Аз съм в активен диалог с ЕК за предоговарянето за

...
Аз съм в активен диалог с ЕК за предоговарянето за
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: В активен диалог съм с ЕК за предоговаряне за затваряне на въглищните централи

Аз съм в деен разговор с Европейска комисия за предоговарянето за затварянето на въглищните централи и парите по Плана за възобновяване и резистентност. Това сподели вицепремиерът Атанас Пеканов в ефира на bTV.   " Той е почнал преди решението на Народното събрание, само че още повече по-късно решение ние на две седмици беседваме. За да не ни вземат част от средствата, би трябвало да ги убедим, че предходната година не е било допустимо да понижим работата на въглищните централи – те правеха големи енергийни резултати и допринасяха доста. До 2026 година ще се показват новите планове по RePowerEU. Всички страни членки ще показват своите проекти, въпреки със закъснение.

" Решението на Народното събрание споделя да не вършим нищо по тази тематика – да не понижаваме работата на въглищните централи. По ПВУ половината пари са за декарбонизация, не можем да не я вършим и да чакаме пари. Не може да не дадем никакви цели до 2026 година Така заложено от Народното събрание не можем нищо да създадем, можем по други линии. Преговорите текат ", увери той.

По мотив откритите от Асен Василев две неточности в оферти от служебния кабинет бюджет, Пеканов съобщи: " Това е по какъв начин действа ПВУ. Съжалявам, че се спекулира тук. Парите идват против резултати, а резултатите идват откакто се създадат вложенията и промените. Мисля, че приходите са на рекордно равнище, само че би трябвало Национална агенция за приходите да удостовери. "

" Забързахме процеса и получихме първото заплащане, с помощта на работата на служебния кабинет. Ако не си свършим работата, няма да си получим парите. Имам очаквания вторият транш да се случи тази година, само че това зависи от приемането на 12 закона. Трябва да има постоянен кабинет и консенсус със законите. Имаме потребност от тези 12 закона ", добави още той.

" От Организацията за икономическо сътрудничество и раз споделят, че би трябвало да има смяна в налозите. Не беше добър разновидността намаляването на ДДС-то за някои артикули и браншове. Връщането му на старите му стойности е верен метод. Няма политически вкус за огромни стъпки ", изясни той.

" Дивергенцията сред София и останалата част на страната е проблем освен за минималната работна заплата, само че и за заетостта. Трябва да взимаме политически решения, които да оказват помощ повече на останалата част от страната. Трябва да се откри обаче политическа воля да бъде преборен този проблем ", сподели още вицепремиерът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР