„Аз съм ангажиран да защитавам столицата и страната ни“, заяви

...
„Аз съм ангажиран да защитавам столицата и страната ни“, заяви
Коментари Харесай

Еквадор: Извънредно положение в три провинции заради протести срещу цените на горивата

„ Аз съм зает да пазя столицата и страната ни “, съобщи Ласо по малкия екран късно в петък.

В понеделник локалните поданици започнаха митинги против държавното управление с искане за понижаване на цените на горивата. Студенти, служащи и други последователи също се причислиха към демонстрациите.

Пътищата в цялата страна, в това число автомагистралите до Кито, са блокирани от протестиращите.

Най-малко 43 души са ранени при конфликти със силите за сигурност.

Извънредното състояние разрешава на президента да извика въоръжените сили да поддържат реда, да преустановят гражданските права и да разгласи полицейски час.

За какво са митингите?

Производителят на нефт Еквадор е засенчен от възходящата инфлация, безработицата и бедността, увеличени от пандемията на ковид.

Цените на горивата в Еквадор означиха внезапен скок от 2020 година, като съвсем се удвоиха - за дизела от $1 до $1,90 за галон (3,8 литра), до момента в който бензинът се увеличи от $1,75 на $2,55.

Мощната Конфедерация на коренните националности на Еквадор (Conaie), която способства за свалянето на трима президенти на Еквадор сред 1997 и 2005 година, прикани за митинги.

Conaie съобщи, че ще продължи блокадите, до момента в който държавното управление извърши лист от 10 претенции.

Организацията желае цените на горивото да бъдат понижени до 1,50 $ за дизел и 2,10 $ за бензин, искане, което държавното управление отхвърля до момента.

Контролът на цените на храните и предоговарянето на персоналните банкови заеми на близо четири милиона фамилии са някои от другите претенции, сложени от Conaie.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР