Аз ще съм последният човек, който ще каже, че е

...
Аз ще съм последният човек, който ще каже, че е
Коментари Харесай

Маргарита Попова: Интересува ме как ще се изпълнява Истанбулската конвенция

Аз ще съм последният човек, който ще каже, че е срещу ратификацията на Истанбулската спогодба. Но мен доста ме интересува по какъв начин ще бъде изпълнявана тази спогодба и ще наложи ли тя смяна на нашата конституционна еднаквост. Това съобщи някогашният вицепрезидент Маргарита Попова по Българска национална телевизия.
Според нея би трябвало да се изчистят недоразуменията в превода на Истанбулската спогодба и да се видят всички ограничения в пакет. Маргарита Попова посочи: Искам да видя достоверния превод на Конвенцията, желая да видя всички ограничения, които нашата власт планува с изменение в разнообразни закони в това число и в Наказателно-процесуален кодекс или Закона за домашното принуждение.

Когато забележим всички ограничения в пакет, тогава аз ще мога да преценява дали тези промени в цялостното законодателство ще наложат смяна на нашата конституционна еднаквост. Това е лековато изказване, което граничи с доста висока доза самоувереност, да не кажа с нелепост да кажеш ти на този стадий в днешния ден, че няма да се наложи да си променяш Конституцията. Преди да видиш целия пакет, ти не можеш да кажеш дали ще се наложи да си промениш конституционната еднаквост. В тази спогодба категорично е написано, че когато се постанова би трябвало да бъдат направени промени и на конституционно и на законодателно равнище.

Попова уточни още, че липсва юридически спор по този въпрос, който ще даде доста политически отговори и ще засегне доста социологически проблеми.

Огромна е политическата отговорност на хората сега, които са сложили на масата решаването на този въпрос. Политическата отговорност е на народните представители и нека те да не станат обект на принуждение, с цел да гласоподават обратно на тяхната съвест, съобщи Попова.

Не се споделя в тази спогодба какъв брой съществени и обхватни ограничения тя в действителност планува за отбрана на половете от дискриминация, за отбрана на дамите и децата от принуждение. Не се споделя какви предстоящи има за основаване на нови институции, в случай че е належащо една или повече. Не се споделя, че тази спогодба планува една интернационална група. Тя е планувала собствен личен орган на равнище Съвета на Европа. Който орган един път на две години ще идва и ще мониторира наедно с всички други органи, които досега са провеждали мониторинг по тези въпроси. Това значи, че когато си сложиш подписа по тази спогодба, би трябвало да знаеш по какъв начин ще я изпълниш, сподели тя.

Попова изясни още, че всеки мониторинг е съпроводен с оценка. Изпълняваш ли си отговорностите по отбрана правата на индивида или не. Този орган планува основаване на доста сериозна институция. Вероятно с присъединяване на доста хора на равнище съвет на Европа със ужасно високи заплати, хора снабдени с имунитет и привилегии, което че работата е напълно сериозна.

Един куп неправителствени организации, които работят по тези тематики чакат да бъдат разпределени огромни финансови запаси, с цел да се извършват отговорностите. това нещо ще се случи и тука, те също ще упражняват мониторинг, ще споделят на европейско равнище с този нов интернационален орган, който се планува в конвенцията. Така че работата не е напълно до един обикновен автограф, счита Попова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР