Автор: Стефан Джендов/ Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

...
Автор: Стефан Джендов/ Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Коментари Харесай

„Гласове”: България няма алтернатива на руския газ. Асен Василев изпълнява американски поръчки

Автор: Стефан Джендов/

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че държавното управление няма да договаря с " Газпром " за сключване на нов контракт за доставка на природен газ, тъй като съблюдава наложените на " Газпром " наказания върху доставките на природен газ в Европейски Съюз. Ще се търсят различни източници на доставка, споделя Василев. Единият е LNG от терминалите в Турция и Гърция, като за доставките ще се употребяват старите газопроводни трасета до Гърция и Турция. Отделно от това ще се изискат спомагателни доставки от Азербайджан и включване в единния контракт за доставки на природен газ за страните от Европейски Съюз, който ще подпише Европейската комисия.

" Чудесна " вест, Честито на промишлеността и битовите консуматори!

Странно е обаче за какво няма да подпишем контракт с " Газпром ", откакто Европейски Съюз не наложи наказания върху доставките на петрол и газ за Европа. А може би на Асен Василев към този момент са му съобщили, че откакто България е в листата на неприятелските за Русия страни, доставки на природен газ от " Газпром " няма да има. Но може и да сме фенове на второ деяние от пиесата " Маккейн-Орешарски ", в което този път основни настоящи лица бъдат министър председателят Кирил Петков и шефът на Пентагона.

Въпреки оптимизма на ръководещите, с доставките на LNG ще зародят и някои " дребни " проблеми, като да вземем за пример обстоятелството, че този газ няма по какъв начин да стигне до България, тъй като няма ривърсна връзка с Турция и Гърция за това трасе, въпреки че Асен Василев твърди друго. Освен това, старите тръби не са в експлоатационна подготвеност за транспорт на природен газ. В допълнение, би трябвало да се регистрира и обстоятелството, че доставките на LNG през терминалите в Турция и Гърция, доколкото са вероятни, е много нестабилно мероприятие, защото на практика е невероятно да има равномерни ежедневни доставки на природен газ от тези терминали заради спецификата при запазване на потенциали и количества, регазификацията, превозването им до България и опцията за депозиране на наша територия в разнообразни времеви интервали, свързани с технологичия режим на нагнетяване и рандеман в газохранилището в Чирен.

Що се отнася до контракта за доставки от Азербайджан, който изтича през юни, също е под въпрос дали ще бъде подписан нов подобен. Факт е, че потенциалът на газопровода ТАР (10 милиарда м.3.) към този момент е контрактуван, а ние още не сме почнали договаряния. Нещо повече, контрактуваните към този момент количества надвишават с към 3 милиарда м.3 оптималния му потенциал за рандеман и Азербейджан е заставен да закупува недостигащите му за осъществяване на подписаните контракти количества от " Газпром ". Другият проблем е, че съгласно прогнозите, заради недостига на газ и войната в Украйна, " СОКАР " (газовата компания на Азербайджан) дискутира цени близки до 2 000 EURO/1000 м.3.

Но нашите държавни водачи, както нормално, не живеят в действителния свят и извършват непознати поръчки, без значение какви са следствията за България. Или, както твърди Асен Василев, чакат наготово Европейски Съюз да контракти цялото количество газ за страните от Европейски Съюз, което също е неуместно, тъй като това ще докара до непозволено преустановяване на към този момент подписани дълготрайни контракти за доставки с всяка от страните в Съюза, в следствие, на което ще се стигне до заплащане на колосални по размерите си неустойки към доставчиците

Отказът от сключване на нов контракт за доставка на природен газ с " Газпром " припомня за анекдота за циганина и коня. Циганинът бил безпаричен и решил да приучи коня си да не яде. Всичко вървяло добре и образованието към този момент било към края си, само че конят починал от апетит.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР