автор: ВАСИЛ АТАНАСОВ, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет

...
автор: ВАСИЛ АТАНАСОВ, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет
Коментари Харесай

Борсов коментар: Регулаторите на Китай притиснаха Bitcoin

автор: ВАСИЛ АТАНАСОВ, капиталов съветник при ръководещо сдружение Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Регулаторните органи на Китай в петък ускориха натиска на страната против криптовалутите с цялостна възбрана за всички криптотранзакции и „ рандеман “ на криптовалути. Новината внезапно смъкна цените на криптовалутите и на акциите, свързани с крипто и блокчейн. Десетки китайски държавни организации, в това число централната банка, дадоха обещание да работят дружно, с цел да изкоренят „ противозаконната “ криптовалутна активност. За първи път толкоз държавни организации сплотяват старания, с цел да забранят категорично всякаква активност, обвързвана с криптовалута. Китайската национална банка (PBOC) съобщи, че

криптовалутите не би трябвало да циркулират като обичайни валути

и че на задграничните тържища е неразрешено да дават услуги на китайските вложители от континента посредством интернет. Китайското държавно управление " уверено ще ограничи спекулациите с виртуална валута и обвързваните с тях финансови действия и неприятно държание, с цел да отбрани имуществото на хората и да поддържа стопански, финансов и обществен ред ", се споделя още в обявлението на PBOC. Вследствие на това Bitcoin, най-популярната криптовалута в света, спадна до 41 099,50 щ. $ към 16 часа в петък.

Вероятността европейските и американските показатели да завършат седмицата с покачвания, изглеждаше малко евентуална в понеделник, когато опасенията за несъблюдение на дълга на китайската компания Evergrande провокираха всеобщи продажби на рискови активи. Въпреки това, в идващите дни дневните покачвания в огромна част от показателите компенсираха разпродажбите от началото на седмицата и върнаха показателите към предходните равнища.

Преди започване на търговията в петък, президентът на Кливландския федерален запас Лорета Местер изложи в детайли това, което ръководителят на ФЕД - Джером Пауъл, загатна на конференцията си в сряда, а точно, че Федералният запас евентуално ще понижи покупките на облигации относително бързо от ноември и може да увеличи лихви до края на идната година. Според тях стопанската система на Съединени американски щати е изпълнила нужните условия, с цел да разреши стягането на паричната политика.

Всички показатели на Българската фондова борса приключиха седмицата с покачване

като най-голямото маркирано е при BGBX40 с +1,6%. В фирмите водач в покачването беше " Стара планина Холд " АД-София с +30.95%, " Алтерко " АД-София с +11.73% и " Доверие Обединен Холдинг " АД-София с +6.94%. Причина за покачването цената на " Стара Планина Холд " АД са оповестените от компанията консолидирани резултати към 31 август 2021 година, които демонстрират нарастване на продажбите с 36,66%, и положителните прогнози за предстоящото покачване на продажбите на холдинга с 39,95% за месец септември. При " Доверие Обединен Холдинг " АД през седмицата стартира търговията с акциите от нарастването на капитала на сдружението.

В края на седмицата производителят на биохрани „ Смарт Органик “ АД разгласи, че възнамерява да набере спомагателен капитал от 3 млн. евро посредством първично обществено предложение на пазара на напредък на Българска фондова борса (БФБ) - BEAM. Компанията възнамерява да набере 3 млн. евро спомагателен капитал посредством Българска фондова борса. Средствата са предопределени за придобиване на съперник и за разширение на индустриалния потенциал.

Авторът е сертифициран капиталов съветник. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и негови клиенти е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР