Аз лично видях и разбрах, че Пламен Николов ще е

...
Аз лично видях и разбрах, че Пламен Николов ще е
Коментари Харесай

Пред “Труд” високопоставени източници, близки до президентството: Трифонов излъгал за избора на Николов


Аз персонално видях и разбрах, че Пламен Николов ще е претендент за министър председател от live stream, съобщи пред “Труд” Мария Капон

Може единствено Има Такъв Народ да си гласоподават кабинета

Слави Трифонов е излъгал за избора на Пламен Николов за претендент министър председател в статуса си в петък вечерта, че номинацията е от преди 12 дни, само че по-тревожното е, че от “Има подобен народ” са крили до последния миг името на претендента за министър-председател, изрично обявиха пред “Труд” високопоставени източници, близки до президентството.

Според тях, първите индикации, че приемащият от Румен Радев мандата няма да е Петър Илиев, са дадени от Има Такъв Народ във вторник привечер, само че без да има конкретика. Друго име, с изключение на на Илиев, не е било споменавано пред
така наречен партии на митинга до петък следобяд. Близки до Радев отхвърлиха да разясняват по кое време самият президент е научил на кого ще връчи досието с проучвателния мандат в 17,00 часа в петък.

“Единственото име, което е коментирано с Има Такъв Народ за министър председател, бе това на Петър Илиев. Първо сутринта, а по-късно и по обед. Аз персонално видях и разбрах, че Пламен Николов ще е претендент за министър-председател при стриймовете от обществените мрежи, когато той, дружно с част от сценаристите излезе от подлеза пред президентството”, съобщи през днешния ден пред “Труд” Мария Капон от “Изправи се. Ние идваме”.

Пръв за изненадата в тяхната коалиция, че мандатът се връчва на Пламен Николов, а не на спрягания Петър Илиев, описа още в петък юрист Николай Хаджигенов, а от “Демократична България” също бяха безапелационни, че са били държани в незнание.

“Честна дума, какво повече да ви кажа?”, сподели през днешния ден Филип Станев на въпрос на БНР, че Пламен Николов е бил номиниран за министър председател от най-малко 12 дни. И добави: “Крайно време е политиката в България да престане да се прави по метод вид битак”.

Независимо от изказванията на Има Такъв Народ, и в двата почивни дни от Демократична България и ИБГНИ потвърдиха пред “Труд”, че не са търсени за следващи диалози от “Има подобен народ”. Крайният период за връчването на мандата, 7-дневният период по Конституция, e в петък до 17.00 часа. Тогава, претендентът за министър председател Пламен Николов, би трябвало да връчи на президента състава на кабинета.

От Българска социалистическа партия дадоха доброжелателни поръчки, че не престават диалозите с Има Такъв Народ и даже във вторник чакат да обсъдят детайлности към програмата с Николов.

Социалистите обаче все по-настойчиво желаят да чуят и проекто-състава на държавното управление на Има Такъв Народ, тъй като ще вземат решение за поддръжка след съвещание на Народно събрание на Българска социалистическа партия. На “Позитано” 20 към момента нямат решение за поддръжка, а “Труд” научи, че там са почнали разписване на разновидности за начало на договаряния за програмно държавно управление, в случай, че третият мандат бъде връчен от Радев на Българска социалистическа партия.

Вариант за приемане на трети мандат разискват и хората на Мая Манолова, само че сами признават, че са най-малката парламентарна група и би било по-логично мандат за кабинет да се връчи на група с по-голяма електорална тежест.

“Единственият късмет, който виждам оттук насетне е Слави да излезе, да дефинира някакъв небосвод за ръководство и да създадат държавно управление, тъй като пред страната има неотложни въпроси. Ние няма да участваме под никаква форма, даже при гласуването ГЕРБ-СДС ще излезем от залата, с цел да могат да си създадат държавното управление. Защото след трети избори ще бъде още по-невъзможно да се направи правителство”, сподели в коментар за възможното гласоподаване в зала водачът на ГЕРБ Бойко Борисов от Котел през предишния уикенд.

Ако депутатите, само че освен от ГЕРБ изоставен залата, само че до толкоз, че въпреки всичко да има регистрирани 121 депутати, то държавното управление на Има Такъв Народ може да бъде изгласувано с 61 от гласовете, а останалите да гласоподават шарено с срещу и въздържал се. Има Такъв Народ имат 65 депутати.


Христо Проданов, зам.-председател на ПГ на Българска социалистическа партия, пред “Труд”: Писменото съглашение подсигурява намерено ръководство


От Българска социалистическа партия сме поредни в диалозите с Има Такъв Народ. Очакваме претендентът за министър председател Пламен Николов на среща с парламентарната ни група. Крайното решение за възможна поддръжка от страна на Българска социалистическа партия ще вземем на съвещание на Народно събрание на Българска социалистическа партия.

В този смисъл ние би трябвало да знаем програмата, проектосъстава и структурата на Министерския съвет, с цел да имаме какво да разясняваме с членовете на пленума. Важно е под някаква форма да има документално съглашение сред другите партии или двустранни съглашения сред мандатоносителите, в тази ситуация сред Има Такъв Народ и партиите, които вероятно ще гласоподават кабинет. Отговорното и намерено ръководство изисква написана стратегия, цели. До момента от Българска социалистическа партия подхождаме доста доброжелателно към представителите на Има Такъв Народ. Но би трябвало да следваме в оставащото време значимите стъпки до реализиране на възможна поддръжка или не.
Адв. Николай Хаджигенов, съпредседател на ИБГНИ, пред “Труд”: Политическата стойност на подписите е голяма


От ИБГНИ поставяме старания, с цел да бъде формирано държавно управление. В момента Слави Трифонов има тежката задача да сформира кабинет, само че не се оправя добре. Избирателите ни желаят да има държавно управление. Причината да желаеме подписан политически акт, а не за съглашение е, че би трябвало да има ясно разграничаване - кои сме ние, кои са другите, за какво сме там и какво ще вършим. Правната стойност на един подобен акт с гаранции е никаква. Но политическата му стойност е голяма.
Христо Иванов, Демократична България, пред БНР: Проблем е, че се вземат решения отвън институциите


Не се работи с политика на свършените обстоятелства. Фундаменталният проблем, който имахме с маниера на ръководство на Бойко Борисов е, че цялата власт беше съсредоточена към един човек. Това даваше опция за равнище на безконтролност, което се трансформира в корупция. Сега се обрисува формула и влизаме в обстановка, в която има център на взимане на решения към господин Трифонов, който е изнесен отвън институционалната политика. Това е една черна кутия. Той работи назад на образуване на доверие. От Демократична България не сме взели взели дефинитивно решение и ще чакаме да забележим от Има Такъв Народ в каква посока ще тръгнат. Липсва сериозната минимална доза информация, въз основата на която да се вземе решение.

Плуване в бизнес средите
Николов държи хранилища в Орландовци


Офисът му се намира в кв. “Орландовци”. Снимка: Цветан Томчев

Справка за Пламен Николов в една от платформите за бизнес контакти в интернет сочи, че от 9 години е общоприет управител за EMEA FINIS inc. за Европа, Близкия Изток, Африка, страните от СНГ. В рекламите на дребната американска компания FINIS написа, че е основана през 1993 година в градчето Ливърмор, Калифорния.

В уеб страницата ѝ като адрес в Европейски Съюз е даден: София 1202, ул. “Малашевска” 8а, склад Е2. Николов обаче в никакъв случай не е имал дял в българската компания Финис Юръп и не е заемал позиция на шеф - посочен е единствено като лице за контакт, пишат от проверяващия уебсайт BIRD.bg.

Всъщност Николов е представител на американската компания за плувни такъми от 2013 година Преди това е работил като шеф продажби в Toyota, търговски шеф в Daihatsu, Бизнес и маркетинг в MSPS International и в Hensel Electric Inter­national.

Финис Юръп има доходи от продажби в диапазона 4-6 милиона лв. и обезпечава най-вече 10 лица, написа още BIRD.bg.

Като бизнесмен кандидат-премиерът на Има Такъв Народ имал присъединяване единствено във компанията Енерга ООД. Преди една година е продал дяловете си на своя съучастник. Данните от НАПлийкс демонстрират, че Николов е бил обезпечаван през годините и е получавал заплащане от тази компания. За възнаграждението му от Финис Юръп няма данни.

През 2003 година Николов е продал фамилен парцел в Шумен, през 2008-а си е купил апартамент в столичния квартал Орландовци 80 кв. м. с ипотечен заем, а през 2019-а е придобил още един апартамент 47 кв. м в същата постройка. В този квартал е адресът на FINIS у нас.

Проверка на “Труд” на място откри, че на ул. “Малашевска” №8а се намира огромен комплекс от търговски площи, хранилища и офиси, ситуирани на десетки декари върху постройките на тогавашния месокомбинат.

В неделя комерсиалният комплекс не работи. Съседи на комплекса отблизо погребално бюро не бяха чували за компанията на Николов, а охранител от комплекса отхвърли да дава отговор на въпроси. На място екип на “Труд” видя, че на петдесетина метра от входа за пешеходци, на втория етаж, на един от прозорците има незначителен надпис “FINIS - simplify swimming”, където евентуално се намира офисът на Николов.
Лидерът на “Има подобен народ” Слави Трифонов: Демократична България имат своето наличие, за тях са дали своят вот избран брой хора


Трифонов пусна видео във фейсбук, на което дава отговор на въпросите на Тошко Йорданов.

Някои хора, имам предвид Христо Иванов и “Демократична България”, започнаха да споделят, че единствено тъй като тогава в държавното управление е взело участие Движение за права и свободи, Николай Василев също е Движение за права и свободи. По същия метод можем да кажем, че Христо Иванов е ГЕРБ. На въпроса за какво мисли по този начин, той не можа да ми отговори. В последна сметка се сътвори една обстановка, по-скоро напрежение, от този ход, че ще вършим държавно управление на малцинството. Оттеглихме го, тъй като се сътвори усещане, че има връзка с нещо остаряло, нещо, което не е задоволително честно. Няма проблем, има и други хора, които имат нужните качества да поемат този пост, както стана ясно.

“Демократична България” желаят постове, макар че настояват противоположното. Те си имат своето наличие, за тях са дали своят вот избран брой хора. От своето наличие и силата им в Народното събрание имат и опцията да взимат избрани решения. Те в този момент или ще поддържат това държавно управление, или няма и ще носят своите последици. Мисля, че Христо Иванов си поставя по-голяма роля, в сравнение с има в действителност. Той има тъкмо толкоз, колкото му е определил суверенът - да бъде четвърта политическа мощ. Не му е отредил да бъде първа и да взема решение кой какъв ще бъде. Ако желае да поддържа, в случай че не желае, да не. След това ще се случи, каквото ще се случи.

Те не желаеха да редят кабинет и внезапно Христо Иванов излезе, без диалог, без предизвестие и чете декларация от Народното събрание. И споделя - аз предлагам. Нали нямаше да предлагаш? Като какъв ги предлагаш? Някой желае ли от теб да предлагаш нещо? Какъв тъкмо стана и по кое време реши, че ще предлагаш? Като четвърта политическа мощ? Излизаш отново на избори, печелиш ги и тогава предлагаш. Сега като какъв предлагаш? Аз му се обадих и му споделих: “Иванов, очевидно звъниш на различен телефон, тъй като в няколко изявленията казваш, че си ми звънял, а аз не подвигам. Явно звъниш на различен телефон, тъй като такова нещо на моя не виждам. Искам да създадем по този начин, че нещата да бъдат честни. Ако има нещо, желая да ми се обадиш, каквото има, да ми кажеш, с цел да може по естествен метод да го обсъдим”. Той не ми се обади, когато потегли да чете тази декларация и да споделя в кабинета какво може и какво не може. Ако ми се беше обадил, може би щеше да има друга идея.
В момента всички са против всички, а от “Има подобен народ” не са симпатични на никого. Мотивират ме с дейностите си. Няма спирка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР