Аз съм реалист и мисля, че ще имаме правителство. Пък

...
Аз съм реалист и мисля, че ще имаме правителство. Пък
Коментари Харесай

Проф. Стоянович: Такова царствено изпращане на духовно лице е изключителна рядкост за света

Аз съм реалист и мисля, че ще имаме държавно управление. Пък за шума, той е естествен. Така се вършат сватбите, изключително тук, където сме - на юг. 

Това разяснява пред бТВ историкът проф. Петър Стоянович.

Обществото ни като че ли имаше потребност от сходно обществено припознаване с някакъв престиж, с нещо, което да го погали по душата. Това се случи около гибелта на дядо Неофит. Българинът не постоянно поставя на стената си портрет, който може да изясни. Но този портрет, той изиска да го постави там. Смятам, че тази царственост в изпращането учудва хладна Европа и другия свят. Такова нещо към този момент рядко се случва по света, разяснява той.

Такава царствена върволица, като на дядо Неофит, аз нямам спомен да са правени у нас. Ние не знаем месеци наред по какъв начин да изпратим БТР-ите в Украйна, само че за него се откри прекрасен БТР. Аз познавах персонално дядо Неофит, извънреден и доста събран човек. Той написа изречението, че църквата не може да благослови войска, която атакува, а единствено такава, която пази. Такива неща в действителност не са се случвали. Припомнете си погребенията на другите патриарси - единия с една бяла кола за спешна помощ беше изпратен, другия с две черни коли. Така че това, което се случи с дядо Неофит ще се учи от историците,коментира той.

Тук желанието е към индентифициране на нацията с една добра фигура, фантазия за единство, разяснява той. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР