Автор: ВедомостиВ следобеда на 19 септември азербайджанската армия започна да

...
Автор: ВедомостиВ следобеда на 19 септември азербайджанската армия започна да
Коментари Харесай

Как Закавказието се озова на прага на третата карабахска война

Автор: " Ведомости "

В следобеда на 19 септември азербайджанската войска стартира да обстрелва цели в Карабах, придружавайки това с изказване за началото на " антитерористични ограничения от локален темперамент ". Под " ограничения " Баку схваща " потреблението на високоточни оръжия на фронтовата линия и в дълбочина " на територията, следена от непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР).

Руските миротворци се намират на демаркационната линия сред страните в карабахския спор според споразуменията от 2020 година Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че главен приоритет на Русия е да подсигурява сигурността на арменското население на Карабах. Според Песков съветските военни са в контакт с двете страни, с цел да върнат обстановката на дипломатическите релси. Единствената нормативна основа за това са взаимните документи отпреди 2-3 години, като се регистрира " признаването от арменската страна на територията на Азербайджан от 1991 година (т.е. в това число Карабах) ", сподели Песков.

Министерството на защитата на Азербайджан назовава ударите ориентирани към разоръжаване и евакуиране на " арменските въоръжени сили от нашите територии и обезвреждане на тяхната военна инфраструктура ". Като причина за ударите се афишират случаите, станали сутринта на 19 септември, когато автомобил на Държавната пътна ревизия, а по-късно и на вътрешните войски на азербайджанското Министерство на вътрешните работи, се взривява върху мини на пътя Физули-Шуша, вследствие на което умират шестима души. Арменското министерство на защитата отхвърля да е забъркано в бомбардировките, обстрела и другите дейности на военните, упрекнати от Азербайджан.

Русия получава информация от Азербайджан за интервенцията в Карабах, съобщи говорителката на външното министерство Мария Захарова. Но тя е била предизвестена за нея не авансово, а " няколко минути преди този момент ", сподели Захарова.

Русия е " надълбоко разтревожена " от обстановката и сега поддържа контакти по отношение на ситуацията в Карабах, в това число с Азербайджан, добави Захарова. " Руската страна приканва страните в спора да спрат кръвопролитията и да се върнат по пътя на политическото и дипломатическото споразумяване ", цитира пресслужбата думите ѝ. Началото на доставките на филантропична помощ за Карабах, за което " Ведомости " писа на 12 септември, може да стане мотив за това, сподели Захарова. В същото време азербайджанското външно министерство съобщи, че единственият път към мира в района е цялостното евакуиране на арменските въоръжени сили от Карабах и " разпускането на режима " в Степанакерт (столицата на непризнатата НКР).

Арменските военни от своя страна обявиха, че армията на страната не участва в Нагорни Карабах. Арменското държавно управление твърди, че Русия не е предизвестила Ереван за идните дейности на Баку и ги назовава " огромна експанзия ". Армения прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Москва да се намесят в обстановката. Министерството на външните работи на непризнатата НКР упрекна " интернационалните играчи ", че не са вдигнали азербайджанската обсада, което съгласно него е насърчило експлоадирането на военните дейности. 

Около 14.00 ч. московско време на 19 септември се е състоял телефонен диалог сред министъра на защитата на Азербайджан Закир Хасанов и министъра на защитата на Турция Яшар Гюлер, заяви азербайджанското министерство на защитата. Турският министър е изразил цялостна поддръжка за Азербайджан. Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел осъди ескалацията на спора. " Военните дейности на Азербайджан би трябвало неотложно да спрат, с цел да се даде опция за откровен разговор сред Баку и карабахските арменци ", написа той в X (бивш Twitter). Борел също по този начин съобщи, че борбата " не би трябвало да се употребява като предлог за наложително изселване на локалното население (карабахските арменци. - " Ведомости " ). Френското външно министерство изиска привикване на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във връзка със обстановката. В същото време на 19 септември в Армения към момента не беше завършило армено-американското обучение " Орел-партньор ".

В 14,20 ч. министър-председателят на Армения Никол Пашинян свика съвещание на Съвета за сигурност. В същото време Пашинян съобщи, че Армения не има намерение да стартира военни дейности. В следобедните часове пред постройката на държавното управление на републиката в Ереван започнаха да се събират хора, които упорстваха управляващите да се намесят в борбата и да оказват помощ на Карабах. Министерството на защитата на Армения обаче наподобява запазваше успокоение. Неговият представител съобщи, че обстановката по границата с Азербайджан е релативно постоянна. Министерството на защитата на непризнатата НКР съобщи, че азербайджанските въоръжени сили са почнали да стрелят по цялата линия на прикосновение от 13:00 часа. По-късно карабахските управляващи оповестиха, че двама цивилни са починали, а девет са ранени.

Група локални поданици в Степанакерт оповестяват на " Ведомости ", че през целия ден мобилните връзки в града са прекратени. Очевидци прибавят, че искащите да се изтеглят не могат да го създадат. В града звучи сирена за въздушна паника. За разлика от тях азербайджанското министерство на защитата оповестява, че филантропичните коридори и " приемните пунктове " работят, в това число по пътя за Лачин към Армения " и в други направления ".

Дмитрий Медведев:Веднъж един мой сътрудник от братска страна ми сподели: " Е, аз съм чужденец за вас, няма да ме приемете. Казах това, което имах да кажа: " Нека не съдим по биографията, а по делата. " Тогава той загуби войната, само че необичайно за какво остана на мястото си. После реши да упрекна Русия за проваленото си проваляне. След това се отхвърли от част от територията на страната си. После реши да флиртува с НАТО, а жена му демонстративно отиде при враговете ни с бисквити. Познайте каква орис го чака...

Като се имат поради предходните етапи на спора, към момента не може да се каже с акуратност до какви мащаби може да доближи актуалната въоръжена борба, споделя Вадим Муханов, началник на Кавказкия бранш на Центъра за постсъветски проучвания към ИМЕМО РАН. Според него и Азербайджан, и Армения са недоволни от обстановката след Втората карабахска война през 2020 година " Ако сегашната ескалация се проточи, Баку може да премине към цялостно завладяване на територията на Нагорни Карабах. В случай че всичко мине умерено, ще бъде допустимо дейностите на Азербайджан да бъдат приписани на продължаването на практикуваната по-рано " тактичност на колбаса " - постепенна окупация на от ден на ден региони, стратегически точки, транспортна обсада - за да се принуди Армения да подписа кротичък контракт при азербайджански условия допустимо най-скоро ", допуска специалистът.
В момента Азербайджан се пробва да завърши спора с дефинитивна победа и да се върне към недемаркираните руски административни граници от 1991 година, счита политологът Артур Атаев. Той изяснява, че Баку се е възползвал от комфортния външнополитически подтекст, в който арменският министър председател Никол Пашинян се е дистанцирал от Русия, само че не е имал време да си обезпечи поддръжката на Франция и Съединени американски щати. Атаев счита, че сегашната позиция на Русия, ориентирана към образуване на дипломатическо решение, е най-прагматична, защото дава отговор на историческата ѝ роля в Закавказието.

Докъде ще стигне Азербайджан ще зависи от реакцията на Съединени американски щати и Европейски Съюз, споделя дипломатически източник на " Ведомости ". Ако реакцията е остра, допустимо е Азербайджан да приключи военните дейности, което евентуално е повода интервенцията да бъде наречена " местни ограничения ".

Помощникът на азербайджанския президент Хикмет Хаджиев съобщи в ефира на турския ефирен канал TRT, че главните задания са покрай осъществяване: " Военните цели, които определихме по-рано, към този момент са обезвредени. И по-нататък, както е планувано, интервенциите ще продължат точка по точка, в по-ограничен мащаб ".

Около 16:00 ч. московско време представител на армията на непризнатата НКР съобщи, че интензивността на азербайджанския обстрел е намаляла. Приблизително по това време единният информативен център на НКР заяви, че Карабах е предложил " неотложно преустановяване на огъня и сядане на масата за договаряния за разрешаване на актуалната обстановка ". Половин час по-късно администрацията на азербайджанския президент Илхам Алиев разгласи готовността си да се срещне с представители на арменското население на Нагорни Карабах, в случай че те изпълнят редица условия. По-специално Баку се съгласява да приключи " антитерористичните ограничения ", в случай че " противозаконните въоръжени формирования ", т.е. армията и полицията на непризнатата НКР, предадат оръжията си, т.е. капитулират. Ройтерс, базирайки се на помощника на азербайджанския президент по външнополитическите въпроси Хикмет Хаджиев, оповестява към 19:40 ч. московско време за пробив в защитата на силите на НКР " на няколко места ". Степанакерт не удостовери тази информация, а пресслужбата на Министерството на здравеопазването на непризнатата република заяви, че до вечерта на 19 септември вследствие на азербайджанския обстрел в републиката са починали петима поданици и са били ранени 80 души.

Вечерта на 19 септември Европейският парламент прикани Съвета на Европейски Съюз да обмисли налагането на наказания против азербайджанските управляващи поради военните дейности в Карабах. Приблизително по същото време немският външен министър Аналена Бербок, следвайки Франция, прикани за изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Външните министри на Азербайджан и Турция Джейюн Байрамов и Хакан Фидан организираха диалози в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки там, съобщи, че Анкара поддържа " интервенцията " на Азербайджан в Нагорни Карабах. Около 21:40 ч. московско време представителят на иранското външно министерство Насер Канаани съобщи, че страните от района могат да допринесат за разрешаването на разногласието. От своя страна Иран е подготвен да организира среща във формат " 3+3 " (Армения, Азербайджан, Грузия, Иран, Русия и Турция) във връзка със обстановката с Нагорни Карабах. В същото време, в случай че по-рано Техеран наричаше началото на пълномащабни военни дейности на Баку в района " алена линия ", в този момент той съобщи, че признава Карабах за част от Азербайджан, само че казусът за неговия статут би трябвало да бъде решен " посредством разговор ".

Към 21:30 ч. московско време миротворците от съветския контингент са евакуирали повече от 1800 цивилни жители на Нагорни Карабах денем. Не бяха регистрирани основни промени в позициите на страните по линията на прикосновение. По данни на Гегам Степанян, комисар по правата на индивида в непризнатата република, към 22:30 ч. (21:30 ч. московско време) 27 поданици на НКР са станали жертви на обстрел от страна на Азербайджан. Също по този начин в следобедните часове и вечерта на 19 септември в Ереван се организираха манифестации пред посолството на Русия и постройката на арменското държавно управление. протестиращите упрекнаха Москва и министър-председателя Пашинян, че са " предали " Карабах, и приканиха за интервенция в обстановката. Демонстрациите бяха съпроводени от конфликти с полицията.

 

Инфо: " Ведомости "

Превод: " Гласове "

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР