Авторите на новия документ от IIASA заедно с колеги се

...
Авторите на новия документ от IIASA заедно с колеги се
Коментари Харесай

Дори и от космоса се вижда къде живеят богатите и къде бедните хора

Авторите на новия документ от IIASA дружно с сътрудници се концентрираха върху данни от тъмни зони, с цел да оценят световното икономическо благоденствие.

Изследователите употребявали сателитни изображения на Земята през нощта от съвсем 30 години: те могат да отразяват икономическия напредък, бедността и неравенството, изключително за места, за които няма други данни.

В разрастващите се страни регионите, които не са осветени през нощта, се развиват по-зле от тези, които са блестящо осветени.

Изследователите са употребявали показателя на геопространственото богатство, с цел да проучат домовете в страни от Африка, Азия и Америка. Алгоритъмът класира кварталите и къщите като по-бедни или по-богати.

След това създателите комбинирали тези данни с нощни фотоси от спътници. Оказало се, че 19% от обитаемоте места на Земята не са осветени. Повечето се намират в Африка (39%) и Азия (23%).

Ако се вземе поради единствено селската неосветена инфраструктура, цената нараства до 65% за Африка и 40% за Азия. В съвсем всички страни резултатите сочат ясна...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР