Авторът Слави Славов е сертифициран нутриционист, специалист по лечебно хранене в

...
Авторът Слави Славов е сертифициран нутриционист, специалист по лечебно
хранене в
Коментари Харесай

12 съвета за оптимална имунна система

Авторът Слави Славов е сертифициран нутриционист, експерт по лечебно хранене в Лечебен център Vita Rama. Завършил е магистратура по „ Холистично здраве и лекуване “ към University of Natural Health в Съединени американски щати.

Имунната система са всички органи, кафези и имунни тела, които служат на тялото да се пази от експанзията на микроорганизми и паразити; те отчасти способстват и за неутрализирането на токсични химични вещества, които след това се изхвърлят през отделителните пътища на тялото.

Науката разкрива, че имунната система включва висока сложна организация на жлези, бели кръвни телца, лимфоцити, антитела и артикули от потребната бактериална флора.
Те защищават тялото от най- разнообразни евентуални вредители, които се назовават антигени. Антигените могат да бъдат вируси, бактерии, несмлени протеини, минерални частици или токсични субстанции. Отделно от антигените, друго предизвикателство за имунната система са прочувственият стрес и психологичните контузии, които карат тялото да създава вътрешни токсини, както и да реагира несъответстващо на самите антигени. Имунната система се задейства, когато в тялото се натрупат прекалено много токсични вещества - и тя е в пика си до тогава, до момента в който не настъпи още веднъж равновесие, или хомеостаза, в организма. Тя би трябвало да се преглежда като неотделима система от тялото, както и в симбиоза с околната среда.

Как да изградим здрав имунитет?

Необходим е повсеместен (интегрален, холистичен) метод към здравето, който включва подобаваща околна среда, природосъобразно хранене, придвижване, задоволително отмора и прочувствен баланс. Няма директен път към здравето. Нито едно лекарство или добавка няма да ви излекува, в случай че нямате главните условия за здраве!

Всекидневно множеството от нас отслабват имунната си система посредством:
1. Неподходящи храни, които са мъчно смилаеми и имат висок отровен товар. Такива са месо, риба, яйца, огромни количества млечни артикули, доста мазнини, полуфабрикати, рафинирани храни и други.2. Нарушен баланс сред придвижването и почивката. Обездвижването, преумората и изключително безсънието въздействат очебийно отрицателно върху имунните механизми.
3. Неподходящи мисли и страсти като яд, тревога, горест, боязън и други. Те са резултат
както на разнообразни стресиращи фактори във всекидневието, по този начин и на неправилното отношение
към тях, а и на неналичието на по-широка умствена и духовна вероятност.
Ето за какво е нужна непрекъсната работа и повсеместен метод, с цел да поддържаме имунното си здраве.

Съвети за здрава имунна система

Идеалната диета
Това са естествените храни за тялото, приготвени и комбинирани по здравословен метод. Те дават нужните съставки (нутриенти) на организма и освен това не носят огромен отровен товар при тяхното храносмилане и метаболизиране. Тези храни са всички цели: плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови храни, семена, ядки, маслини, авокадо, билки и подправки. Те са цялостни с фибри; съдържат доста минерали и витамини; имат елементарно смилаеми протеини и не толкоз комплицирано структурирани мазнини. Повечето от тях са с алкална устременост и контролират по този начин значимия алкално-киселинен баланс в организма. Плодовете би трябвало да бъдат добре узрели и питателни. Винаги да се употребяват като обособен прием; целесъобразно е той да е заран за закуска или най-малко 4 часа след главно хранене; да не се комбинират кисели със сладки плодове.
Зеленчуците да се употребяват сурови като сокове и салати; готвени (на пара или варени).
Зърнените храни да се накисват за 10-12 часа и след това да се сваряват.
Бобовите храни да се накисват за 24-48 часа, сваряват, след което да се промиват.
Семената и ядките да са сурови. За по-добро храносмилане да се накисват за 4-8 часа. Да не се употребяват повече от 50-70 грама дневно.
Солта да е в умерени количества, не повече от 2-3 грама дневно.
Концентрираните мазнини като зехтин, олио, шарлан, кокосово масло и други не се предлагат под никаква форма. При мощно предпочитание може да до- бавите най-после към ястието си малко сурово краве масло (около 5 грама).
Животинските артикули не се предлагат. Но в някои интервали може да ги включите 1-2 пъти седмично, в случай че мощно ви липсват. Като най-хубави са кефир, суроватъчна извара, кисело мляко.
Чиста вода
Това значи с минимално количество примеси, множеството от които не са желателни. Такава е водата, добита с противоположна осмоза, която може да намерите във всеки супермаркет или да си извършите сами посредством съответния апарат. Тя се усвоява доста добре и има разтварящ резултат върху разнообразни токсични вещества. Друг добър вид е изворната вода.

Чист въздух
Колкото по-често имате достъп до чист въздух, толкоз по-здраво ще става тялото ви. Ако живеете в градски условия, можете да си поставите разнообразни уреди за филтриране на въздуха. Проветрявайте постоянно вашите домове.

Адекватна отмора и добър сънКогато в тялото няма баланс сред отмора и работа, имунната система спада и тялото последователно отслабва. Ако не се вземат ограничения, неизбежни са токсичните рецесии като чести настинки и други заболявания. Препоръчително е да се спи сред 6 и 8 часа, като най-качествени за отмора са часовете преди среднощ.

Редовни извършения
Изключително значим детайл за цялостното здраве. Може да се приказва за хипокинетичната болест като „ модерна зараза “, породена от незадоволително придвижване и извършения. Такова безконтролно държание към личното тяло води до намаляване на защитните сили. Има няколко типа извършения, които може да вършиме – умерени (като разходки, тай чи и други), кардио (като бързо ходене), силови (като натоварване с тежести) и разтягащи (като йога и каланетика). Ако не намирате време за разнородни придвижвания, целесъобразно е да включите най-малко 2 пъти на ден няколкоминутни интензивни кардио извършения.

Поддържане на прочувствен баланс и положително психологично здравеТова значи да не се подлагаме на огромен стрес, да не се гневим, да не упрекваме другите и себе си, да не изпадаме в тревога, горест, боязън и да не разрешаваме на натрапчиви мисли да ни обземат. Може умишлено да въздействате върху страстите си, като изразявате себе си (независимо какво изпитвате), забелязвате позитивното в живота, наблягате на насладата, благодарността, любовта, спокойствието и други. Бъдете персонален образец и създайте здравословна среда за другарство, като започнете от фамилията и околните другари.

Чистота
Чистотата е външна и вътрешна. Поддържането на външната непорочност като хигиена на тялото (редовно къпане, миене на зъби и други), порядъчен външен тип (чисти облекла и други) е значима, с цел да не привличаме външни бактерии и вируси, да поддържаме положително самочувствие и да будим привлекателност в близките. А поддържането на чисти телесни течности и тъкани, освободени от отрови, е основа за вътрешната непорочност, която е още по-важна. За задачата би трябвало да се заобикалят токсичните храни и артикули като цигари, алкохол, опиати, доста кафе и други. Вътрешната непорочност включва също метод на мислене и устременост към духовна реализация.

Излагане на слънце
Човешкото тяло има потребност от слънчева светлина, която може да бъде призната през кожата и през очите. Тя е есенциална за нас, тъй като ни оказва помощ да образуваме витамин D. Той играе значима роля във вродения антимикробен отговор на имунната система. Дефицитът на витамин D е доминиращ освен при хората със ставни проблеми, само че и при хората с автоимунни болести. Тъй като през студените сезони е по-трудно набирането му, на помощ идва витамин D. От средата на октомври е добре да се стартира банкет на витамин D3 като хранителна, от порядъка на 1000 IU (25 мкг) дневно. Така нашата имунна система няма да страда от този недостиг.

Подходящи температурни условия
Това значи да не се излагаме на огромен мраз или огромни жеги. Винаги търсете естествена температура сред 18 и 25 градуса. Ако е доста студено или топло, слагаме тялото в режим „ оцеляване “ и го подлагаме на стрес. Това задейства имунен отговор, който може да ни е необходим за по-сериозни обстановки.

Подходящи хранителни добавки
Те са изключително значими за хората, които живеят в градски условия и нямат достъп до чисти и богати на хранителни субстанции артикули, както и за хора с разнообразни генетични разновидности, които понижават усвояването на веществата или образуват рискови звена в организма. Особено за зимния интервал добре е да се акцентира на разнообразни зелени стръкове, водорасли (афа, хлорела, хавайска спирулина) и омега-3 от водорасли, пчелен прашец и млечице, хранителна квас, магнезий, цинк, селен, витамини (D3, B12, К2), подобаващи микроминерали, пробиотици и съответни имунорегулиращи билки съгласно самостоятелните потребности.

Пречистване на организма
Чрез сокове, плодове, воден или изсъхнал пост - постоянно последователно и деликатно! Детоксикирането води до стимулиране и възстановяване на успеваемостта на имунната система. Според лунния календар има 2 (по-рядко 3) дни в месеца – дните на екадаши, които са извънредно удобни за филтриране на тялото, мозъка и душата. В тези дни се предлага цялостно или отчасти самоограничение от храна. Дните на екадаши за идващите 3 месеца след 8 декември 2018 година са: декември (18-и), януари (1-и, 17-и, 31-и), февруари (16-и).

Време за медитация
В аюрведа и йога се приема, че физическото здраве е тясно обвързвано с умственото и душевното положение. Например общата мощ на тялото и имунната система зависят от оджас (жизнената енергия), която най-бързо се губи от душевен безпокойства. А най-лесният метод да възстановим оджас е посредством духовна медитация. Мантра медитацията е доста наличен и всесилен способ, който има удобен резултат както за духовното ни израстване, по този начин и за развиването на спокоен разум и крепко тяло.

Ако следвате тези насоки, вие ще живеете живот без заболявания и медикаменти и със здрава имуннасистема. Много постоянно ние не оставяме тялото ни да си свърши работата и потискаме действителното
лекуване с разнообразни лекарства. Пример за това е когато вдигнем висока температура, изключително при децата. Не би трябвало да се заблуждаваме, че медикаментите за сваляне на температурата ще ни оказват помощ, даже в противен случай - те постоянно способстват да се утежни обстановката, като смъкват гарда на имунитета. Умерената тресчица не е рискова в множеството случаи и не е част от казуса, а е част от решаването му от имунната система. Температурата оказва помощ на тялото да се оправи с инфекциите и бактериите. Известен факт е, че нарасналата температура покачва лимфоцитите за битка с инфекциите и изключително CD8T клетките, които са по-ефективни против бактериите в топла среда. Ето за какво човек би трябвало постоянно да търси корена на здравословните проблеми - това е единственото и дълготрайно решение.

Ползата от холистичния метод
Предстоят няколко тежки зимни месеци и в този момент е моментът да повдигнете имунната си система – вашата най-хубава отбрана. Един пълностоен метод да постигнете здраве и резистентен имунитет са здравословните стратегии на Лечебен център Vita Rama. Те оферират цялостния набор от холистичния метод, разказан нагоре: съвещания със експерти по лечебно хранене, наблюдаване и правене на самостоятелен режим; здравословно растително хранене; фитнес, плуване, йога извършения и гимнастика; образование и лекции за здравословен метод на живот; разходки и чист въздух от природата; техники за релаксация и медитация, както и зареждаща среда и другарство с положителни хора.


Людмила: Три години без настинки и грип!

През зимата по няколко пъти мина- вах през настинки и/или грип. Явно имунитетът ми не беше на нужното равнище макар метода на хра- нене с растителни храни. Задържах и едни 3-4 кг, които не можех да си обясня за какво не мога да смъква. През лятото на 2015 година се включих в стратегия „ Здраве “ на Лечебен център Vita Rama и усещанията ми бяха отлични - прелестни експерти, екип, отношение към гостите и разнообразна стратегия! От лекциите научих доста за здравето и храненето. Заниманията с йога, другите типове гимнастика, както и разходките и танците вечер способстваха за свалянето на тези 3-4 кг допълнително.
И най-важното - направих нужните корекции в моя хранителен режим под управлението на експертите по лечебно хранене Слави и Георги Славови. Имунитетът ми доста се усъвършенства - към този момент 3 години не съм боледувала от настинки и грип, усещам се доста по-жизнена и енергична.
Няколко години поред навестявам „ Вита Рама “ и мисля да не преустановявам, тъй като те постоянно се отзовават с доста внимание и обич, непрекъснато узнавам нещо ново и най-много се зареждам и стимулирам да не преставам в цялостно здраве за доста години напред!

Мирослав Петров, 15 година: Забравих астмата!

Допреди 5 година боледувах всеки ден. Постоянно пиех антибиотици и постоянно бях приет в болница, одобрявах доста кортикостероиди за угнетяване на алергични пристъпи и лекуване на астма! В един миг взех да се утежнявам от тях, вместо да се усъвършенствам! Майка ми непрекъснато търсеше различно холистично лекуване. Намерихме „ Вита Рама “! Никой до тогава не ми беше обръщал такова внимание.
Резултатите не бяха мигновени, само че се натрупваха. По време на престоя си нямах кашлица и дишах умерено и не демонстрирах алергия към храната, която е доста вкусна и разнообразна, има даже десерти! След престоя ни във „ Вита Рама “ продължих със здравословния хранителен режим у дома. Състоянието ми се промени на 180 градуса! Преминах през доста тежки рецесии при своето изчистване, само че без медикаменти, с чиста растителна храна, с точните добавки и поддръжка от Слави подобрявах своята имунна система. Дните, през които не кашлях, нямах хрема и температура, ставаха от ден на ден. Нощите, през които нямах астматичен припадък, също ставаха от ден на ден. Започнах да отивам на учебно заведение всеки ден, да спортувам. Започнах да вървя в гората, без да се тормозя кой сезон е. Започнах да сбъдвам фантазиите си!

Предстоящите зимни здравословни стратегии Vita Rama ще се проведат в Пампорово, хотел „ Невястата “ от 5 януари до 9 февруари 2019 година За повече информация: www.vitarama.bg

Статията е от бр. 12/2018 на Списание 8
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР