Аз не мога да премълчавам корупцията. Винаги, когато пресека пътя

...
Аз не мога да премълчавам корупцията. Винаги, когато пресека пътя
Коментари Харесай

Меглена Кунева: Не мога да премълчавам корупцията

Аз не мога да замлъквам корупцията. Винаги, когато пресека пътя й, имам проблеми, само че това не ме е спирало. Такова беше ситуацията и с планове по европрограмата в МОН, и при Медицински университет.

Това сподели пред Българска национална телевизия Меглена Кунева, ръководител на „ Движение България на жителите “.

Получих сигнал за спор на ползи в „ Структурни фондове “, които отговаряха за програмата за образованието, и започнах дейности. Имаше и дисциплинарни уволнения. Това избави парите за просвета и предотврати следствие на ОЛАФ, сподели Кунева. Нито лев глоба не може да бъде наложена, тъй като стопирах корупцията, само че забавянето на избора на оценители от страна на служебния министър, докара до такива, разяснява тя.

Много бих желала да има мощно публично внимание и надзор към програмата за просвета и да не се губи нито лев.

Относно Медицинския университет Кунева съобщи, че инспекции са направени на всички медицински учебни заведения, само че одитът на МУ в София е посочил противозаконни дейности. Университетът не може да разкрива филиали в чужбина, когато и както си реши, има закони, които би трябвало да бъдат спазвани и аз опазих законността, безапелационна бе тя.

Разочарована съм и ме е гняв, че изпуснахме толкоз време за битка с корупцията. Първоначално смятах, че аргументите да не се одобри препоръчаният от мен закон, са в текстовете и се опитвахме да ги създадем оптимално прецизни, само че след това видях, че политическа воля няма и всичко е тактичност на отлагането от боязън, разяснява Кунева във връзка антикорупцонния закон.

Ще преценява новия закон по това, има ли отбрана за подаващия сигнал. Не е значим подписът, а дали съдържа обстоятелства и се надявам сходни сигнали да бъдат проверявани, сподели още тя.

Попитана за българското европредседателство Кунева бе безапелационна, че тюхкането би трябвало да спре и всеки да се захване с работа. Теоретиците са мързеливи хора, които пишат тактики, споделя един мъдрец. Ние би трябвало да изпълняваме и да работим, с цел да сме добре готови за председателството, разяснява тя.

Кунева беше безапелационна, че няма да се кандидатира за ръководител на ДБГ на Националното заседание през септември. Време е управлението да бъде поето от човек с друг взор, аз ще продължа да бъда част от ДБГ и да работя за мощна страна, в която има надзор, а законите се съблюдават, добави тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР