Аз като министър на икономиката не исках да има затваряне

...
Аз като министър на икономиката не исках да има затваряне
Коментари Харесай

Икономическият министър каза колко ще струва локдаунът на държавата

Аз като министър на стопанската система не желаех да има затваряне в бранш "Икономика ", само че значимото е, че това ще бъде единствено за 3 седмици, тъй че на 21 декември бизнесът още веднъж ще работи. Поехме този ангажимент към бизнеса. Все отново би трябвало да се съобразим и с епидемиологичната конюнктура и да мислим и за здравето на хората, съобщи пред Българска национална телевизия министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

Засега не се планува удължение на мораториума върху заемите. Министърът на стопанската система сподели, че най-песимистичният сюжет е загубите да са над 1 милиарда Обмисля се работодателите да бъдат обезщетени с % на база оборота от предходната година.

Той акцентира, че би трябвало да бъдем солидарни към лекарите, като означи, че сега има 2000 лекари, които не могат да вървят на работа, тъй като са болни от ковид.

"За да имаме здрава стопанска система, би трябвало да имаме и здрав народ, тъй че постигнахме баланс да имаме и независимост в стопанската система, с цел да има малко затворени браншове ", акцентира министърът на стопанската система.

Основно затвореният бранш е ресторантьорството, само че секторът на търговията остава отворен, като се изключи моловете. Лъчезар Борисов сподели, че решението се взе на база на доста дълбоки разбори, в това число статистически, стопански и това е било мнението на Оперативния щаб.

По думите му ограниченията не са закъснели. "Тези ограничения се взимат, когато заболелите станат 600 на 100 000. Това направиха всички Европейски страни, несъмнено, при тях пандемията потегли малко по-рано. В момента, в който България доближи този индикатор, се данъци да вземем тези ограничения ", сподели Борисов.

Министърът на стопанската система сподели, че би трябвало да се влагат към 350 до 400 милиона лв. най-малко, с цел да се подкрепи стопанската система.

"Изхождайки от тези ограничения, които подхващаме, може би в структурата на Брутният вътрешен продукт ще имаме едно понижение, което може да доближи най-песимистичния сюжет до 1 милиарда, само че смятам, че това можем да компенсираме ", съобщи той.

Министърът на стопанската система дефинира мярката, която стана известна като 24 лева дневно, като доста добра за административно затворените браншове. Тя ще бъде изпълнявана от Министерство на труда и обществената политика.

"Осигурили сме бюджет, с който мярката да стартира да работи незабавно, средства ще има, тъй че мярката да бъде изпълнена до дъно и да допре всички наранени сектори ", сподели Лъчезар Борисов и още веднъж напомни, че тези административни ограничения ще бъдат единствено 3 седмици.

Съществуват и други ограничения, даже да осигурим на някои от хората, които не могат да гледат своите деца, да бъдат обезпечени детегледачки, в това число има и опция за компенсиране на някои разноски. Разработваме един много сериозен пакет, сподели министърът на стопанската система.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР