Аз и други като мен потребители се интересуваме от цените.

...
Аз и други като мен потребители се интересуваме от цените.
Коментари Харесай

Потребител: А защо да няма евтино зърно? Само за мерцедеси и яхти ли мислят зърнарите?

Аз и други като мен консуматори се интересуваме от цените. Затова запитвам този или оня, който схваща от тези неща. И по този начин узнавам, че значително български производители са се полакомили от високите цени през предходната година, които скочиха, тъй като служебното държавно управление на президента Радев не спираше да плаши, че настъпват тежки времена, ще има дефицит на артикули, горива и прочие. И цените полетяха. Подир тях и въображението на зърнопроизводителите, че ще създадат купища пари. Вместо да продадат продукцията си, те я прибрали в хранилища, да чакат още по-високи цени и облаги. Някои даже купили още количества.

 

Да де, само че черните прогнози на държавното управление се оказаха блъф, който трябваше на Радев, с цел да демонстрира, какъв брой кабинета „ Петков “ е загробил страната.

От цялата работа зърнарите, както назоваваме зърнопроизводителите, останаха „ излъганите камилчета “ – продукцията им е още по складовете. Вече не могат да я продадат на мечтаните цени и при реализацията даже ще инкасират загуби. Трикът не се получил. Има национална приказка: Хитрата сврака - с двата крайници. Нещо такова се е получило.

 

Потребителите обаче се чудят: за какво да стопира вноса от Украйна на по-ниски цени? Потребителите желаят по-евтино брашно и самун, по-евтино олио и така нататък При това земеделското министерство разгласи, че всички проби на украинските пшеница, слънчоглед и царевица са посочили, че дават отговор на условията. Не са рискови и отровни, както някои настояват.

 

Освен това като консуматори желаеме да знаем, за какво без средства от Европейски Съюз продукцията от Украйна е по-евтина? Това май важи и за агнетата от Северна Македония и Сърбия. Животновъди и те желаят възбрана на вноса, тъй като бил по-евтин. Но нали това е пазарната стопанска система? Идете на пазарите в Ниш, Димитровград, Пирот и Северна Македония и ще се убедите, че на по-ниски цени се продава по-качествено в някои случаи месо. Лесно проверимо е. А и потоците от български коли през уикендите в тази посока го потвърждава. Хората купуват агнешко, свинско, ориз, яйца, сирене, салами, олио, брашно, захар…

 

Неотдавна изтъкнат специалист по една телевизия разгласи, че през последните години от Европейски Съюз в България са влезнали 15 милиарда евро за селското стопанство. Това е голяма сума. Човекът обаче акцентира, че тези пари са разпределяни в посока на хора и компании, близки до властта и до доста производители са стигали трохи или даже нищо. Годишно 450 милиона евро се крадат единствено по линия на измами с броя и породите овце и крави. Близо половин милиард!  Кой е крив за този обир? Хората, които ще страдат от митингите и няма да могат да пътуват обикновено закъдето са тръгнали? Те също имат работа и си изкарват прехраната, само че би трябвало да се преценяват с митингите на зърнарите. Те какво са отговорни? Още повече, че по Програмата за възобновяване се обрисува към българските фермери да тръгнат още към 5 млрд евро.

 

Всички знаем, че хората от елита на зърнопроизводителите са измежду най-богатите българи. Прочули са се от години с яхтите, частните самолети, майбасите и именията в Дубай, Палма де Майорка, Лазурния бряг, Италия, Гърция… Те получават лъвския къс от европейските дотации. На тях сега се изплащат спомагателни обезщетения за милиони.

 

В целия свят, откогато съществува пазарна стопанска система, всеки производител взема своите решения за бизнеса си и с изключение на изчисление на облаги, поема и опасности. Когато си взел неприятно решение, ще би трябвало да понесеш следствията.

 

По същата логита български производители на обувки би трябвало да изискат прекъсване на вноса от Италия, Франция, Португалия, Гърция, Испания… Но не го вършат. Конкурират се и се борят с качество и цени.

Това важи за всеки във всяка област.

 

Освен това никой не споделя намерено: кои са вносителите? Дали те нямат лоби, което да работи против българските производители? Или тези вносители са част от сенчести политически кръгове, които никой не смее да назове?

 

Ако производителите ни има право в настояванията си, да назоват съответно против кого се борят, а не да ощетяват други българи, които също се борят за своя бизнес и за фамилиите си.

 

Протестиращите зърнари, макар многочислените им медийни изяви, по този начин и показаха къде се складира украинската продукция, кои компании я внасят и прочие

По този метод се пораждат подозрения, че:

 

1. Извиват ръцете на страната да ги възмезди за неприятни бизнес решения;

2. Търсят решение от хора, които са отговорни за създалата се обстановка.

 

А за потребителите някой намерения ли? Нали тъкмо елементарните българи изпълниха сметките на производители на олио, които сложиха неуместни цени без съществени причини предходната година. Пак те заплащат и яйца по 50-70 стотинки, поскъпналите брашно и хляб…

 

Освен това и измежду производителите страдат дребните и междинните, а огромните баровци хем прибират лъвския къс от дотациите, хем са най-кресливи и недоволни.

Както постоянно и този път се разчита на българското самообладание и примирение. Но и това има край. Свят ще им се завие на някои милионери, в случай че у нас хората приложат опита на гърците, поляците, французите, чехите, италианците...

 

Трябва да се почитаме взаимно. Производителите обаче желаят купувачите на тяхната стока да одобряват всяко тяхно решение, цена, неодобрение, недоволство, обезщетения и прочие А за нашите потребности и п ретенции пита ли някой? Това заслужено ли е?

 

Красимира Димитрова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР