Авторът е съорганизатор (заедно с Даниел Василев) на концерта в

...
Авторът е съорганизатор (заедно с Даниел Василев) на концерта в
Коментари Харесай

Еволюцията #ДАНСwithme, или добре че предложиха Пеевски

Авторът е съорганизатор (заедно с Даниел Василев) на концерта в поддръжка на " Ранобудните студенти ", които окупираха Софийския университет " Св. Климент Охридски " като част от митинга. Видео от песента по негов текст, записана с Блуба Лу, можете да видите в края на разбора.

Точно преди 10 години Делян Пеевски беше назначен за ръководител на ДАНС и избухнаха митингите #ДАНСwithme. След тях всичко е същото и нищо не е както преди.

 " Или гласуваме Пеевски, или кабинетът пада "...

Тяхната безспорна победа е, че всеобщо политизираха младите генерации, които в този момент са на 30-40-годишна възраст . И по този начин осъществиха натрупалата се през годините гражданска сила, в това число от екологичните митинги, които в едната си връхна точка доведоха до основаването на политическа партия, днешното " Зелено придвижване ", а в другата си връхна точка доведоха до първата обсада на " Орлов мост " за XXI век. По сложния метод. След това " Орлов мост " към този момент беше нещо, което се подразбира. Разбира се, митингите #ДАНСwithme стъпиха и на Антимонополните митинги от началото на 2013 година, макар че съвсем незабавно се (и бяха) опълчени на тях. Нима преди Антимонополните митинги толкоз шумно в публичното пространство да бяха прозвучавали имена на групировки, компании, банки?

 Софийски дуетС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Протестите #ДАНСwithme дадоха ново начало (за да не кажа рестарт) на политическия живот в България и дадоха вяра на жителите, че не са сами, че има и други като тях, които не желаят да живеят в превзета страна, а желаят да си я отвоюват назад. Беше обещано и ново начало на това, което по принцип назоваваме българско дясно, само че в една нова обстановка, в която нито дясното към този момент беше дясно, нито лявото - ляво. Дори и проформа.

Всъщност това бяха първите огромни митинги на поколенията, които израснаха в народна власт, била тя и под уродливата форма на вездесъщия преход. Може би и заради това, посредством този развой на струпване на тази гражданска сила, митингите не минаха под знака на революцията, както предходните огромни митинги в посттоталитарната история на България. Те минаха под знака на еволюцията.

На тях революцията им беше спестена. Нямаше я Кръглата маса. Нямаше го щурмът на Народното събрание. Липсваше всичко, обвързвано с убеждението, че остарелият ред веднага ще рухне и ще пристигна прелестният нов свят. Имаше една дребна победа против Делян Пеевски. Пет дни след неговото избиране Народното събрание анулира решението си, че той ще оглавява ДАНС. След като гражданската сила един път се пробуди, митингите продължиха против компрометиралото се държавно управление на Орешарски, което подаде оставка. Или по-скоро можем да кажем, че неговият мандат предварително изтече и то се отдръпна от ръководството.

По-голямата част от протестиращите надалеч не бяха излезли да търкат жълтите павета, с цел да върнат ГЕРБ на власт. Те стачкуваха, тъй като, когато едно държавно управление се е делегитимирало още при започване на ръководството си, то би трябвало да си върви. За доста хора това, че ГЕРБ се върна на власт, беше една предизвестена загуба. Една неизбежна загуба заради неналичието на задоволителна сериозна маса, която да задейства някакъв развой на промени.

Последва несполучливият опит на Христо Иванов за промяна в правосъдната система, който приключи с неговата оставка. Две години по-късно обаче се появи " Да, България " - партия, чиито корени са таман в митингите #ДАНСwithme и чиято съществена битка е промяната на правосъдната система. През 2017 година тя не съумя да влезе в Народното събрание. През 2018 година се появи обединението " Демократична България ", която през 2019 година съумя да вкара Радан Кънев като евродепутат, а на локалните избори през същата година вкара свои представители в локалната власт, сред които кметове в 8 столични региона. В края на същата година битката за правосъдна промяна беше персонифицирана с помощта на избирането за основен прокурор на Иван Гешев.

 Силата на думитеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
На 7 юли 2020 година беше извършена акцията на членове на " Демократична България ", които се пробваха с лодка да приближат така наречен лятна резиденция на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган на нос Чукалята в парка " Росенец ", южно от Бургас. На 9 юли прокуратурата влезе в президентството и избухнаха митингите от 2020 година В индиректен смисъл това докара и до появяването на " Продължаваме промяната ".

Ние постоянно сме увлечени в злободневието и това, което се случва в този момент, ни наподобява най-важното, най-скандалното, най-съдбоносното. Няма и по какъв начин да е другояче. В търсене на огромните забравяме дребните победи. Така забравяме, че от изборите през 2021 година насам обилни елементи от поколенията, израснали през демокрацията, за първи път се усещат парламентарно показани. Първо, посредством " Демократична България ", по-късно от " Продължаваме промяната ", а в този момент от обединението " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ). Нещо повече, те за първи път бяха показани и в изпълнителната власт посредством държавното управление на Кирил Петков. А в този момент, с всички опасения и запаси, (най-често донякъде) от държавното управление на Николай Денков. Като някакъв далечен-далечен знак за допустима промяна на правосъдната система се състоя и сюжетът с Иван Гешев и неговото освобождение от служба.

Независимо какво ще произтече от всичко това и при целия неприятен шанс на партиите на смяната и митинга - първо, ръководство в постпандемична обстановка, в която избухна невиждана война при проруски президент, подсилен на изборите от тях заради съответната политическа анти-ГЕРБ конюнктура. И второ, с целия миш-маш на ситуацията сега, с ротационното държавно управление, със комплицираното политическо надхитряне със старите играчи от ГЕРБ и Движение за права и свободи, при което Движение за права и свободи просто нямаше по какъв начин да не извади от джоба си Пеевски в ролята на червен картон за пред обществото. И с огромните очаквания, идващи от геополитическото ситуацията, потребността от проевропейско държавно управление и надлежно от напън от страна на Европа. Независимо от всичко това, опитът за смяна тече и той тече там, където се вземат решенията.

За това ли бяха митингите #ДАНСwithme? Протестите бяха, тъй като ситуацията стана дотам цинично, че единственото място, откъдето жителите можеха да бъдат чути, бяха площадът и " Орлов мост ". Колко от хората тогава въобще се надяваха, че скоро ще бъдат парламентарно показани?

За това ли бяха митингите през 2020 година? Протестите бяха, тъй като една компрометирана прокуратура влезе в президентството - нещо, което не може да се случи в една правова страна. А какъв брой от хората тогава въобще се надяваха, че (с всички уговорки) ще са показани в две държавни управления? Протестите #ДАНСwithme политизираха едни нови генерации, които лека-полека привикнаха, че същинска народна власт може да има единствено тогава, когато отстояваш идеите си. Дори да се наложи да търкаш жълтите павета повече от година. В митингите от 2020 година се включиха и още по-новите генерации, които (образно казано) към този момент се бяха родили с концепцията, че демокрацията е нещо, за което се бориш всеки ден. С всички свои позитивни и негативни черти, това са хората, които заеха мястото на доста българи, които се отвратиха от политиката след случилото се през 90-те години и първото десетилетие на XXI век.
Голямата заплаха в този момент е тази сериозна маса също да не се отврати от политиката и да престане да гласоподава. Да не одобри, че в актуалната обстановка тъкмо тези хора от " Политическа партия - Демократична България " взеха решение, че е най-разумно да създадат сходен опасен ход с едно неразбираемо ротационно държавно управление, в което ще се употребяват (или ще бъдат използвани) от поддръжката на ГЕРБ. Че при такава фрагментарност в Народното събрание ще влязат в една безумна игра с плаващи болшинства, при която надалеч не е ясно дали в основни моменти някоя или някои парламентарни групи няма да се отхвърлят да гласоподават или да се въздържат, с цел да смъкват кворума.

От друга страна, тези млади генерации към този момент няколко пъти демонстрираха, че са разбрали, че пътят на смяната минава през Народното събрание. И към този момент имат опит, или най-малко нагледни доказателства, за съставяне на политически партии. Сега революциите са поставени на пауза. Върви процесът на еволюция. Не е ясно до какво ще докара той, само че след години безвремие нещо се случва. И това е отлично.

И то нямаше да се случи, в случай че през 2013 година не бяха предложили Пеевски за ръководител на ДАНС. И не бяхме излезли на площада.

А що се отнася до мен, през 2013 и 2014 година аз търках паветата съвсем всеки ден. Участвах в пърформансите и даже в един протестен маратон, след който няколко дни едвам се придвижвах, тъй като по принцип не тичам. Често бях на ръба на силите си от отмалялост, в непрекъснато физическо безсилие. И в един миг си споделих, че ще съм по-полезен за митинга, в случай че вместо да се развалям от разходки, излизам веднъж-дваж седмично и понякога пиша по един текст като човек, който се занимава с литература и журналистика. Сега го върша, което значи, че по някакъв метод и аз съм еволюирал. Значи и от тази позиция всичко това е имало смисъл.



Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР