Айвън Тоуни е един от най-силните нападатели във Висшата лига

...
Айвън Тоуни е един от най-силните нападатели във Висшата лига
Коментари Харесай

Гардиън: Хватката на хазарта и лицемерието на Висшата лига

Айвън Тоуни е един от най-силните нападатели във Висшата лига през този сезон, а положителните игри за Брентфорд му завоюваха повиквателна за националния тим на Англия и дебют в квалификациите за Евро 2024 по-рано тази седмица. Той обаче към момента чака да научи какво наказване ще получи, откакто се призна за отговорен по огромна част от 262 обвинявания към него за нарушаване на възбраната за залагане на футболни мачове. Очаква се глобата против Тоуни да бъде сурова, като правата му може да бъдат спрени за няколко месеца.

Целта на въпросната възбрана е да защищити интегритета на футболната игра в Англия, като не разрешава на участниците в процеса да залагат, с цел да не се стига до по този начин нареченото черно тото. Поради това Тоуни би трябвало да понесе своето наказване, само че ръководителите на футбола в Англия нямат моралното право да се вършат на възмутени от случилото се, защото точно те разрешават от години на хазартната промишленост да налива големи пари в играта.

Лицемерието на Висшата лига най-ясно бе показано от The Big Step - асоциация, която се бори за премахването на хазартните реклами от футбола. Те разгласиха в Туитър четири фотоси на Тоуни в разнообразни стадии от кариерата му – от младеж до през днешния ден. На две от тях той получава награди с логото на SkyBet, на другите две играе с екипите на Брентфорд и Нюкасъл, на които са изписани имената на спонсори от хазартната промишленост – Fun88 и Hollywood Bets. " Ако принуждавате младежи да популяризират пристрастяващи артикули, не се учудвайте, в случай че стартират да злоупотребяват с тях ", е посланието под фотосите.

Ако дейностите на Тоуни са спор на ползи, тогава какво е фактът, че
букмейкъри и хазартни компании непосредствено имат футболни клубове. Стоук Сити е благосъстоятелност на семейството Коутс посредством тяхната империя Bet365, може би най-популярния букмейкър в света. Президентът на Брайтън Тони Блум е спечелил благосъстоянието си в хазартния бизнес.

Връзката сред футбола и
хазарта не свършва дотук. Както Гардиън разкри предходната година, футболните клубове получават дял от изгубените от залози пари на своите почитатели от години, посредством секрети сделки с букмейкърите. Почти половината клубове от Висшата лига имат за главен спонсор букмейкърска къща, чието лого е изписано на предната част на фланелките. В Чемпиъншип (второто равнище на британския футбол) процентът е даже по-голям.

След дълго и в детайли разглеждане на обстановката от държавното управление на Англия, се чака клубовете да реализират сделка за непринудено преустановяване на тези спонсорски контракти. По тематиката се приказва от години, само че по кое време ще има действителни дейности остава неразбираемо. Въпреки това се чака електронните табла край терена да продължат да популяризират
хазартни артикули.

If you force young people to endorse addictive products, don’t be surprised if they use them.
— The Big Step (@the_bigstep)

Хазартната реклама във футбола не стопира с надписите на екипите и рекламните пана. Радиоводещите по TalkSport, които предават онлайн мачове, даже не чакат пауза за реклами, а сами оповестяват от време на време коефициенти онлайн. В рекламата на този бранш вземат участие известни артисти като Рей Уинстън, както и някои от най-популярните мениджъри в света като Жозе Моуриньо. Тогава може би не е изненада, че редица сегашни и някогашни футболисти признаха, че са имали проблем с пристрастяването към
хазарта – Уейн Рууни, Пол Мърсън, Андрос Таунзънд, Стивън Коукър, Матю Етерингтън.

„ Това е болест. Дали си роден с нея, дали е от природата или последователно се появява в теб, само че това е болест. Ако ми кажете в този момент, че до края на живота си няма да залагам или пия повече, мога занапред да ви отговоря, че няма да съумея. Но всяка заран ставам и си споделям: Днес няма да залагам, през днешния ден няма да пия. Това е постижимо ", показа някогашният британски национал Пол Мърсън пред Скай Спортс.

Футболните управляващи не демонстрират огромен възторг да отслабят хватката на
хазарта върху футбола, само че в тази ситуация с Тоуни претенциозно осъждат нездравословните привички на един футболист. Това припомня на оня епизод от „ Казабланка ", когато служителят на реда капитан Рено декларира, че е " шокиран, шокиран да научи, че в това заведение се играе хазарт ". В идващия миг едно от крупиетата му подава пачка с банкноти: Вашата облага, сър.

---------------------------------------------

Роб Дейвис, Гардиън.
Заглавието е на БГНЕС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР