Автор Васил Атанасов, инвестиционен консултант при Управляващо дружество Юг Маркет

...
Автор Васил Атанасов, инвестиционен консултант при Управляващо дружество Юг Маркет
Коментари Харесай

Борсов коментар: Delta-вариантът на коронавируса срина акции...

Автор Васил Атанасов, капиталов съветник при Управляващо сдружение Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Азиатските акции спаднаха до двумесечни минимуми в петък и бяха избрани като най-лошото им седмично показване от февруари насам. Причината е световното разпространяване на разновидността на Коронавирус вируса - Delta, и терзанията, че това може да спре икономическото възобновяване в международен мащаб.

Най-широкият показател на MSCI на акциите на Азиатско-Тихоокеанския район отвън Япония спадна с 0,9% до 667,99, равнище, което не се следило от средата на май. За седмицата до момента показателят понижава с 3,2%, най-големият спад от началото на февруари. Японският Nikkei се плъзна с 2% надолу.

Китайските акции също бяха по-слаби,

като показателят на сините чипове CSI300 понижа с 1,2%.

Австралийските акции спаднаха с 1,6%. Това стана на фона на новите ограничения на държавното управление против разпространяването на ковид - Delta. Анализатори настояват, че натрупването на събития е провокирало по-скоро поврат в настроенията, в сравнение с катализатор за срутва.

Като причина за придвижването надолу на азиатските пазари в петък се сочат и спадовете на американските пазари предния ден. Там Dow Jones Industrial Average означи намаляване с 259,86 пункта и приключи деня на равнище от 34 421,93 пункта. Индексът S&P 500 изгуби 0,86%, като стигна равнище от 4320,82 пункта. Технологичният индикатор Nasdaq Composite доближи 14 559,78, което е спад от 0,72%. Спадовете бяха провокирани и от новините, че

Япония афишира изключително състояние в Токио за идните Олимпийски игри.

Другата неприятна вест за пазара бе разчетена в новите данни на Министерството на труда в Съединени американски щати за растеж в заявките за помощи при безработица, които демонстрираха ненадейно повишаване до 373 хиляди Това беше счетено за сигнал за допустимо закъснение на трудовия пазар на фона на възобновяване от Коронавирус. Икономисти чакаха 350 хиляди подадени за първи път заявки за помощи при безработица за седмицата до 3 юли.

Златото като актив за безвредно леговище е напът да доближи най-хубавото си седмично показване

от края на май. Последното повишаване на цената му е с 0,1% до 1 804,84 $ за унция.

На БФБ сполучливо се осъществя третото IPO на пазара за напредък на дребни и междинни компании Beam. Първичното обществено предложение на „ ИмПулс I “ набра оптималните 5 334 000 лв. от пазара, като имаше над 1,5 пъти презаписване на акции, заяви борсовият оператор.

„ ИмПулс I “ АД е акционерно сдружение, чиято активност е фокусирана в бизнес и капиталови действия, в това число свързани с придобиване и ръководство на дялови участия. Мисията на новото сдружение е да разпространява дяловото вложение измежду българските вложители.

Фокусът на активността на „ ИмПулс I “ АД е да реализира повишаване на размера на направените вложения,

посредством използване на дълготраен опит, познания и капиталови правила и погашение на настоящ приход към своите акционери под формата на дял в размер на 90% от облагата на сдружението, която не включва резултатите от преоценки на вложения.

Еврохолд България АД, притегли над 157 млн. лева (80.5 млн. евро) посредством обществено предложение на нови акции на Българската фондова борса (БФБ), което се организира в интервала 9 юни-7 юли тази година

По този метод Еврохолд набра почти 24% по-голяма сума от нужните лични средства (65 млн. евро) за придобиването на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България и ще усили капитала си до 260.5 млн. акции. След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на Еврохолд при настоящата борсова цена ще доближи близо 650 млн. лева (332 млн. евро).

Авторът Васил Атанасов е капиталов съветник при ръководещо сдружение Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран капиталов съветник. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и негови клиенти е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР