е натам. Трябва да увеличим освен заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, а на целия бранш „ Сигурност “. Търсят се способи и ви поканвам на 12 септември. Както знаете, има Съвет за обществено партньорство. Там една от точките е тъкмо това – обсъждаме предложенията на синдикатите на Министерство на вътрешните работи. Ще бъде разисквано повишението на заплатите – по кое време, по какъв начин, с какъв брой “, сподели още Валентин Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР