Аз не съм против да се строи в двора на

...
Аз не съм против да се строи в двора на
Коментари Харесай

Доц. Горнев иска детската болница да е под шапката на Лозенец

Аз не съм срещу да се строи в двора на болница " Лозенец ", само че да не са обекти, като казино, мол. Най-доброто е да бъде детска болница, която да е част от университетската болница " Лозенец ". Това разяснява шефът на някогашната държавна болница " Лозенец " доцент Радосвет Горнев пред Българска национална телевизия, който преди ден оглави митингите против преобразуването ѝ в Педиатрия и приютяването на профилираната болница по детски заболявания " Проф. Иван Митев ".

Според проектите на Министерство на здравеопазването първоначално " Лозенец " би трябвало да одобри съществуващите клиники и отделения на СБАЛ " Проф. Иван Митев ", а на идващ стадий в двора на някогашната държавна болница да се построи новата Национална детска болница. Срещу концепцията обаче на митинг се подвигнаха чиновници на " Лозенец ", предвождани от шефа и декана на Медицинския факултет към Софийския университет, чиято образователна база е болничното заведение.

Според Горнев " Лозенец " разполага с всичкия набор на отделения и клиники, в това число и с единствения в България център за детски трансплантации.

" Време е отговорно да сложим въпроса по този начин, че да имаме освен " постройката " детска болница, само че да имаме действително и дейно детско опазване на здравето, обосновано на най-хубавото, което може да реализираме ", беше безапелационен Горнев.

Според Горнев решението, което може да се вземе на този стадий, е надграждане – потребление потенциала на болница " Лозенец ". Това включва откриване на нови отделения, преструктуриране.

" Ние нямаме потребност от здания, финансовият запас е безграничен, само че човешкият запас е строго стеснен ", разяснява той.

Според арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите препоръчаният от Министерство на здравеопазването терен в двора на болница " Лозенец " е подобаващ за новата детска болница.

" Първо теренът е задоволително огромен, второ е в непосредствена непосредственост до парк, който е извънредно значим за детската болница. Наблизо има всеобщ превоз, също по този начин и огромен бул., който може да бъде удължен, с цел да се обезпечи безконтролен достъп на колите за спешна помощ. Не на последно място бъдещата постройка има опция да бъде гъвкава, т.е. да бъде достроявана. Освен това там ще бъде позициониран протонен ускорител – това е извънредно значимо за детската болница ", разяснява Бакалова.

Тя добави, че от позиция на градоустройството, архитектурата и инфраструктурата, теренът е подобаващ.

" Почти две години със Столична община търсим терен. Бяха препоръчани 4 терена – Александровска болница, която е наситена със здания, няма паркова среда; теренът на Правителствена болница, който се оказа, че паркът наоколо не е нито държавна, нито общинска собственост; теренът наоколо до Цариградско шосе (бившите казарми), където има инфраструктурна обезпеченост, само че теренът е на Министерство на защитата и би трябвало да получи ново отреждане “, обясни Бакалова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР