автор: Веселин Златков e-mail: [email protected]Ако в една комисия не се

...
автор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bgАко в една комисия не се
Коментари Харесай

Ако няма пари за разпределяне, общинските съветници във Варна са пас. Още нямат комисия за контакт с гражданите

автор: Веселин Златков
e-mail: [email protected]

Ако в една комисия не се разпределят пари от бюджета, за присъединяване в нея искащи няма. Това демонстрират с държанието си избраниците на Варна от локалния избор предходната есен. 

Няма по какъв начин другояче да се изясни обстоятелството, че от ноември досега още не са основани две комисии, които другояче всички сочат като едни от най- значимите. За една от тях още преди действителното начало на новия мандат в локалната власт се даваха огромни обещания. Става въпрос за помощния орган към локалния парламент, носещ гръмкото заглавие „ Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, и за връзки с гражданското общество ”.

През предишния мандат от четири години комисията, наричана за по-кратко „ Антикорупция “ на процедура не съществуваше. По концепция на ръководителя на локалния парламент Тодор Балабанов (ГЕРБ) към несъществуващата комисия беше ориентиран и ресора „ връзки с гражданското общество “. „ Амбицията ни е да подтикваме жителите да вземат участие интензивно в работата на комисиите. По този метод те освен ще имат още по-голяма изясненост във връзка с решенията, които се вземат, само че ще могат да се включват в процеса на тяхното разискване и формулиране. Смятаме. че това е една от ограниченията за реализиране на още по-прозрачно, намерено и дейно ръководство “, разяснява ръководителят Балабанов.

Комисия за връзка с жителите към този момент няма четири месеца.

Отделно от това е под въпрос дали има смисъл от нея. Гражданите и без друго могат да се включат в работата на всяка една друга комисия, правилникът на съвета и законът им дават това право по открития ред.

Иначе, може би е редно да отбележим от 17 души в канцеларията на общинския съвет, 7 са в отдел ОТДЕЛ " ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА И АДМИНИСТРАТИВНО – ПРАВЕН ", което значи, че не е напълно като да няма кой да контактува с жителите и да приема техните оферти.

И в случай че контакта с жителите може (а и би трябвало, съгласно отговорностите!) да прави всеки консултант самичък за себе си, не е доста ясно по какъв начин съветът работи без Правна комисия.

Органът, който следи за законността на квалифицираните от другите комисии решения, също още не е основан този мандат.

Защо няма Правна комисия към Общински съвет-Варна?

Не, не е тъй като в него няма адвокати. Работата е там обаче, че множеството съветници са побързали да се запишат някъде, където се раздават средства – да вземем за пример в комисиите по просвета, спорт, обществени действия, опазване на здравето и така нататък Или да кажем в стопанската комисия, която ръководи общинските парцели и сдружения. Да, само че съветниците имат право да вземат участие единствено в по три непрекъснати комисии. Така се оказва, че видиш ли, не са останали хора за Правна.

Разбира се, който има интерес, може да излезе от някоя друга комисия... Но очевидно няма искащи за това.

В момента „ земеделецът “ (като политическа принадлежност, не като препитание) Христо Атанасов, който през предишния мандат беше ръководител на Правната комисия, прави опит да я възвърне и в новия. За задачата той предлага от непрекъсната юридическата комисия да стане краткотрайна, с цел да не постанова някой от сътрудниците му да се отхвърля от комисии, които работят с общинския бюджет.

Но уви, Правна комисия към момента не е основана. Да забележим по кое време това ще се промени.

А по отношение на комисията „ Антикорупция и връзки с гражданското общество “... Май по-добре да търсите отговорите си по тези въпроси на друго място и по различен метод.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР