Аз съм учудена, че ЦИК сега установиха, че грешките са

...
Аз съм учудена, че ЦИК сега установиха, че грешките са
Коментари Харесай

Полина Витанова, 23 РИК-София: Една грешка в протокола повлича след себе си още седем

„ Аз съм учудена, че ЦИК в този момент откриха, че грешките са доста. Те са в резултат на протокола, който се одобри от Централната изборна комисия, с десетките числа и сборове, които трябваше да се създадат от секционните изборни комисии. Това са единствено разпределените по кандидатски листи действителни и недействителни гласове – сред 80 и 90 цифри, които трябваше да се сборуват. Това неизбежно води до неточности. “

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

 
Истината е, грешките по протоколите са сборни неточности. И по този начин признатият протокол, с всичките тези редчета, числа и сборове, които трябваше да създадат секционните изборни комисии – те са свързани. Една неточност в сбора на разпределението по кандидатски листи води до още седем неточности в протокола. На това се дължи поправянето толкоз пъти в протоколите.
„ В последна сметка, законодателят е дал право, при неточност, всички членове на СИК да поправят протокола, като се подпишат до грешката, при положение, че грешката е поправена шпо метод, че може да се откри какъв е действителният резултат “, посочи Витанова.

„ Винаги, когато има гласоподаване с хартия, има опция и възможност за недействителни бюлетини. Право и обвързване на СИК е да откри кой глас е автентичен и кой – не. А право на всеки гласоподавател е, в случай че реши, да направи своята бюлетина недействителна “, уточни тя.

„ Според мен няма по какъв начин недействителните бюлетини да са пет пъти повече спрямо последните избори с хартиени бюлетини, може би е някаква неточност. Мисля, че при нас количеството е едно и също “, показа секретарят на 23 РИК.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР