Авторитарният лидер на Беларус иска обсъди по-тесни икономически връзки с

...
Авторитарният лидер на Беларус иска обсъди по-тесни икономически връзки с
Коментари Харесай

Лукашенко отлетя за Сочи да търси помощ от Путин

Авторитарният водач на Беларус желае разиска по-тесни стопански връзки с Русия в петък, до момента в който търси поддръжка от главния си спонсор на фона на натъртващи конфликти с Европейския съюз поради насилственото отклонение на пътнически аероплан и арестуване на публицист отстъпник, оповестява " Асошиейтед прес ".

Беларуският президент Александър Лукашенко се оказва все по-изолиран , което го тласка все по-близ о към съветския президент Владимир Путин и двамата ще се срещнат в петък в черноморския курорт Сочи за диалози за по-тесни стопански връзки съгласно Кремъл. По-рано денем министър председателите на страните се срещнаха в Минск, с цел да проправят пътя за договарянията на президентите.

" Събитията от последните дни демонстрират възходящ западен напън върху Беларус ", съобщи по време на срещата белоруският министър председател Роман Головченко.

" Европейски Съюз взе политическо решение да вкара секторни наказания в явен опит да съсипе стопанската система ни и да сътвори условия за повтаряне на опитите за прелом . В тази обстановка разчитаме на поддръжката на най-близкия ни съдружник, Руската федерация . "
 Русия поддържа Беларус и се разгласи против политизирането на случая
Русия поддържа Беларус и се разгласи против политизирането на случая

Но Москва блокира кацането на избрани европейски самолети

Русия и Беларус подписаха съглашение за съюз , което приканва за тесни политически, стопански и военни връзки, само че това не разрешава цялостно обединение. Москва оказа помощ на стопанската система на Беларус с евтини енергийни доставки и заеми, само че връзките постоянно са обтегнати, когато Лукашенко се кара на Москва за опит да го принуди да се откаже от контрола върху скъпите стопански активи и в последна сметка да изостави независимостта на Беларус.

В предишното 66-годишният белоруски водач се опита да изиграе Запада против Русия, издигайки вероятността за доближаване с Европейски Съюз и Съединените щати, с цел да измъкне повече помощ от Москва. Подобна тактичност към този момент не работи.

В петък Европейска комисия и Урсулфа фон дер Лайен показаха проект за помощ с 3 милиарда евро в поддръжка на бъдеща демократична Беларус, която може да бъде задействана, в случай че страната премине към " либерален преход ".

" За хората в Беларус: Виждаме и чуваме вашето предпочитание за смяна, народна власт и ярко бъдеще ", сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия. " И към беларуските управляващи: Никакви репресии, свирепост или насила няма да донесат никаква легитимност на вашия властнически режим. "

Западът към този момент е наложил наказания против беларуски чиновници , участващи репресиите против протестиращи и в този момент дава обещание повече. Много н аблюдатели предизвестяват, че Лукашенко е станал лесна плячка за Кремъл , който може да употребява изолацията си, с цел да упорства за по-тясна интеграция.
 Фон дер Лайен предложи 3 милиарда евро от Европейски Съюз на Тихановская
Фон дер Лайен предложи 3 милиарда евро от Европейски Съюз на Тихановская

С " почитание и удивление " Лайен има " стопански проект за демократична Беларус "

" Лукашенко се опасява и Кремъл може да изиска заплащане за политическата си поддръжка, като упорства за въвеждане на единна валута, разполагане на военни бази и други ", сподели Валери Карбалевич, самостоятелен политически анализатор в Минск. " В тази обстановка за него ще бъде доста по-трудно да се съпротивлява и да се пазари с Путин. "

Святлана Тихановская упреква Лукашенко, че е работил от възприятие за безотговорност при отклонение на полета. " Европейският съюз би трябвало да бъде по-силен, по-смел в своите резолюции и решения ", сподели тя след срещата с холандския длъжностен министър председател Марк Рюте в Хага.

Призовавайки за по-силен напън върху Лукашенко, тя призна заплахата Русия да се опита да употребява неговата уязвимост в своя изгода и прикани Европейски Съюз да употребява всичко каквото може, с цел да предотврати всевъзможни покупко-продажби с Москва , които биха навредили на Беларус.

Лукашенко съобщи в петък, преди да отпътува за Русия, че се надява да реализира съглашение с Путин за обновяване на постоянните полети сред двете страни, които са прекъснати заради пандемията на ковид.

Москва към този момент предложи на Лукашенко бърза политическа поддръжка за отклоняването на самолета, като предизвести Европейски Съюз против прибързани дейности , до момента в който случаят не бъде разследван и се аргументира, че дейностите на Лукашенко са в сходство с интернационалните протоколи в случаи на закани с бомби.

Международната организация за гражданска авиация съобщи в четвъртък, че ще проверява отклоняването, както желаеха доста западни страни.
 Русия разрешава европейски полети до и от Москва
Русия разрешава европейски полети до и от Москва

Позволи и на полет на Austrian Airlines Виена-Москва да заобиколи Беларус

Някои на Запад настояват, че Русия е забъркана в отклоняването на полета на Ryanair - нещо, което Москва яростно отхвърля - и предизвестяват, че може да употребява обстановката, с цел да приближи Беларус все по-близо и вероятно даже да го погълне.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис разгласи, че " Лукашенко си играе с Путин и се пробва и оказва помощ на Путин да анексира страната ", добавяйки, че " т рябва да изпратим сигналите и до Русия, че анексирането няма да се одобри добре с Европа ".

Литовският президент Гитанас Науседа предизвести, че Русия е в доста добра позиция да погълне Беларус в този миг и че НАТО би трябвало да се подготвени да предприеме дейности на срещата на върха, която следва през юни. Според него атомната електроцентрала в Беларус също би трябвало да се преглежда като геополитическо оръжие в ръцете на Лукашенко.

В петък представителят на съветското външно министерство Мария Захарова осъди решението на Европейски Съюз да изиска от европейските самолетни компании да заобикалят въздушното пространство на Беларус като " извънредно безконтролно и застрашаващо сигурността на пасажерите ".

Докато европейските самолетни компании се стремят да заобиколят Беларус, Русия отхвърли някои претенции за смяна на полетите до Москва през последните два дни в явен жест на поддръжка за Лукашенко, само че позволи някои полети да продължат в петък .
 Украйна желае целият свят да разгласи Лукашенко за интернационална опасност за мира
Украйна желае целият свят да разгласи Лукашенко за интернационална опасност за мира

Призовава Организация на обединените нации, Европейска комисия, Екологичен потенциал, Съвета на Европа, ОССЕ и НАТО за подкрепа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР