Авторите на разследването Осемте джуджета направиха ново разследване.Този път във

...
Авторите на разследването Осемте джуджета направиха ново разследване.Този път във
Коментари Харесай

Антикорупционния фонд с ново разследване: Може ли Аспаруховият мост да се срути заради благоприятен за Доган проект?

Авторите на следствието " Осемте джуджета " направиха ново следствие.

Този път във Варна.

Има ли заплаха за Аспаруховия мост поради удълбочаване на Канал 1 и Канал 2? Този въпрос слага неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) във второ видео за случая, съобщи Актуално.

Проектът за удълбочаване излезе на бял свят преди много време, като в средата на лятото на 2021 година Административният съд във Варна задължи Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " да отговори на два въпроса, свързани с активността. Става въпрос за даване на копия от съглашението сред Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура " и " ТСВ " ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 както и за капиталовия план за удълбочаване на каналите.

Според проф. доктор инж. Добрин Денев, някогашен ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, потърсен от АКФ за експертен разбор, Аспаруховият мост, който се намира при започване на удълбочаването, има съществени градивни недостатъци, а бетонната му основа е изначално компрометирана. Мостът се крепи най-много на арматурен скелет, който корозира с времето, а съществуващият план за удълбочаване носи спомагателни опасности за неговата резистентност. На база отговорите на проф. доктор. инж. Денев, АКФ отразява позиция, съгласно която препоръчаният при удълбочаването на каналите развой на подсилване на моста може да ускори рисковете и да заплаши сигурността му. " Там, където армировката на моста контактува с вода, с бетон, с кал, той е подложен на интензивна разяждане. (...) Заради удълбаването всичко това се мултиплицира. (...) Това, което планува новият план, е унищожаване на остарялата бронировка на моста. (...) Технологията на осъществяване може да се окаже противопоказна, т.е. устойчивостта на моста може да бъде предизвикана ", декларира проф. Денев. Проектът за удълбочаване на каналите би трябвало да облагодетелства пристанище " Варна Запад ", само че той не стига до кейовете му. Но планът се преглежда и от позиция на Топлоелектрическа централа " Варна ", следен от Ахмед Доган - прокуратурата още ревизира по какъв начин Доган е взел ТЕЦ-а. В началото на април тази година, ГДНП (Главна дирекция Национална полиция) прати резултатите от инспекцията на плана за удълбочаване на каналите на прокуратурата, тъй като счете, че има данни за закононарушение. По време на чуване в Народното събрание министърът на превоза Николай Събев осведоми, че работата по удълбочаването е приключена до пристанището на Топлоелектрическа централа " Варна ", благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, само че не и до останалите 15 терминала. По-нататъшно удълбочаване към терминалите във Варненското езеро, в това число към пристанищен терминал Варна-Запад, е механически невероятно поради съществуването на подводни връзки и геологията на дъното, която не разрешава преместването им. Тези данни слагат под подозрение целесъобразността на плана.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР