Аз искам да попитам самия Б.Б., като е загрижен толкова

...
Аз искам да попитам самия Б.Б., като е загрижен толкова
Коментари Харесай

Димитър Къцарков: Б.Б. много се е загрижил за външната ни политик...

Аз желая да попитам самия Б.Б., като е угрижен толкоз за външната политика на България, за какво за последните 9 месеца е свикал единствено 3 пъти парламентарната комисия по външна политика, на която е ръководител?????

 

От цялата работа най-после отново дипломатическия корпус и администрацията на Министерство на външните работи ще обере пешкира. Външни министри идват и си отиват, дали ще е Габриел, дали ще е Денков, систематичните проблеми в Министерство на външните работи ще си останат. Дипломатическият личен състав ще продължи да се свива и един ден, когато остарялата армия дипломати, огромна част от които са в действителност невероятни експерти си замине, ще сме изправени пред голям кадрови проблем, който рискува да осакати външната политика на България. 

 

Изземването на функционалността на министъра на външните работи и прикачването на позицията му към тази на министър ръководителя е нещо, което аз съм следил преди време в Израел, когато Биби Нетаняху узурпира напълно външната политика на Израел и понижи заплатите на чиновниците във Външното министерство на Израел, с цел да може да стесни администрацията и непосредствено да я подчини на своята воля и визия за външна политика. 

В българския сюжет обаче, такава визия няма, тъй като от приемането ни в Европейски Съюз до момента външната политика на България се управлява на трупчета, като в доста редки случай можем да приказваме за оформянето на дълготрайна тактика за външнополитическото развиване на страната. Или както обичам да давам за образец, преди години до момента в който целия свят, в това число и ние поставяхме наказания на Русия, за анексията на Крим през 2014 година, няколко години по-късно Б.Б. въртеше един кран на газова тръба с Путин в Истанбул. 

 

Така че това за поста на външния министър е ненужен спор. Докато не се извърши дълбока промяна в Министерство на външните работи и не се промени напълно философията на водене на външна политика в България, рискуваме да си останем догонващ състезател в района, който доста скоро може да се окаже и без съответен дипломатически корпус. Решаването на тези проблеми би трябвало да стартира в този момент, тъй като след 5 или 10 години към този момент ще е прекомерно късно!

Димитър Къцарков, Фейсбук

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР