Аз не съм професор на Национална спортна академия, аз тук

...
Аз не съм професор на Национална спортна академия, аз тук
Коментари Харесай

Моринари Ватанабе: Аз не съм професор на НСА, аз продължавам да съм студент



Аз не съм професор на Национална спортна академия, аз тук не съм президент на Международната федерация по гимнастика. Аз тук постоянно ще бъда студент. Нямаше да бъда президент на FIG, в случай че не бях срещнал ректора проф. Хаджиев, в случай че не бях студент на НСА, в случай че не бях ял българско мляко. Благодаря на България за всичко, това съобщи Моринари Ватанабе след церемонията на стана „ Почетен професор “ на НСА.

Президентът на Международната федерация по гимнастика (FIG) получи знаците на почетното звание –  орден и диплом от ректора на висшето спортно учебно заведение проф. Пенчо Гешев.

Официален посетител на церемонията бе негово превъзходителство Масато Ватанабе,  дипломат на Япония, зам.-министърът на младежта и спорта Габриела Козарева, секретарят по културните въпроси в посолството на Япония Мисаки Нишимура и зам.-председателят на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева.

Сред гостите бяха емблематични имена в гимнастиката: Йордан Йовчев, Мария Гигова, Илияна Раева,  Красимир Дунев, както и ръководителят на БФ Скокове на батут Стоян Димитров и генералният секретар на БФ Спортна акробатика Николина Кръстева.

Нешка Робева

В първата си обществена лекция като почетен професор  Ватанабе показа тематиката „ Индустриалната гражданска война на 21 век стартира със спорта “. Презентацията обстойно изложи възгледите му за опциите на спорта да промени отрицателните трендове в актуалното общество. Главоломно възходящият % на застаряващото население, увеличаващата се дълготрайност на потребността от здравни грижи са съществено тестване пред всяка стопанска система и тук спортът може да „ обърне вълната “. Решението е в постоянните занимания с физически извършения. Международната федерация по гимнастика към този момент се  е заела в битката с деменцията, а от 2024 година има за цел присъединяване в Параолимпийските игри.

Званието „ Почетен професор “ бе присъдено на Моринари Ватанабе като самопризнание за забележителния му принос към развиването на гимнастиката в международен мащаб, за множеството благотворителни начинания, осъществени под негово управление, както и за популяризирането на гимнастическите спортове измежду децата и юношите.

Сред носителите на званието „ Почетен професор “ на Национална спортна академия са Марко Блатер - изпълнителен шеф на Швейцарската олимпийска асоциация, Адолф Оги - консултант в Организация на обединените нации по въпросите на спорта, Хорст Шмидт - общоприет секретар на Германския футболен съюз.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР