Аз измислих оръжието за психологически войни на съветника на Тръмп

...
Аз измислих оръжието за психологически войни на съветника на Тръмп
Коментари Харесай

Мозъкът зад оръжието за психологически войни, донесло победа на Тръмп и Брекзит

" Аз измислих оръжието за психически войни на съветника на Тръмп Стив Банън. "

Това изречение може да се окаже ключ към най-колосалната спекулация със корист на персонални данни в историята на човечеството.

Повлиял ли е 28-годишен IT талант на хода на историята, разработвайки инструмент за разбор на персонални данни, за който се подозира, че е изиграл основна роля в случването на две считани от мнозина за неуместни събития - вотът " за " Брекзит и избирането на Тръмп за президент на Съединени американски щати?

Над година няколко огромни западни медии, измежду които английските издания „ Гардиан “ и „ Обзървър “, отделят огромен запас, с цел да проверяват компанията „ Кеймбридж Аналитика “. Името ѝ до неотдавна бе съвсем незнайно, само че в случай че подозренията бъдат потвърдени, тя ще стане синоним на най-голямата известна корист с персонални данни. Футуристичните сюжети за всеобщо ръководство на самоличности и повлияване на основни процеси може би към този момент не са в бъдещето, а са се случили – най-малко по този начин считат проверяващите, съгласно които с помощта на ръководството на данните на към 50 милиона консуматори на фейсбук компанията " Кеймбридж аналитика " е съумява да повлияе двете от най-важни събития за 2016-а – вотът за излизане на Англия от Европейски Съюз и влизането на Тръмп в Белия дом.

Кой и по какъв начин оказа помощ да се случи това, дава отговор „ Гардиан “ в следствието си. Вестникът споделя историята на 28-годишния Кристофър Уайли – експерт по разбор на данни, работил за „ Кейбридж Аналитика “, която, от своя страна, е била наета да работи за щаба на Тръмп по време на акцията му.

През 2014-а Кристофър Уайли е 24-годишен канадец, на който му хрумва концепция, довела до основаването на компанията. Тя се занимава с разбор на данни и се развива дотолкоз, че съгласно проверяващите е била основният фактор по време на двата значими вота на Острова и зад Океана. Или както самичък се показва IT гуруто пред " Гардиан ":

" Аз съм оня канадски гей веган, който в последна сметка изобрети психо оръжието на Стив Банън за промиване на мозъци. "

По това време, 2014-а, Уайли работи за новинарската мрежа на Стив Банън - Breitbart. Двамата убеждават милиардера Робърт Мърсър, който е донор на републиканците, да влага в основаването на Cambridge Analytica. Целта ѝ е да обработва огромни масиви данни от обществените мрежи и да прави с тях " осведомителни интервенции ", като по-късно да даде услугите си за акцията в Съединени американски щати. Мозъкът на компанията е Уайли, в този момент 28-годишен.

Когато Пентагонът е забъркан

През 2017, към този момент напуснал компанията, с него се свързва публицист на " Гардиан ". Стив Банън към този момент е основен пълководец на Тръмп. Разследващият кореспондент намира Кристофър Уайли в Канада. Той е изплашен, страда от възприятие за виновност. Дъщерната компания на " Кеймбридж Аналитика " - SCL - към този момент е спечелила контракти с няколко държавни институции и кандидатства за контракт с пентагона. Уайли безусловно е изпаднал в суматоха, пише Carole Cadwalladr. " Компанията сътвори психически профили на 230 милиона американци. И в този момент желае да работи с Пентагона? Говорим за Никсън на стероиди ", изрича страховете си Уайли.

Той демонстрира на репортера файлове, сочещи, че същата акция е виновна за приключването в Уикилийкс на мейлите на Хилари Клинтън, за които тя бе разследвана.

Аферата към " Кеймбридж Аналитика " занапред ще се разраства. Тя към този момент бе наречена " осведомителна война ", а в това време Кристофър Уайли показва вътрешен взор от събитията, довели до хакване на Facebook и превръщаенто му в театрална сцена за военни дейности. Според анализатори резултатът е офанзива над демократичния развой в Съединени американски щати.

Докато прави докторантура по прогнозиране на стилните трендове, Уайли измисля проект да събере информация за голям брой фейсбук консуматори и да употребява тези данни, с цел да сътвори задълбочени психически и политически профили на тези хора. После тези данни трябвало да бъдат позлвани за таргетиране на политическа реклама, персонализирана съгласно профила.

" Разбихме Facebook ", обобщава Уайли.

Казва, че е правил това по разпореждане на шефа си Стив Банън.

Попитан може ли да се каже, че на процедура са хакнали най-голямата обществена мрежа, той дава отговор: " Смятах всичко това за изцяло законно. "

Kъм момента от компанията на Зукърбърг отхвърлят някой да разполага с толкоз данни на техни консуматори.

Уайли обаче демонстрира документи, доказващи, че сред юни и август 2014 година са събрани данни за профилите на 50 милиона души във Facebook. Фрапиращ факт е, че разполага и с писмо от юрист на Facebook, който показва, че това е направено нелегално.

Междувременно " Кеймбридж Аналитика " става обект на следствие от двете страни на Атлантика, а следствията са към момента непредсказуеми.

Гений с дислексия и недостиг на вниманието
``
Кристофър Уайли е израснал в Британска Колумбия, а като тийнеджър бил диагностициран с дислексия и Синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност. Напуска учебно заведение на 16 без никаква тапия. На 17 стартира работа в офиса на водача на канадската съпротива, а на 18 стартира да усвоява тънкостите на разбора на персоналните данни от пълководец, работил за Обама. На 19 към този момент е самообразован програмист, а на 20 става студент по право в елитния London School of Economics. Започва да работи още веднъж за канадската опозиционна партия и поддържа връзка доста с политици. Някои го разказват като " най-интелигентното създание ", което са срещали.

Интересен тест във Facebook? Внимавайте!

Междувременно откриватели от университета Кейбридж стартират работа по план, учещ характерността, давайки ѝ числови измерения.

Всеки ден милиони консуматори се изкушават да попълнят някой забавен куиз или тест във фейсбук. Като да вземем за пример кой другар би станал твоят съвършен сътрудник, коя е идеалната страна за теб, по какъв начин би изглеждал на корицата на фешън списание и прочие Уловката е, че с цел да видите резултата, би трябвало да дадете достъп до данните си. 

Точно по този начин станало през 2007-ма, когато бил пуснат и пробата myPersonality за установяване на характера и потребителите се надпреварвали да го вършат и споделят. 40% от тях се съгласили да дадат достъп на данните си, с цел да им опишат какъв брой са отворени, съзнателни, екстровертни, сговорчиви и невротични. Перфектен метод за количествено премерване на психически данни единствено против един Like във Facebook! Друг сходен тест - " Вие сте това, което харесвате ", посочил да вземем за пример, че хората, които не харесват Израел, са почитатели на обувките на NIKE и обичат KitKat.

Полу нашега, полу насериозно нарекли проучването " Операция KitKat ".

Силата на този вид събиране на информация бързо била осъзната от военните и от държавното управление.

Големият въпрос: КАК?

Как компанията на Банън и Уайли е набрала информацията от милиони профили? С помощта на академик от Кейбридж, Алекзандър Коугън, те пускат на пазара инструмента, създаден в университета. Коугън нямал угризения за пазарната му приложимост и съумял да заобиколи съавторите на плана. Пуснал два теста, в които хора се съгласяват против възнаграждение да вземат участие в характерово изследване. В края на двата теста на приложението thisismydigitallife, участниците дават позволение за достъп до фейсбук прифилите си. Така набират първите 320 000, които от своя страна несъзнателно дават достъп до приблизително 160 профила, никой от които не подозира нищо.

За броени седмици " ожънатите " откъм информация профили са милиони.

Легално ли е било това?

Коугън имал позволение да набира информация по този път единствено с научноизследователска цел. Събирането ѝ с пазарна и друга цел не е било оторизирано, а съгласно английските закони продажбата на персонални данни на трети страни е закононарушение, в случай че се прави без тяхното единодушие. 

“Фейбук можеше да види какво се случва, споделя Уайли. Техните security protocols (протоколи за сигурност) са се задействали във връзка приложението на Коугън, когато то почнало да извлича голям размер данни, само че явно Коугън им е обяснил, че е за академична приложимост. И те наподобява са си споделили " ОК ".

Така набраните данни стават основа за всичко, което ще се случи по-нататък. Резултатите са ясни, следствията предстоят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР