*Авторът е Медик на 2000 година и Управител на Медицински

...
*Авторът е Медик на 2000 година и Управител на Медицински
Коментари Харесай

България е обхваната от демографски капан

*Авторът е Медик на 2000 година и Управител на Медицински център за асистирана репродукция „ Варна ”.

От няколко години страната ни е в демографски капан, от който мъчно ще се измъкнем. Кризата към този момент се е трансформирала в злополука и нещата са съвсем отвън надзор. Да забележим какво сочат данните, тъй като когато цифрите са налице, мъчно може да се оборят.

Известно е, че в края на 1989 година популацията на България беше 9 милиона, а в този момент след по-малко от три десетилетия то е към 7 милиона. Не липсват и някои по-смели учени, които приказват за 6,5 милиона. Годишно се раждат под 70 хиляди деца, а преди 1989 година те бяха двойно повече. Семействата с едно дете се усилват, изключително измежду българския етнос, главно заради материални и обществени съображения. Много фамилии без деца отсрочват раждането на първото дете за по-късен интервал, когато обаче възможностите за зачеване понижават и стават минимални след 38-40-годишна възраст на дамата. Значителна част от българите емигрират в чужбина. Броят на абортите доближава броя на ражданията.

Към тези обстоятелства, основани на формалната статистика, могат да се прибавят още, които единствено ще потвърдят тезата за демографската злополука, заплашваща страната ни. Има обаче и още нещо, което е доста значимо – стерилитетът при дамата. Основната причина за него са възпалителните болести на гениталиите, зародили постоянно след аборт. Бездетните фамилии у нас са към 150 хиляди, което е 8 %! Увеличен е даже стерилитетът при мъжа в фамилията – от 30 на 50%, главно заради наркомания, алкохолизъм и генитални болести.

Отрицателните демографски индикатори се отнасят основно за българския етнос. Една от главните ограничения за започване на решаването на демографската рецесия е по-голямата материална стимулация на фамилиите с едно дете. Опитът от 70-те години, а и от някои прилежащи страни, сподели, че насилствени ограничения, като възбрана на абортите, не са ефикасни. Обучението в учебните заведения е добре да организира от опитни медицински фрагменти. Стерилитетът би трябвало да се лекува навреме, най-късно една година след началото на безрезултатни опити за зачеване, а в случай че повода е известна, лекуването би трябвало да стартира незабавно.

Голямо значение имат лабораториите за асистирана репродукция, които у нас към този момент са 35, и с помощта на тях годишно се раждат няколко хиляди деца повече. Политиката на страната би трябвало да бъде финансиране минимум на 4 инвитро опита. Успеваемостта им обаче да е минимум 35% клинична бременност след трансфер на ембриони. В Съединени американски щати процентът успеваемост е 46%, а в Европа, където има известни ограничавания, е 35 на 100. Трябва да се позволи сурогатната бременност, при която заместваща майка, употребява своята матка и яйцеклетка (частично библейско сурогатство) или приема ембриона от непозната яйцеклетка (пълно сурогатство).

Сурогатството не е грях, а нужда и не би трябвало да се прави за улеснение или от каприз. В библията (Битие, глава 16) се разказва следния случай: Сара, дамата на Авраам, която е на 76 година, го изпраща при египетската им слугиня да „ придобие тя чедо посредством нея “. Слугинята ражда Исмаил.

Гестационното сурогатство е позволено в множеството страни в света – Англия, Белгия, Дания, Испания, Португалия, Бразилия, Аржентина, Русия, Чехия, Гърция, Холандия, Индия, Румъния, Южна Африка, Нова Зеландия, Грузия, Съединени американски щати и на още места. У нас макар изменението на Наредба № 28 от 28 юни 2007 година за действия по асистирана репродукция, остана още веднъж, че постигането на сурогатна бременност не се позволява. Някои неправителствени организации в България също се опълчват на гестационното сурогатство, както и религиите, и по този метод оказват въздействие върху изпълнителната и законодателната власт. Доводите им са несъстоятелни и дори смехотворни.

Твърди се следното: „ Бебета се раждат, а не се вършат. Децата са подарък, детето може да има две и повече майки, третирането на детето като биологичен артикул е злокобно, при осиновяване на детето се предлага нещо положително, в другия случай детето се основава, с цел да даде положително. Създава се безпорядък в фамилията, търси се най-хубавото за възрастните, а не за детето “ и т. н. Гестационното сурогатство може да позволи казуса на доста фамилии, на дами, които нямат матка или имат съществени малформации на гениталиите, страдат от болести, които са противопоказни за бременност, имат многократни спонтанни аборти и т. н. През 2011 година националният представител Калина Крумова внесе в Народното събрание законопроект за смяна и допълнение на Семейния кодекс по отношение на гестационното сурогатство.

Законопроектът беше признат на първо четене, само че не беше показан дефинитивно на второ четене. Всичко е в ръцете на Министерството на здравеопазването. Ефектът на асистираната репродукция върху демографските индикатори на България незабавно ще се усети. Но по тази причина се желае тактика и храброст да вземат решения. Въпреки закостенялото мислене на избрани институции, би трябвало да се търсят способи за попречване на демографските последствия за страната ни.

Нашият етнос умира


Отрицателните демографски индикатори се отнасят основно за българския етнос. Една от главните ограничения, за започване на решаването на демографската рецесия е по-голямата материална стимулация на фамилиите с едно дете. Опитът от 70-те години, а и от някои прилежащи страни, сподели, че насилствени ограничения, като възбрана на абортите не са ефикасни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР