Аз имам съсед, който според мен има ментално отклонение. Аз

...
Аз имам съсед, който според мен има ментално отклонение. Аз
Коментари Харесай

Крайно време е да се реформира системата на МВР, за да заработи

„ Аз имам комшия, който съгласно мен има ментално отклоняване. Аз нямам уредба у дома, нямам тв приемник, нищо не върша у дома, като се изключи че работя на компютъра и сред 2 и 4 горе-долу се движа на компютърния стол. Той ми залива вратата с машинно масло, хвърля ми яйца по прозореца, тъй като съм му вдигал звук и не можел да спи. Аз мога да се закълна във всичко свято, че съм най-тихият човек на света и по-тих от това няма по какъв начин да бъда. Ходих доста пъти в полицията, споделят, че нищо не може да се направи. А това е някогашен служител на реда, който най-вероятно има и оръжие. И аз също не знам дали на следващия ден няма да съм следващият подобен случай на убит просто, тъй като на него му е превъртяло ". Това са думи, изречени на 24 ноември в предаването " Преди обед " по bTV от психолога и създател на книги Иван Владимиров-Нав , който бе погубен предходната сряда. 45-годишният мъж беше убит с един патрон в лицето пред дома си на ул. " Черковна " 69 на 8 ноември вечерта. Задържан за убийството е съседът му - някогашният служител на реда Румен Тонев, на 53 година - точно този, за който Владимиров говореше в предаването на bTV.

По делото има очевидец, който твърди, че преди време обвиненият Румен Тонев два пъти е вадил оръжие против телефонен механик и против комшия . Тонев непрекъснато тормозел фамилията на Владимиров с изказванието, че му шумят и пречат да спи. Хвърлял яйца по прозорците им, мажел вратите им, заплашвал. Въпреки множеството тъжби той не е бил арестуван. Въпреки множеството тъжби всяка година разрешителното за оръжието му е било подновявано. Арестуван е едвам след закононарушението.

Софийският градски съд остави за непрекъснато в ареста упрекнатият в убийството на психолога Иван Владимиров някогашен служител на реда Румен Тонев по искане на прокуратурата. От държавното обвиняване показаха, че психологът е погубен с един изстрел. След убийството Тонев (52 г.) е влачил тялото на 45-годишната си жертва по стълбите на кооперацията към мазето, стана ясно в съда, написа " 24 часа ". Снимки от кооперацията на улица " Черковна " 69 показвали кървави следи. Съдия Николай Младенов допусна, че Тонев е влачил тялото, с цел да бъде то укрито, само че появяването на съседи е попречила.

Това е следващата престъпна вест за ликвидиране на човек, което обаче сигурно може да бъде предотвратено. Можеше, в случай че обаче полицията си беше свършила работа в точния момент.

От началото на 2022 година до края на септември предходната година са осъществени над 63 000 закононарушения, а разкритите са повече от 27 000, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. От 1 януари 2022 година до 30 септември 2022 година са осъществени общо: 55 убийства, от тях са разкрити 54; 665 грабежи, от тях са разкрити 369; 3302 домови обири, от тях са разкрити 954; 842 обири на коли, от тях са разкрити 162;

Най-много убийства са осъществени на територията на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и в Пловдив - по 7, като всички те са разкрити. Второто място се поделя от Враца и Плевен , където са осъществени по 5 убийства и още веднъж всички са разкрити. „ Бронзът " в тази черна ранглиста се държи от морската ни столица Варна. Там за първите 9 месеца на годината са убити 4 души, като всички случаи са разкрити.

Прави усещане, че множеството от убийствата в действителност са разкрити, което е похвално. В случая с убийството на Иван Владимиров обаче казусът е в предварителната защита. Да, и за това ликвидиране е притеглен обвинен. Затова един ден и то, в случай че бъде наказан обвинения, бъде в графата „ разкрити ". Проблемът обаче е, че е могло въобще да не се стига до убийството.

Както постоянно в България, едвам откакто се разбере за казуса, който е могъл да се предотврати, чак тогава управляващите стартират инспекция по случая. Това се случи и в този момент. Със заповед на началника на Пето Районно ръководство на полицията в София е разпоредена инспекция поради убийството на психолога Иван Владимиров, оповестиха от Столична дирекция на вътрешните работи.

Ще се прави повсеместен обзор на дейностите на полицейските чиновници във връзка с признати във времето сигнали. От Столична дирекция на вътрешните работи прецизират, че през последните две години страните в спора са подавали един против различен над 10 заявки в полицията , касаещи най-вече междусъседски разногласия. Няма постъпвали сигнали за закани с принуждение.

В случая би трябвало да се ревизират няколко неща. Първото е, че всеки, който желае да има оръжие, би трябвало да бъде преглеждан съществено, тъй като е явно, че в системата има пропуски. Не може всеки да има револвер. Как се издават разрешителните за огнестрелно оръжие. Правят ли се постоянни срещи с притежателите на разрешителни? В случая с убийството на Владимиров би трябвало да стане ясно освен за какво не му е отнето оръжието на обвинения Тонев, само че и за какво е имал право да има револвер.

Не на последно място би трябвало да се откри за какво до момента полицията не е подхванала някакви ограничения по случая. Ако от столичното 5-то районно управление (на МВР) бяха взели съответни ограничения и бяха лишили оръжието на Тонев, можеше да не се стигне до това ликвидиране. Факт е обаче, че даже и единствено отнемането на оръжието можеше да не е задоволително. Едно ликвидиране може да се случи освен с револвер. Затова се питаме другите жители по какъв начин Министерство на вътрешните работи ще реагира на тъжби и сигнали на жители? В доста от случаите се оказва, че липсват недоволства против тормоз.

А такива липсват, тъй като жителите нямат доверие в Министерство на вътрешните работи. Убийството на Владимиров е следващото доказателство, че нещо в действителност куца в системата на Министерство на вътрешните работи . Големият проблем обаче е, че за проблемите в Министерство на вътрешните работи знаем от години. В същото време се „ наливат " пари в система, която явно е пробита, за която би трябвало сериозна промяна, с цел да проработи в действителност добре и качествено. Бюджетът за Министерство на вътрешните работи е един най-големите от всички. Само с пари е явно, че промяната няма по какъв начин да се случи. За страдание обаче нито един министър не смее да се заеме съществено с реформирането на системата на Министерство на вътрешните работи. А това е извънредно време да се случи, с цел да може да се предотвратяват убийствата, а освен да се разкриват. А тук не започваме тематиката за битовите закононарушения, за които разкриваемостта е извънредно ниска. Затова е извънредно време да се реформира същински системата на Министерство на вътрешните работи, с цел да проработи в интерес на жителите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР