Аз съм бил зелен цял живот - дори загубих избори

...
Аз съм бил зелен цял живот - дори загубих избори
Коментари Харесай

Стефан Дион: Устоявайте на изкушението на "силната ръка"

" Аз съм бил зелен цялостен живот - даже изгубих избори поради обещанието за зелен налог. СЕТА е добра за околната среда "

© Анелия Николова Профил

Стефан Дион е огромно име в канадската политика. Той е прочут като един от хората, съдействали за успеха на федералистите на референдума за самостоятелност на Квебек през 1995 година, по-късно като министър на околната среда, виновен за подсилването на действието на Протокола от Киото, като водач на Либералната партия (от която е и актуалният министър председател Джъстин Трюдо) и най-после - външен министър в първата година на кабинета " Трюдо ". След това е назначен за дипломат в Германия и специфичен делегат за Европейски Съюз. Като подобен той прави и обиколка в Централна и Източна Европа. Дион е експерт по тематиките за сепаратизма, популизма и околната среда. Още по тематиката
Съединени американски щати постановат мита върху стоманата и алуминия за Европейски Съюз, Канада и Мексико

Облагането влиза в действие в петък, Европейската комисия ще реагира с контрамерки
31 май 2018
Безвремието на Европа свърши

Брекзит е вик за решителни промени и стопански напредък
25 май 2018
Как Канада вижда Европа през днешния ден?

Канада ви вижда като нещо близо до нас поради корените ни. Европейските народи построиха Канада и доста хора пристигнаха от континента. Имаме всевъзможни хора. В света през днешния ден виждаме демократичната народна власт да отстъпва. Това е притеснително за нас. Не бива да забравяме какъв напредък беше изработен. Ако се върнете във времето, в което аз бях млад - 1972-1973 година, какъв свят имахме? Огромен брой страни под тоталитаризъм, авторитаризъм в Африка, Централна и Южна Америка, даже в Средиземноморието имаше полковници в Испания, Португалия и Гърция, а в Италия и Франция имаше недемократнични партии с огромен % гласове.

И след това пристигна тази невероятна вълна на демократизиране и човешки права. Нищо в подобен размер не се беше случвало преди. От 1974 година, когато падна режимът в Португалия, до 1989 година и рухването на Берлинската стена имаше необикновен прогрес.

После пристигна насилственият ислямизъм, надигането на популизма и национализма, страни под контрола на сили, които са доста близки до огранизираната престъпност от време на време.

Канада вижда обстановка, в която Европейски Съюз е мощен съдружник. Но през днешния ден той се бори да резервира инерцията. И Канада не може да се меси във вътрешните диспути, само че желаеме да покажем, че не сме неутрални. Ние имаме вяра в демократичната народна власт, в свободата на словото, свободните избори, самостоятелното правораздаване. Надяваме се да завоюва на всички места.

Миграцията да вземем за пример провокира доста терзания в Европа. Искам да отбележа - никой не е длъжен да стане Канада. Но в случай че желаете да видите дали това работи - елате при нас. Елате в Торонто, където 80% от популацията са първо и второ потомство мигранти. Градове като Торонто и Ванкувър са постоянно в топ 5 по качество на живот. Така че имаме потенциала да асимилираме, да употребяваме мощните й страни. Готови сме да споделим този опит.

Ние, несъмнено, имаме преимущество, което вие нямате. Заобиколени сме от океани и за комшия имаме най-богатата страна в света.

Именно тази друга страна изглеждаше сходна на вас. Но през днешния ден Съединени американски щати по-нестабилен сътрудник ли са от Европейски Съюз?

Съединени американски щати имат доста преимущества. Но Канада е по-добра в асимилирането на мигранти. Ние нямаме гета. Общността ти оказва помощ да намериш работа, лекар, по какъв начин да се обличаш през зимата. Образователната система оказва помощ също - това не е система за богатите, а за всички.

Ние споделяме европейските терзания за доста от политиките на Тръмп. Не сме съгласни с новите мита, които той желае да наложи, и с развалянето на комерсиалните съглашения. Искаме да ги предоговорим, само че да го вършим под опасността да ги загубим не ни прави удовлетворени.

В доста неща сме съгласни с Европейски Съюз. Но в последна сметка Канада постоянно ще е непосредствен другар на Съединени американски щати. И когато имаш разногласия с другари, какво правиш? Не спираш да приказваш, опитваш да намериш решение. Това вършат и Германия, и Франция - пробват се да намерят метод да работят със Съединени американски щати.

Говорейки за Германия, смятате ли, че тя би трябвало да поеме повече роля в Европейски Съюз и в света?

Германия измина дълъг път. Фактът, че всички питат това, демонстрира какъв брой се е трансформирал имиджът на Германия. Тя се състезава с Канада за най-харесвана страна в света. Това е голям прогрес. Тя естествено си има проблеми - да вземем за пример " Алтернатива за Германия ".

Това е тренд на всички места. Популизмът се надига, за какво Канада остава една от последните огромни западни страни, които нямат подобен проблем?

Доволни сме, че не се случва в нашата страна. Имаме опозиционни партии, само че не сме врагове. Може да загубиш и след това да спечелиш. Губил съм повече от един път и знам какво е. Но хубостта на демокрацията е, че когато загубиш избори, не губиш работата, живота си и имаш опция да спечелиш отново. Така работи тя в Канада.

То е обвързвано с това, което приказвах. Тъй като системата работи добре, тя лишава популистите от благоприятни условия, които имат другаде - да разпалват шовинизъм в рискови разновидности и ксенофобия. Но не сме остров, не сме ваксинирани. Имаме потребност от мощни съдружници и в случай че не Европейски Съюз, кой?

Като обикаляте Източна Европа, прави ли ви усещане нещо?

Виждам доста терзание в Централна и Източна Европа. Ние не избираме държавните управления, работим с всички. Гледаме по какъв метод да помогнем за мощни институции. Целта на демокрацията е да спечелиш против конкуренцията, не да я убиеш.

Ако желаете да се борите с корупцията, устоявайте на изкушението да се поддадете на мощната ръка, която споделя " ще ви спася, ще унищожа този хайлайф и институциите му ", тъй като, когато популистите дойдат на власт, те стартират да политизират всичко. Полицията, пресата, съдиите. Как тогава ще се борите с корупцията? Демокрацията не ви дава гаранция за никаква корупция, само че е най-близкото допустимо.

Канада стана известна в последно време тук със съглашението за свободна търговия СЕТА. Виждате ли някакви положителни резултати от него към този момент и очаквате ли България скоро да го ратифицира?

Да, считаме, че скоро ще се случи. Но значимото към този момент стана - съглашението се ползва. СЕТА е добра за комерсиалните връзки. Но тя е и опция да се убедят хората, че е неточност да се избира сред търговия и напредък. Ако избираш сред двете, няма да имаш нито едно. Решението е да се договарят положителни съглашения, не да не се подписват никакви.

Аз съм бил зелен цялостен живот - даже изгубих избори поради обещанието за зелен налог. Ако имате хора тук, които настояват, че СЕТА е нездравословна за околната среда, аз ще приказвам с тях. Ако има иновация в София, която разрешава производството на нещо с по-малко сила, желая я бързо в Канада. И това е метод да става по-лесно.

Канадските компании тук са най-вече минни компании. Едно от главните терзания около дебата за СЕТА беше, че непознатите компании ще получат независимост да вършат каквото решат, разрушавайки природата, на инат на локалните стремежи.

СЕТА няма по какъв начин да даде гаранция, че всички минни компании ще са примерни. Но е спомагателен инструмент за това. Създадохме доста комитети, които да наблюдават за тези проблеми. Такива принадлежности нямаше. Ние преди малко създадохме омбудсман, който да следи дали канадските компании съблюдават етичните правила в чужбина. Имаме високи критерии в Канада и желаеме те да бъдат спазвани и на открито. Ако има недоволство против компанията, той ще има властта да прави следствие. Искаме канадците да са канадци на всички места по света.

Минната работа е постоянно сложна, само че желаеме да избират канадските компании пред останалите. Затова не желаеме да има неприятни ябълки.

Интервюто взе Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР