Аякс триумфира с шампионската титла на Холандия след победа с

...
Аякс триумфира с шампионската титла на Холандия след победа с
Коментари Харесай

Шампионска радост в Амстердам



Аякс победи с шампионската купа на Холандия след победа с 4:1 над Де Граафшап в финален дуел от Ередивизие. По този метод амстердамският гранд се поздравява със спечелването на дубъл, откакто на 5-ти май към този момент беше завоювана Купата на страната.

Спечелването на купата беше подпечатано след успех над застрашения от изпадане Де Граафшап с резултат 4:1

Головете през първото полувреме паднаха в границите на последните 8 минути. Аякс поведе с гол в 37-та минута след отлично изпълнен директен свободен удар от 25 метра от Ласе Шьоне. Де Граафшап бързо съумя да възвърне равенството. В 40-та минута Йосеф Ел Джебли беше изведен самичък против вратаря Онана и не сбърка, с цел да направи резултата 1:1. Само 4 минути по-късно първенците още веднъж поведоха. Хаким Зиех комбинира с левия бек Талиафико, който означи за 2:1.

Втората част мина в по-бавно движение. В 67-та минута гостите от Амстердам получиха право да изпълнят дузпа. Точен от бялата точка беше Душан Тадич, с цел да повиши преднината на 3:1. Сърбинът още веднъж беше прецизен в 87-та минута след инидивидуален пробив и отличен завършващ удар в долния ляв ъгъл на вратата на гостите. Така и приключи дуела при резултат 4:1.

Големият противник на “синовете на Господ “ ПСВ Айндховен през това време завоюва последния си дуел от сезона като хазаин против Хераклес Алмело с 3:1. Мачът беше с протоколен темперамент, защото айндховенци изоставаха с 3 точки преди последния кръг, като в същото време головата им разлика беше с цели 15 гола по-лоша от тази на първенците (115:31 за Аякс и 95:25 за ПСВ).

Шокиращо начало беляза дуела, откакто гостите от Алмело поведоха с 1:0 още в 24-та секунда след гол на Джоуи Кьонингс. Домакините обаче бяха стимулирани да завършат акцията с победа и бързо постановиха своето движение върху срещата. В 32-та минута резултатът беше подравнен. Защитникът на Хераклес Вут Дрост засече топката в личната врата след центриране отляво.

В началото на второто полувреме ПСВ реализира цялостен поврат. След корнер и безредие в наказателното поле на гостите централният бранител Ник Вергевър означи за 2:1. Крайният резултат беше завършен в 89-та минута след точно приключена офанзива от холандеца Дониел Мален.

Титлата за амстердамци е под номер 34 в историята на клуба. Тя идва след цели 5 години спиране от предишаната, извоювана през сезон 2013/2014 под управлението на треньора Франк Де Бур. Освен това момчетата на треньора Ерик Тен Хаг съумяха да се отличат и с спирането на още една неприятна серия за отбора. Аякс за първи съумява да завоюва домакински дубъл (шампионска купа и Купа на Холадния) след сезон 2001/2002.

Автор: Емануил Тодоров
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР