Авторът Робърт Хауърд успява да обърка всички.Епичната сага за стремежа

...
Авторът Робърт Хауърд успява да обърка всички.Епичната сага за стремежа
Коментари Харесай

Наистина ли Конан Варварина е от Русия?

Авторът Робърт Хауърд съумява да обърка всички.

Епичната сага за устрема на един жесток боец да отмъсти за гибелта на родителите си, убити от силите на подъл вълшебник, пленява милиони почитатели по целия свят. Ролята на този воин се играе от Арнолд Шварценегер и Джейсън Момоа надлежно през 1982 година и 2011 година.

Оригиналната книжна поредност, от която се ражда сагата за Конан Варварина, съдържа неочакван поврат, който кара почитателите да се питат: от Русия ли е Конан Варварина?
„ Хайборейската “ ера


Маркус Ниспел/Millennium Films

Вселената на Конан стартира при започване на 1930-те години от книгите на тексаския създател Робърт Хауърд. Разказите му по този начин и не са събрани приживе. Въпреки това, след гибелта му, точно на него се приписва началото на този род в литературата.



Маркус Ниспел/Millennium Films

Първият алманах от разкази на Хауърд за Конан е оповестен през 2022 година в книга, озаглавена „ Конан “.

Събитията в книгата се развиват в така наречен „ Хайборейска “ ера – фиктивен интервал от историята на Земята, основан от създателя особено за историите на Конан.

Хауърд, който е фен на историята, осъзнава какъв брой мъчно ще е да се поддържа историческата акуратност в художествените му произведения. За да не натоварва читателите с дълги пояснения и ненужни елементи, създателят измисля изчезнала ера и слага героите си в нея.



Маркус Ниспел/Millennium Films

Що се отнася до произхода на Конан, създателят избира подобен прийом: той сортира имена и места, които дават отговор на съществуващите, само че ги „ подправя “ със солидна доза фикция.
Кимерия
Конан на Робърт Хауърд е от Кимерия. Въпреки че кимерийците в действителност съществуват, концепцията на създателя за произхода не е нищо повече от плод на креативния му разум.

 Conan of Cimmeria

Conan of CimmeriaWandering Star, London, 2002

Всъщност кимерийците са номадски индоевропейски народ, който мигрира от Централна Азия в Понтийско-каспийската степ, която се простира от р. Дунав до р. Урал и обгръща региона на Черноморското крайбрежие – някъде към 1000 година пр.н.е. Районът, където живеят тези племена, включва северния бряг на Черно море, елементи от Кримския полуостров и региона на Керченския проток.

Оттам идва и теорията, че Конан Варварина може да е роден на територията на модерна Русия. Авторът на истинския роман, обаче, има друго мнение за родното място на Конан, което назовава Кимерия.

 Илюстрация на Хайборийската ера главно основана на карта, начертана на ръка от Робърт Е. Хауърд през март 1932 година

Илюстрация на Хайборийската ера главно основана на карта, начертана на ръка от Робърт Е. Хауърд през март 1932 година

Според някои Хауърд си показва, че Кимерия е ситуирана географски на територията на актуалните Ирландия, Шотландия, Уелс и Англия. И въпреки всичко, на някои карти измислената Кимерия съществува в изцяло измислена среда и наподобява безсмислено да се вършат опити да бъде несъмнено местоположението ѝ в действителния свят.

Авторът си показва измислената Кимерия като негостоприемна земя, където оцеляването в тежките условия калява мъжете.

За разлика от нея, черноморският бряг и други региони, където живеят същинските кимерийци в предишното, са надалеч по-ведри. Излиза, че измислената Кимерия не е нищо повече от плод на богатата фикция на Хауърд, който няма нищо общо с историческата действителност, като се изключи племето, което дава името на измислената земя.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР