Аз също мисля, че всичко е записано в Конституцията и

...
Аз също мисля, че всичко е записано в Конституцията и
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Целта по време на повторното гласуване беше да се протака

" Аз също мисля, че всичко е записано в Конституцията и в Закона за правосъдната власт. По време на повторното гласоподаване за Иван Гешев, дребна част от членовете на Висш съдебен съвет се пробваха да трансфорат тази значима процедура в един безспорен цирк. Три часа се водиха процедурни разногласия. А в закона ясно е записано по какъв начин следва да се работи ". Това съобщи някогашният член на Висшия правосъден съвет Ясен Тодоров в студиото на " Още от деня ".

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев сподели, че няма да бави отговора дали ще подпише указа за назначението на Гешев за основен прокурор. Той беше безапелационен, че няма да приема ултиматуми от никого.
" Целта по време на повторното гласоподаване беше да се протака, да се сътвори напрежение. Отвън имаше протест, на който се направиха много хулигански прояви от хора, които не знам дали знаеха за какво са там. Сега протестиращите упорстват президентът да не подписва указа и да се обърне към конституционния съд ", сподели още Ясен Тодоров.
Той назова настояванията на протестиращите безусловно противозаконен политически напън върху президента.

Съображенията на Румен Радев за неподписването на указа за назначението на Гешев бяха свързани единствено с процедурата, а не с качествата на претендента за основен прокурор.

Тодоров беше безапелационен, че при повторното предложение, направено от пленума на Висш съдебен съвет, президентът е задължен да издаде декрет.
" Като за трима го изслушваха Иван Гешев, колкото продължи избора на Сотир Цацаров преди 7 години, само че тогава имаше трима претенденти ", разяснява някогашният член на Висш съдебен съвет.
На въпроса щеше ли да протече по-добре гласуването, в случай че имаше съревнование, Ясен Тодоров отговори:
" Промените в закона от 2016 година и предшестващите ги промени в Конституцията от 2015 година заложиха този капан. Ако беше останала остарялата обстановка, 5-имата членове на Висш съдебен съвет, които не гласоподаваха в поддръжка на Гешев, щяха да имат опцията да създадат свои номинации и щеше да има втори претендент. Но откакто се дава опция единствено на прокурорската гилдия да номинира, най-нормалното нещо беше тя да си направи, жаргонно казано, един прелиминарен кастинг, да се сплоти към един претендент, тъй като в случай че прокурорската гилдия не е единна, вероятността да не се получи избор, е доста огромна ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР