Аз смятам, че със своето поведение в пленарна зала партия

...
Аз смятам, че със своето поведение в пленарна зала партия
Коментари Харесай

Дариткова: ГЕРБ опроверга всякакви спекулации за договорки и задкулисни сделки

„ Аз считам, че със своето държание в пленарна зала партия ГЕРБ опроверга всевъзможни спекулации за контракти, сделки и подмолни покупко-продажби. При гласуването на член 64 ние бяхме с оптимално наличие в зала и гласувахме за дотация от 1 лев “. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в коридорите на Народното събрание.

По думите ѝ при прегласуването единствено ГЕРБ са останали поддръжници на тази теза. Всички други са дали своят вот срещу и се е получила законодателна празнина.

„ В Закона за политическите партии е записано, че в Закона за бюджета се дефинират дотациите на партиите, а в действителност ние не определихме никаква дотация. Това не означаваше, че е и нулева дотацията. Просто нямахме дотация. А при идващите гласувания 30 члена от Закона за бюджета не бяха подкрепени. Останахме да ги гласуваме единствено ние от ГЕРБ. Това сътвори риск за приемането на бюджета на страната за 2020 година “, уточни Дариткова.

Тя съобщи още, че по тази причина се е състояло незабавно заседание с съдружните сътрудници.

„ Те сложиха въпроса за дотацията и за това, че твърдо би трябвало да се дефинира такава. Казаха, че единствено следователно ще продължат да гласоподават с нас Закона за бюджета на страната. Нашата отговорност е пред хората. Отговорността ни е за това страната да има бюджет за 2020 година, който е по-добър, с опцията за повече разноски за обучение, с по-високи пенсии, с повече заплащания в обществената сфера, с по-високи заплати за обществените служащи, за учителите, за всички чиновници в администрацията. Смятаме, че тази наша отговорност е водеща. Знаем, че ще понесем политическа отговорност за събитията от през вчерашния ден. Но ние сме тези, които сме виновни за стабилността на страната. За да избегнем рецесията приехме решението на нашите съдружни сътрудници и приехме единственото предложение, което имаше във връзка с дотацията – тя да бъде осем лв. “, изясни доктор Дариткова.

По думите ѝ няма нарушаване на правилника, тъй като това предложение е било гласувано единствено един път.

Тя уточни още, че е била в връзка с премиера Борисов от самото начало.

„ Съзнаваме, че отговорността, която носим ние като най-голяма политическа мощ в Народното събрание е най-голяма. Но би трябвало и да разберете, че ние не можем сами да осъществяваме това ръководство. Така ни е подредил българският гласоподавател, че ние нямаме болшинство в този парламент. Нашите решения би трябвало постоянно да се пречупват през призмата на това, че желаеме да избегнем рецесия. Държавата би трябвало да има непоклатимост и бюджет за 2020 година “, сподели още Дариткова.

„ Допустимо беше прегласуването на член 64. Той беше гласуван единствено веднъж. Недейте слуша какво ви приказват Движение за права и свободи. Всичко е в разпоредбите и в открития ред на Народното събрание, тъй като има такава процедура “, уточни водачът на НФСБ Валери Симеонов.

На въпрос дали е имало мнения, че бюджетът няма да се одобри и дали патриотите са сложили такова изискване, той отговори: „ Не. Ние не сме рекетьори “.

„ Ние ще продължим да държим на горна граница на дотациите, защото огромните партии получават прекомерно доста пари, които влагат на банкова сметка. Това не е редно. Това са държавни пари. Докато дребните партии мъчно свързват двата края, когато сумите са дребни и това убива демокрацията като цяло “, акцентира той.

Симеонов изясни още, че Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ постоянно са били за дотациите и постоянно са били поредни в това отношение, с цел да не бъдат партиите подвластни от други стопански субекти.

„ Намалени дотации, не 11 лв., само че постоянно сме били за дотации. Тази стъпка на тангото не я познаваме “, означи Валери Симеонов.

„ Държа да благодаря на министър Горанов за огромната работа, която свърши и да изразя своето почитание и почит, че той пристигна, прокара си бюджета, реализира своето и спомага дори и за разговора, на който бяхте очевидци. Вчерашният ден е победа за Горанов съгласно мен “, приключи Валери Симеонов. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР