Автор: politico.euВ нов доклад, с който Политико се запозна, се

...
Автор: politico.euВ нов доклад, с който Политико се запозна, се
Коментари Харесай

Политико: Усилието на Запада да ограничи приходите от петрол на Русия е пълен провал

Автор: politico.eu

В нов отчет, с който " Политико " се срещна, се показва, че напъните на Запада за ограничение на приходите на Русия от нефт, откакто Москва стартира войната си против Украйна, са се провалили една година откакто бяха контрактувани, което накара Киев да насочи нови молби към съдружниците си да подхващат по-строги дейности.

Страните от Г-7 и Европейски Съюз постановиха таван от 60 $ за барел съветски недопечен нефт през декември предходната година в опит да запазят постоянни доставките на нефт в международен мащаб, като в същото време понижат военните доходи на Кремъл. Но необятно публикуваното заобикаляне на разпоредбите, пропуските и продължаващия бизнес с горива значат, че Москва към момента печели милиарди от водещия си експорт, които може да употребява, с цел да удължи войната.

Не става дума за това, че ограничаването на цените не е имало резултат. През последната година схемата е коствала на Кремъл 34 милиарда евро доходи от експорт, което се равнява на към два месеца от приходите през тази година, съгласно новия разбор на мозъчния концерн Център за проучване на силата и чистия въздух (CREA), споделен с " Политико ".

Но това е доста по-малко, в сравнение с са се надявали тези, които са разработвали правилата; също така въздействието се усеща най-силно през първата половина на 2023 година, след което стартира да отслабва. Сега съветският нефт непрекъснато се продава за повече от 60 $.

" Въздействието на ценовия таван е лимитирано заради несъответстващия мониторинг и използване ", споделя Исаак Леви, който управлява работата на CREA в Европа и Русия, защото западните страни не съумяват да се оправят с пропуските в глобите. 

В отчета се показва, че дефицитът се дължи частично на това, че търговците просто пренебрегват тавана на цените, а съветският нефт се продава за към 70 $ за барел. Около 48% от съветските петролни товари се транспортират с танкери, притежавани или застраховани в страните от Г-7 и Европейски Съюз, откриват изследователите; на доктрина таванът на цените би трябвало да се ползва за тези кораби, които съставляват по-голямата част от международния флот - само че на процедура малко оператори са били обект на влияние.

Една " малка врата в рафинирането " също подкопава напъните на Запада. Държави като Индия купуват на ниска цена големи количества съветски недопечен нефт, преработват го и по-късно го продават на всеки, който го желае, без ограничавания. Това значи, че европейските консуматори могат неумишлено да употребяват бензин, дизел и гориво за реактивни мотори, създадени от съветски недопечен нефт, като в същото време финансират въоръжените сили на Москва.

Данните удостоверяват това съмнение. Ню Делхи усили вноса на съветски нефт със 134% през миналата година, което съставлява съвсем половината от съветската морска търговия със недопечен петрол; в това време индийският експорт на горивни артикули за Европейски Съюз внезапно набъбна. Въпреки че механически не съставлява нарушаване на глобите на Европейски Съюз, Украйна прикани Брюксел да забрани тези продажби на трети страни.

Западните държавни управления са повдигнали обвинявания единствено на няколко души за неспазване на разпоредбите, а следствията на хипотетични нарушавания са необичайност. В същото време Русия намерено подценява възбраната, а тайният флот от остаряващи танкери се пробва да прикрие същинския генезис на доставките си.

Промяната на разпоредбите, с цел да се забранят тези практики, и гарантирането, че нарушаването на глобите води до последици, ще затрудни заплащането от страна на Кремъл на оръжията и заплатите на военните, които поддържат спора в Украйна, се показва в отчета. " Санкциите не са понижили решимостта на Кремъл да води война. "

Внимавайте за пропуските

Украйна от дълго време предизвестява за разпространяването на сходно държание. 

" Тези констатации не са изненада - таванът на цените на петрола е умислен доста добре, само че най-слабата част постоянно е била използването му ", съобщи пред " Политико "  Олег Устенко, стопански консултант на украинския президент Володимир Зеленски.

" Когато разпоредбите бяха въведени преди една година, на съветския пазар настъпи съвсем суматоха. Имаше забележителен спад в приходите им. Но те се опитваха да намерят всички налични малки врати и в последна сметка ги откриха ", сподели той.

Устенко упорства за наказателно гонене на всеки, за който се откри, че е забъркан в заобикалянето на рестриктивните мерки за съветската сила.

Ограниченото влияние на ограничаването на цените на петрола е " разочароващо ", само че " не напълно изненадващо ", съобщи един от дипломатите на Европейски Съюз, на който бе предоставена анонимност, с цел да приказва искрено. Тези резултати, продължи дипломатът, в този момент би трябвало да насърчат " по-нататъшни размишления за това какво можем да създадем, с цел да затворим малките врати, да предотвратим заобикалянето, като в същото време имаме поради, че това в никакъв случай няма да бъде 100-процентово непробиваемо ".

Според план, забелязан от " Политико ", страните от Европейски Съюз разискват нови способи за стягане на използването на ограничаването в границите на 12-ия кръг от наказания против Русия, в това число нови отговорности за търговците и наемателите на кораби да дават данни за доставките.

Но съгласно Янис Клуге, старши помощник в Германския институт за интернационалните връзки и сигурност, по-ефективен метод за гарантиране на спазването на условията би бил да се заплашват търговците и корабособствениците със наказания. 

" Този инструмент към момента има някакъв живот и към момента има прочут капацитет да ограничи приходите от съветски експорт, само че с цел да бъде сполучлив, би трябвало да се промени методът на използването му ", сподели той.

Друга опция е да се понижи горната граница на цените - нещо, за което Киев от дълго време приканва. Определянето на ограничаването на 30 $ за барел да вземем за пример би понижило приходите на Русия с 49% единствено за последната година, счита CREA.

Скромното парично влияние на възбраната значи, че Европейски Съюз също би трябвало да поправя упованията си за глобите, сподели Клуге, защото слабата рубла и високият експорт на нефт ще поддържат задоволително парични потоци в бюджета на Кремъл.

" При сегашните цени и даже в случай че Русия завоюва тези 60 $ от ценовия таван... това няма да се отрази задоволително на приходите, с цел да наложи някаква смяна в тактиката или да ограничи ресурсите на Русия дотолкоз, че да има значение на бойното поле ", сподели той.

 

Инфо: " Политико "

Превод: " Гласове "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР