Айфеловата кула е едно от най-емблематичните и разпознаваеми архитектурни постижения

...
Айфеловата кула е едно от най-емблематичните и разпознаваеми архитектурни постижения
Коментари Харесай

Копията на Айфеловата кула по целия свят - от Австралия, през Япония, до САЩ

Айфеловата кула е едно от най-емблематичните и разпознаваеми архитектурни достижения освен за Франция, само че и за целия свят. Построена за Всемирното ревю от 1889 година, желязното оборудване с височина 324 метра съумява да се наложи като знак на упоритост, инженерна мисъл и изкуство. А с днешна дата е един от най-привлекателните туристически обекти.

Но може би малко знае се, че съществуват няколко копия (някои точни, други просто вдъхновени) на Айфеловата кула, разпръснати на разнообразни места по света. Traveler Journeys показва част от тях.

Кулата в Токио, Япония

Построена през 1958 година, тя извършва функционалността на информационна и наблюдателна кула. Дизайнът ѝ е въодушевен от френската Айфелова кула и е с размери 332.9 метра и може да се види от съвсем от всяка точка на града. Оцветена е в бяло и алено, за да се вижда елементарно и от въздуха, и по този начин да се предотвратяват произшествия.



Париж Лас Вегас, Съединени американски щати

Мащабният казино-хотел е открит на 1 септември 1999 година Репликата на Айфеловата кула в мащаб 1:2 се вписва идеално в стилистиката и тематиката на хотела - град Париж.



Кулата Петршин, Прага, Чехия

Построена е единствено няколко години след оригинала, с височина към 60 метра. Първоначално се е употребила за наблюдаване и предаване на информация, само че през днешния ден има функционалност главно на туристическа атракция.



Айфеловата кула в Тексас, Съединени американски щати

Представлява смален модел на френската кула и е издигната през 1993 година Височината й е единствено 20 метра.



AWA Tower, Сидни, Австралия

Кулата е част от офис комплекс, основан през 1939 година За построяването ѝ архитектите се въодушевяват от френската Айфелова кула. С днешна дата тя е най-високата кула в Сидни, а построяването ѝ продължава години наред.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР