Аз не знам те (БСП, ПП и ИТН - б.р.)

...
Аз не знам те (БСП, ПП и ИТН - б.р.)
Коментари Харесай

Захариева за коалицията: Не знам как ще забравят червените си линии и обидите

" Аз не знам те (БСП, Политическа партия и Има Такъв Народ - б.р.) по какъв начин ще не помнят алените си линии, думите, които си изричаха един на различен. Те имаха по-остра изразителност още преди " ИТН " да изоставен държавното управление. Те си разменяха такива реплики, които не се разменяха и сред опозицията и ръководещите в Народното събрание. Те се назоваха " мафия " и какво ли не беше. Тоест те в случай че съумеят да се схванат, явно ще имат държавно управление с присъединяване на мафията, тъй като " Продължаваме промяната ", и изключително Кирил Петков и Асен Василев, назоваха Слави Трифонов и неговата партия мафия ", разяснява пред БТВ депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева.

" Не съм сюрпризирана от това, че президентът връчи третия мандат на Българска социалистическа партия. Това е разумно и предстоящо ". Бившият министър на външните работи не се ангажира с прогноза какви са възможностите да се сформира кабинет.

По думите ѝ държавното управление осем месеца няма стратегия и всички значими решения в този парламент са взети с помощта на опозицията.

" За нас този парламент е привършен. За първи път в историята - това е бюджет на опозицията. ГЕРБ не е в изолираност. Това, което приказва някой от " Продължаваме промяната въобще не ме интересува. Всяка събота и неделя ние сме измежду хората и въобще не сме в изолираност ", съобщи Захариева.

На въпрос за закуската в Американското посолство в деня на консултациите при президента, на която стана ясно, че е участвал Даниел Митов, Захариева сподели, че не е била на нея, само че Митов ясно е обяснил и доколкото е схванала, става въпрос за протоколна закуска.

По тематиката за Република Северна Македония - Екатерина Захариева, която е някогашен външен министър, счита че българският интерес е предпазен.

" Надявам се малко да се успокоят пристрастеностите в Република Северна Македония. Не малко, а доста би трябвало да се успокоят. Видяхме какво се случва там, видяхме огромното напрежение, видяхме освен антибългарската изразителност, антиепровейската, анти-НАТО. Върнаха се от реториката отпреди 30 години. Не пролича да желаят да са членове на Европейски Съюз, макар че това бяха митинги проведени от една партия, която е в съпротива. Това оказва помощ малко и на България, която постоянно е казвала, че те би трябвало да се реформират даже да стартират договаряния, тъй като ще е нездравословно и за РСМ и за Европейски Съюз в случай че не създадат съответна оценка на предишното и не стартират да гледат напред, не желаят да се демократизират ", сподели Захариева.

Според нея заслугата е на опозицията и в случай че не е била конференцията, която Бойко Борисов даде с цялата парламентарна група (за френското предложение - бел.ред.), ръководещите нямало да посмеят да го внесат в Народното събрание.

" 2017 година нашето държавно управление сложи тази тематика въобще в Европейски Съюз. Повече от 15 години тематиката за Западни Балкани не беше тематика в Европейски Съюз. Поставихме я по време на нашето председателство - на първата лидерска среща. 2019-2020 година поискахме да забележим и гаранциите в преговорната рамка, тъй като виждахме, че на двустранна основа ще бъде мъчно. Подписването на контракта 2017 година (Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година сред тогавашните министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев в Скопие - бел.ред.) беше в действителност исторически миг, тъй като 13 години този контракт не беше реализиран. Въпреки всички рецензии - всички се базират на този контракт. И всичко, което България споделя на Македония е " спазвайте си контракта! ". Което значи, че министър председателят Борисов тогава и Заев бяха визионери при подписването. "

Захариева уточни, че не става въпрос за признание от България на македонския език. Формулата за езика я имаме още в декларация от 1999 година, препотвърдена с контракта през 2017 година.

" Никога не сме си мислили, че всичките останали държави-членки ще би трябвало да одобряват напълно позицията на България във връзка с езика. Това, което постоянно сме желали - да, има разлики, само че написан е 45-а година на основата на български акцент.

Първата междуправителствена конференция Северна Македония-Европейски съюз ще бъде идната седмица

По думите на Захариева това е добър компромис, има заявления, които ще бъдат част от целия пакет. Съветът ще означи, че България не признава съществуването на македонски език и малко по малко, с работата на историческата комисия, ще се стигне до единодушие за ясната формула и на езика.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР