Аз съм бездната (2022), режисьор: Донато КаризиЧовекът, който чисти, знае,

...
Аз съм бездната (2022), режисьор: Донато КаризиЧовекът, който чисти, знае,
Коментари Харесай

Филмите на Бета Филм на CineLibri

„ Аз съм бездната ” (2022), режисьор: Донато Каризи

Човекът, който чисти, знае, че боклукът крие доста секрети. Хората са склонни да лъжат, само че боклукът им в никакъв случай не лъже. Човекът, който чисти, мисли, че е незабележим, до момента в който не среща Момичето с пурпурния кичур. Тя нахлува в спретнатия му живот, тъй като единствено злобен ангел може да я избави. Междувременно на открито някой убива блондинки… А истината лежи на дъното на тъмна, дълбока пропаст.

„ Капитанът ” (2023), режисьор: Едоардо Де Анджелис

В началото на Втората международна война Салваторе Тодаро командва Капелини, подводницата на италианския кралски флот. Екипажът му е въоръжен с кинжали, тъй като при положение на опция за таран, може да се стигне до ръкопашен пердах. Една непрогледна нощ през октомври 1940 година в Атлантическия океан Капелини се натъква на въоръжен търговски транспортен съд, плаващ с изгасени светлини. Потапя го, само че в същия миг Тодаро взема решение, което ще остане в историята: той избавя 26-те претърпели корабокрушение белгийци, които другояче биха се удавили посред океана, и ги смъква на брега в най-близкото пристанище… „ Капитанът “ споделя действителната история на Салваторе Тодаро, който избавя живота на моряци от противников транспортен съд, оживели след потъването му, застрашавайки сигурността на личната си подводница и нейния екипаж. Филмът е мощен апел за издигане на полезностите на етиката и човешката взаимност над бруталната логичност на военния протокол.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:
2023 Номинация за „ Златен лъв “ от кинофестивала във Венеция
„ Алма и Оскар ”(2023), режисьор: Дитер Бернер

„ Алма и Оскар “ споделя за буйната и бурна тригодишна връзка сред грандамата на виенското общество Алма Малер (1879-1964) и „ ужасното дете ” на виенската арт сцена Оскар Кокошка (1886- 1980). В началото на 1900 година Кокошка е изгряващ художник, повлиян от работата на Густав Климт, само че със личен характерен експресионистичен жанр. Смятан за един от най-великите художници експресионисти на XX в., Кокошка основава най-известната си творба, употребявайки Алма като модел, а годините на тяхната връзка бележат най-удивителния интервал в живота му. Самата Алма Малер е композитор и витална фигура на виенската художествена и музикална сцена. По времето, когато стартира пламенната си връзка с Кокошка, тя към този момент e погребала първия си брачен партньор – великия композитор Густав Малер, и има връзка с архитекта Валтер Гропиус. „ Алма и Оскар “ е филм за заплахите, съпровождащи тяхната пристрастеност, и за силата на изкуството.

„ Дворецът ” (2023), режисьор Роман Полански

Действието се развива в първокласен швейцарски хотел в курорта Гщаад. Става дума за величествена постройка с тип на палат, основана при започване на ХХ век от мистериозен проектант. Хотелът се отличава с приказна готическа атмосфера, в която богати, известни и капризни посетители от целия свят се събират, с цел да посрещат всяка последваща нова година.

На 31 декември 1999 година, в навечерието на новото хилядолетие, вещият управител на хотела, 50-годишният Хансели, прави самобитна „ военна инспекция “ на готовността на личния състав за посрещането на гостите. Хансели твърди екипа от келнери, портиери, готвачи и рецепционисти, че настъпването на 2000 година не значи завършек на света. Персоналът се приготвя да задоволи всевъзможни искания на екстравагантни гости. И по този начин, стартът на обилната вечеря е разгласен, само че развоят на празненството се оказва непредвидим… Преплитането на обособените истории и конфликтът на разнообразни персонажи основават неуместна черна комедия, наситена с провокации.

Фестивали

2023 Световна премиера отвън конкурсната стратегия на кинофестивала във Венеция

„ Истории, които не са за описване ” (2023), режисьор Сеск Гай

Пет комични истории се кръстосват по случайност, фокусирани върху страстите на основните герои. Някои от тях бъркат действителността с желанието, други лъжат повече, в сравнение с приказват. Историите, които „ не са за описване “, съдържат обстановки на обществено оскърбление, неизповядани секрети, обществени предубеждения, изневери, ревнивост и злословия. Преживявания, с които всеки може да се разпознава. Режисьорът Сеск Гай този път е основал сардонична, в същото време напоена със състрадание ода за неспособността на хората да ръководят личните си страсти. Според създателя на „ Сантиментално “ („ Съседите от горната страна “) филмът „ Истории, които не са за описване “ се занимава с всичко, което стои сред това, което сме, и това, в което имаме вяра.

„ Умберто Еко: Библиотеката на света ” (2022), режисьор: Давиде Ферарио

Личната библиотека на Умберто Еко е сама по себе си целия свят: повече от 30 000 модерни книги и 1500 тома редки и антични четива. Режисьорът Давиде Ферарио е работил с Еко една година преди гибелта му по видеопроект за Венецианското биенале на изкуствата през 2015 година, получавайки достъп до библиотеката. С помощта на фамилията на бележития италиански ерудит – културолог, есеист, белетрист и мъдрец, Ферарио продуцира документален филм за това само по рода си място, само че също по този начин се пробва да улови и показа универсалната концепция за библиотеката като „ паметта на света “, както самият Еко я възприема. Филмът обръща уместно внимание и на неговите романи, по-специално на емблематичното заглавие „ Името на розата “.

„ Диаболик: Гинко в офанзива ” (2022), режисьори: Анотнио и Марко Манети

Действието се развива в измисления град Клервил в края на 60-те години. Безмилостният апаш Диаболик и неговата съучастничка Ева Кант се забъркват в ново премеждие против контрольор Гинко, който е по-борбен и съдбоносен от всеки път. Диаболик прави дръзка кражба – първо на елмаз от охраняван трезор, а по-късно и на бижута. Това обаче е капан, подложен от контрольор Гинко, и бижутата са покрити с радиоактивни материали, което разрешава на полицията да наблюдава крадеца. Докато Гинко и хората му си проправят път с динамит към планинското им леговище, Диаболик и Ева Кант се пробват да избягат. Ева обаче изкълчва глезена си и Диаболик я изоставя. Бясна, Ева предлага на Гинко да му докара Диаболик против безвредно прекосяване на границата…

Поредицата с антигероя Диаболик е основана през 1962 година, включва над 900 елементи и има в актива си над 150 милиона осъществени копия в целия свят, трансформирайки се в една от най-популярните и най-продаваните комикс серии, основани в Европа. Вдъхнала е живот на няколко кино акомодации, радио шоу, анимационен ефирен сериал, видео игри и голям брой пародии.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:
2023 Номинация за премия „ Давид на Донатело “ за образни ефекти2023 Номинация за премия „ Давид на Донатело “ за най-хубава песен2023 Номинации от Италианския народен профсъюз на филмовите публицисти за кастинг режисьор, ария и саундтрак
„ Данте ” (2022), режисьор Пупи Авати

Да четеш Данте, е едно задължение; да го прочетеш повторно, е една необходимост; да проникнеш в него, е симптом на великолепие.

Годината е 1350-а. Флоренция дава посмъртно опрощение на Данте Алигиери, умрял към 30 години по-рано. Джовани Бокачо, фамозният през днешния ден създател на „ Декамерон “, е инструктиран от Орсанмикеле да занесе 10 златни флорина като алегорична отплата за несправедливото заточение на сестра Беатрис, единствената щерка на Данте, която е монахиня в Равена в манастира „ Санто Стефано дели Уливи “. По време на пътуването Бокачо среща няколко души, които са познавали „ Върховния стихотворец “ или са били очевидци на гибелта му. Техните истории възкресяват живота на гениалния създател на „ Божествена комедия “ в поредност от ретроспекции. Когато най-сетне идва в Равена, Бокачо получава безапелационен отвод да види Беатрис. Оказва се, че тя изпитва злоба към всички флорентинци, поради това че са заточили татко й и са предизвикали разорението му…

Вдъхновен от книгата на Джовани Бокачо „ Трактат за прослава на Данте “, филмът споделя за живота на великия феодален стихотворец и „ татко на италианския език “ Данте Алигиери през погледа на Бокачо. А самата тематика на кино лентата се основава на романа на Пупи Авати „ Висшата фикция, пътуването на Бокачо към Данте “.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:
2023 Номинация за премия „ Давид на Донатело “ за най-хубав грим2022 Награда за костюмен дизайн – Капри, Холивуд2022 Награда за най-хубава постановка от FICE – Федерацията на италианското артхаус кино
„ Странност ” (2022), режисьор: Роберто Андо

По време на пътешестване до Сицилия през 1920 година един мъж участва по чиста случайност на подготовка за театрална режисура с артисти дилетанти. За него този театър има форма на картина вкартината – нещо като калейдоскоп, който смесва живота с театъра, писането с литературата, актьорите с елементарните хора. Обезоръжаващата чудноватост, с която актьорите Онофрио Принчипато и Себастиано Вела се пробват да удържат театралния състав дружно и да завършат представлението, въодушевява този очевидец да сътвори новото си произведение, на което дава заглавие „ Шест лица търсят създател “. Оказва се, че очевидецът е самият Луиджи Пирандело, фамозният белетрист, стихотворец и драматург.

През 1934 година Луиджи Пирандело получава Нобеловата премия за литература за смелото и ослепително обновяване, което постанова в драмата.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

2023 Четири награди „ Давид на Донатело “ от Академията за италианско кино: най-хубав автентичен сюжет, най-хубав продуцент, дизайн на продукцията, костюми

2023 Десет номинации „ Давид на Донатело “ от Академията за италианско кино: най-хубав филм, постановка, най-хубав артист, най-хубава актриса в поддържаща роля, кинематография, музика, монтаж, тон, прически и номинация „ Давид на младите “

2023 Награда за филм на годината от Италианския народен профсъюз на филмовите публицисти

„ Операция “Наполеон ” (2023), режисьор: Оскар Тор Акселсон

Младата исландска адвокатка Кристин е въвлечена във водовъртежа на интернационален скрит план, когато получава фрагменти от остатъци на аероплан, разкрити неотдавна след топенето на един от най-големите ледници в Исландия. Въпросният остарял немски аероплан от Втората международна война изважда на ярко както безмилостни нарушители, по този начин и заместник-директора на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Кар, който към този момент скрито се е опитвал да отстрани останките. Кристин се излага на огромна заплаха, отказвайки да загърби случая, до момента в който не бъде открит ключът, който ще позволи загадката на интервенция „ Наполеон “…

„ Плитката ”(2023), режисьор: Летисия Коломбани

Първоначално действието ни придвижва в Индия, където Смита мечтае да даде обучение на дребната си щерка и ще направи всичко по силите си да реализира този блян. В същото време Джулия работи в ателието за перуки на татко си в Италия и открива, че фамилният бизнес е изправен пред банкрут. От своя страна канадката Сара, надарена адвокатка, е напът да оглави адвокатска адвокатска фирма, когато е диагностицирана с рак на гърдата. Въпреки че в никакъв случай не са се срещали, Смита, Джулия и Сара се оказват свързани като кичурите в една плитка… Заснет на три континента – на хинди, италиански и британски език, и огрян от наличието на три забележителни актриси, „ Плитката “ е въздействащ филм за смелостта в лицето на тестванията и несгодите. Адаптация на едноименния бестселър на Летисия Коломбани, от който са продадени над 2 милиона екземпляра, преведени на 40 езика!

„ Високо и ниско: Джон Галиано ” (2023), режисьор: Кевин Макдоналд

Създаден като писмено следствие, филмът отразява метода към работата на ексцентричния фешън дизайнер Джон Галиано, обрисува някои особености на характера му и дава визия за подбудите, които стоят зад изричането на антисемитски обиди. Чрез изявленията на околните другари и фамилния му кръг, на някои от най-влиятелните звезди от света на модата и киното, както и на самия Галиано, Кевин Макдоналд обрисува индивида зад стилния талант и неговото пътешестване към изкуплението.

„ Филип ” (2022), режисьор: Михал Квецински

Действието се развива през 1943 година Успял да избяга от варшавското гето, полският евреин Филип е напълно самичък в сърцето на нацистка Германия и е заставен да крие произхода си, с цел да се избави от гибелта. Започва работа като сервитьор в ресторанта на извънреден хотел, където се любува на всички прелести на живота, заобиколен от разкош, красиви дами и посетители от цяла Европа. Преструвайки се на французин, той отмъщава на нацистите по собствен неповторим метод. Но когато най-близките му хора стават жертва на войната, комплицирано построеният свят, който го заобикаля, се разпада като къща от карти.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:
2023 Награда от интернационалния конкурс за игрален филм от филмовия фестивал Миколайчук2022 Награди от Полския кино фестивал за най-хубав пълнометражен игрален филм и за кинематография2022 Номинация за най-хубав филм от Полския кино фестивал
„ Любо ” (2023), режисьор: Джорджо Дирити

Семейството на Любо става жертва на организация за генетични опити. Принуден да стартира нов живот, той основава друго семейство, само че призраците от предишното не му дават покой. Ще разбере ли в миналото какво в действителност се е случило с децата му? Любо приготвя възмездие с непредвидени последици…

Джорджо Дирити е основал вълнуващ кинематографичен роман по романа на Марио Каваторе, който насочва вниманието на фена към размитите граници сред положителното и злото.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:
2023 Номинация за „ Златен лъв “ от кинофестивала във Венеция
„ Прекрасно лято ” (2023), режисьор: Лаура Лукети

Дева Касел, която до неотдавна се изявяваше единствено като модел на „ Долче и Габана “, дебютира в киното в ролята на предизвикателния модел Амелия. Тя вкарва по-малката си другарка Джиния в свят на актьори бохеми, където влюбването се оказва неизбежно. Действието се развива в Торино през лятото на 1938 година, в навечерието на Втората международна война и присъединението на фашистка Италия към Тристранния пакт.

Филмът е акомодация на едноименния разказ на италианския създател Чезаре Павезе, който печели влиятелната литературна премия „ Стрега “ през 1950 година. На български език е публикуван през 1978 година от „ Народна просвета “.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:
2023 Номинация за премията на публиката от Международния кино фестивал в Локарно

„ По черните пътеки ” (2023), режисьор Дани Имбер

Пиер е прочут публицист със податливост към рисковите прекарвания. Винаги е живял съгласно личните си условия и когато нещо е застрашавало свободата му, той е правил това, което умее най-добре: бягал е. Една вечер, недотам изтрезнял, Пиер се пробва да изкачи фасадата на висока постройка, пада и потъва в дълбока кома. Когато се разсънва, макар препоръките на обкръжението си, той взема решение да се разноски самичък из Франция, от Прованс до Мон Сен Мишел, по забравени пътеки, през някои от най-суровите и негостоприемни, само че красиви места. Основано на действителни събития, това кино бягство от обезумелия свят е история за силата на духа, устойчивостта, изцелението и повторното свързване с природата и вътрешното аз.

„ Невероятното пътешествие на Харолд Фрай ” (2023), режисьор Хети Макдоналд

Харолд е елементарен възрастен мъж, който постоянно е живял някак „ в профил “. Докато един ден не получава писмо от Куини – болна другарка, която не е виждал от 20 години. Когато отива до пощата, с цел да й върне отговор, Харолд не се връща назад вкъщи.

На пръв взор скромен, а в действителност трогателен филм, който се занимава с остаряването, скръбта и възприятието за виновност, само че също по този начин чества ежедневните наслади и човешката съгласуваност. Първокласният актьорски състав и сръчната постановка трансформират тази английска драма в ободряващо прекарване.

„ Нерелигиозен роман за едно поклонническо пътешестване, водено от силата на вярата и вярата. Перфектната тонизираща напитка за сложни моменти. “

Прожекциите по дни, часове и кина можете да видите тук:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР