Авторитетният британски Индипендънт пише: „Новият председател на съвета по околна

...
Авторитетният британски Индипендънт пише: „Новият председател на съвета по околна
Коментари Харесай

Шок в ЕС от българския екоминистър

Авторитетният английски Индипендънт написа: „ Новият ръководител на съвета по околна среда на Европейски Съюз се изправи пред рецензии поради скептичната си позиция по отношение на смяната в климата ". Като председателстващ, българския екоминистър ще има властта да раздвижи значимите неща по време на 6-месечния си мандат.

Но господин Димов се яви пред Европарламента и евродепутатите го разпитваха за негови минали изказвания по климатичните промени.

„ Вие персонално поставяхте под подозрение климатичните промени и човешката активност като причина за тях, дори се съмнявате в покачването на морското ниво ", сподели му евродепутатът Гербен - Ян Гебранди, представен от Форбс.

Господин Димов отхвърли да разисква неговото мнение за измененията в климата, като сподели, че имало „ политически консенсус " вътре в Европейски Съюз по този въпрос и той „ ще пази консенсуса жив ". Но добави, че постоянно има място за „ предизвикателни отзиви и подозрения ".

Малко, откакто стана министър на околната среда предходната година, господин Димов сподели в тв изявление, че „ климатичните промени са теоретичен спор и няма консенсус, а всяка част от тематиката е обект на разногласия ".
Това изказване бе последвано от подсещаме на видео, пуснато през 2015 година, в което господин Димов изяснява световното стопляне като „ машинация...използвана да плаши хората ".

Председателството на Европейски Съюз е ротационно на 6 месеца и идва редът на всяка от 28-те страни - членки. Господин Димов в този момент ръководи съвета по околна среда до края на юли.

Въпреки че няма опция да предлага промени в регламентите и законодателството - работа, оставена на Европейска комисия и комисаря Кармену Вела, господин Димов ще има роля в слагането на европейския дневен ред през идващите месеци.

Освен вижданията за климатичните промени, господин Димов е изправен пред рецензия в родната си страна поради държавно решение за градеж на туристически уреди в Националния парк Пирин, който е обект от Световното завещание на ЮНЕСКО.

Този въпрос също беше издигнат от евродепутатите, които го питаха, като мнозина показаха техния потрес, че някой с разбиранията на господин Димов може да заема подобен пост.
„ Вашите разбирания за климатичните промени са малко шокиращи. Не наподобява да вярвате задоволително на Европейски Съюз и на научните доказателства, които демонстрират свидетелства за климатичните промени всеки ден ", съобщи на Димов евродепутатката Соледад Кабесон Руис, представена от Euractiv.

„ Честно казано съм шокиран от дебатите, които виждам сега ", разяснява евродепутатът Тиемо Вьолкен - според мен не е задоволително да кажете, че има консенсус по климатичните промени, с цел да председателствате съвета ".
Индипендънт потърси за коментар Димов, който не е благоволи да го даде ", приключва влиятелната английска медия.

Източник: Свободно слово
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР