Аз съм се опитал да ги обобщя в няколко групи.

...
Аз съм се опитал да ги обобщя в няколко групи.
Коментари Харесай

Министър Стоилов: Поисках оставката на Гешев заради груби нарушения на закона и на етиката

Аз съм се опитал да ги обобщя в няколко групи. Става дума за дейности, които в редица случаи се разминават с условията за незаинтересованост и безпристрастност, за това че липсва обединен критерии, когато се правят оценка дейности на хора, които се намират по високите етажи на властта. Това съобщи служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов.

Вие смятате ли, че когато за банкрута на една банка единия от главните акционери основателно е измамен под правосъдна отговорност, за другия този въпрос не се слага!? Или пък другия - когато се изполват специфични разследващи средства не по предназначението на инспекцията или предварителното произвеждане, което се прави, те по-късно също изборно да бъдат обществено разгласявани!? Така че това са неща, които хората виждат, уточни той пред bTV.

Нарушенията са с изключение на по българското законодателство, само че и по етичния кодекс на българските магистрати - за безпристрастност, за конфиденциалност и за дейности на началник в правосъдната власт, разяснява министърът.

Така че процедурата изисква аз да подхваща това деяние, защото не се откриха членове на Висш съдебен съвет, които да подхващат тази самодейност. Срещу нас нормално се реагира, че виждате ли, ние нарушаваме независимостта на правосъдната власт. С какво? Аз съм сега единственият орган, който може да сложи този въпрос на разискване. А решаващият орган е Висш съдебен съвет. Така че отговорността към този момент е пред него и аз се надявам към този момент в действителност да се покаже самостоятелрност на членовете на Висш съдебен съвет, да не се разделят на сътрудници, да не се считат единствено за служебно подчинени и да създадат совято преценка, добави той.

Призовавам новите депутати да не остават настрана от оставката на Иван Гешев. Те могат да образуват комисия и да вземат участие в този развой. А той на собствен ред би трябвало да дава отговор пред тях, съобщи още правосъдният министър.

Хората от прокуратурата ще се опълчват на част от причините, които съм изложил, само че те не могат да бъдат подминати. Така че е въпрос кой от какъв стандарт се управлява. В Конституцията е записано, че този вид магистрати се изискват високи морални качества, тъй че това няма по какъв начин да бъде подминато. И това е значимата страна на въпроса, уточни Стоилов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР