Авторитетният лондонски всекидневник Файненшъл таймс в авторски анализ се спира

...
Авторитетният лондонски всекидневник Файненшъл таймс в авторски анализ се спира
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Изолационизмът на Тръмп е най-голямата заплаха за сигурността


Авторитетният лондонски ежедневник " Файненшъл таймс " в авторски разбор се стопира на държанието на американския президент Доналд Тръмп на двете исторически срещи на върха с негово присъединяване през последните дни и стига до извода, че неговото отдръпване от световните задължения на Съединени американски щати - новият му изолационизъм - в действителност е най-голямата опасност за интернационалната сигурност.

На срещата на водачите на Г-7 в Канада през уикенда Тръмп отхвърли основания на правила международен ред, вдигайки скандал по отношение на интернационалната търговия. Във вторник в Сингапур той към този момент отписваше отдавнашните гаранции за сигурност за източноазиатските съдружници на Съединени американски щати в сензационните си диалози със севернокорейския водач Ким Чен-ун. Сигурността на Европа и на Източна Азия бе скрепена в продължение на 70 година посредством система от алианси под егидата на Съединени американски щати. Сега Тръмп е решен да ликвидира тази система, написа вестникът.

Изисква се необикновен гений даже от един президент, с цел да преквалифицира Канада в противник, като в това време прегръща като нов другар един жесток деспот, сдобил се наскоро с нуклеарен боеприпас. Вече не можем да съдим за Тръмп в границите на познатите категории. Неговите ходове би трябвало да ни отрезвят, за забележим пределната изясненост на неговите планове, написа създателят.

Китай и Русия хвърлят шапки във въздуха от удовлетворение поради това, че президентът се отхвърля от американското водачество. Макар и отсъстващ от Сингапур, китайският президент Си Цзинпин е огромният печеливш. Според разбирането на Тръмп за света - всеки за себе си, Китай ще размени Съединени американски щати като преобладаваща мощ в Източна Азия. На Япония, Тайван, а след време и на Южна Корея, може да не им остане друго, с изключение на да последват образеца на Ким: в случай че искаш сигурност, направи си (ядрена) бомба, отбелязва с подигравка " Файненшъл таймс ".

Лидерите на Г-7 като че ли бяха склонни да хранят илюзията, че Тръмп може да бъде " ръководен ". Френският президент Макрон опита с ласкателства. Японският министър председател Абе ухажваше президента на игрището за голф. Британската премиерка Тереза Мей се чуди дали да не му уреди покана за чай с кралица Елизабет Втора в Бъкингамския замък. Но тактиката на любезността очевидно към този момент не работи.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск тези дни размишляваше на глас дали западната политическа общественост е изправена пред циклична или структурна опасност от новия американски унилатерализъм. Туск е мислещ политик, който си коства да бъде чут. Но и той сякаш бе прекомерно оптимистичен. Президентът на Съединени американски щати му отговори гръмко и ясно: той ненавижда всяка такава политическа общественост, показва лондонският ежедневник.

Според създателя единственият позитивен резултат от срещата в Сингапур е, че тя може би е предотвратила неизбежна война и в този момент жителите на Сеул могат да си отдъхнат, слушайки по какъв начин президентът на Съединени американски щати обсипва с похвали Пхенян. Той прочее отбелязва изненадващите открития на Тръмп, който назова канадския министър председател Джъстин Трюдо " непочтен " и " слабак ", само че очевидно счита севернокорейския водач Ким Чен-ун за човек, на който Америка " може да има вяра ". Не сме склонни обаче да забележим в лицето на Ким новия Михаил Горбачов, акцентира " Файненшъл таймс " не без горчива подигравка.

По-нататък създателят се стопира на алтернативите през източноазиатските съдружници на Съединени американски щати, които би трябвало в този момент доста съществено да помислят за бъдещето си, откакто десетилетия наред след Втората международна война живяха под надеждния чадър на сигурността, разпънат над тях от Съединени американски щати.

А скоро идва ред и на Европа да се замисли. Идния месец следва срещата на върха на НАТО в Брюксел. Тръмп към този момент недвусмислено свърза непропорционалното американско финансиране на западния боен алианс с европейските мита върху американските артикули. Защо да ви плащаме, в случай че имате подобен остатък в комерсиалния баланс, е аргументът на Тръмп. Министърът на защитата Джим Матис хвърли доста персонални старания да убеди президента, че алиансът е толкоз значим за Съединени американски щати, колкото и за европейската сигурност. Далеч не е ясно обаче дали той е съумял.

Накрая създателят още веднъж си задава въпроса коя в този момент е най-голямата опасност за световния мир и сигурност. " Една нуклеарна Северна Корея наподобява рискова, само че контролируема. Ким не е вманиачен. Изкушителен е отговорът, че рискът е във възхода на Китай или в съветския реваншизъм. Истинският отговор обаче е: отдръпването на Тръмп " (от съюзническите задължения), заключава " Файненшъл таймс ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР