Авторът Салман Рушди призова за безусловна защита на свободата на

...
Авторът Салман Рушди призова за безусловна защита на свободата на
Коментари Харесай

Авторът Салман Рушди призовава за защита на свободата на изразяване при получаването на германската награда

Авторът Салман Рушди прикани за безусловна отбрана на свободата на изложение при приемането на влиятелната немска премия

От Associated Press, 22 октомври 2023 година, 8:23 ч.

БЕРЛИН – Авторът Салман Рушди прикани в неделя за безусловна отбрана на свободата на изложение, откакто получи влиятелна премия Германска премия, която признава литературното му творчество и решимостта му пред лицето на непрекъсната заплаха.

Британско-американският създател жигосах актуалната ера като време, в което свободата на изложение е подложен на офанзиви от всички страни, в това число от властнически и популистки гласове, съгласно немската осведомителна организация dpa. Църква във Франкфурт, където беше почетен с премията за мир на Германската книжна търговия за това, че продължава да написа макар десетилетията на закани и принуждение.

През август 2022 година Рушди беше намушкан неведнъж, до момента в който беше на сцената на книжовен фестивал в щата Ню Йорк.

Рушди разгласява записки за офанзивата, която го остави кьорав с дясното око и с развалена лява ръка. „ Нож: Медитации след опит за ликвидиране “ ще излезе на 16 април. Той го назова метод „ да се отговори на насилието с изкуство “.

Германската премия, която е наградена с 25 000 евро ($26 500), се присъжда от 1950 година Германското жури сподели по-рано тази година, че ще отличи Рушди " за решителността му, позитивното му отношение към живота и за обстоятелството, че той обогатява света с удоволствието си от разказването. на пророка Мохамед в романа на Рушди „ Сатанинските стихове “ от 1988 година като осквернение. През идната година Хомейни издаде декрет, призоваващ за гибелта на Рушди, принуждавайки създателя да се укрие, макар че е пътувал свободно години наред преди намушкването с нож предишното лято.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР