Автор Полина Паунова, ФейсбукПо повод фактите, изнесени от BIRD, твърденията

...
Автор Полина Паунова, ФейсбукПо повод фактите, изнесени от BIRD, твърденията
Коментари Харесай

Имотите на Даниел Лорер и Асен Василев. Въпроси без отговор

Автор Полина Паунова, Facebook

По мотив обстоятелствата, изнесени от BIRD, изказванията на Асен Василев, че това е “скалъпена история ” и коментара на Даниел Лорер - някои обстоятелства и въпроси, (на които никой не обръща внимание).

Първо да уточним: несъмнено, че работата на медиите е да ровят към властимащите и несъмнено, че властимащите би трябвало да изясняват дейностите си. Ако някой счита противоположното - евентуално всичко по-долу няма да му хареса.

В началото на тоя пост ще слага един въпрос: вие знаете ли по какъв начин е вървял жилищният пазар през 2022 година? И знаете ли, че в действителност текстът на BIRD демонстрира нещо много озадачаващо, на което никой не е обърнал внимание до момента? А точно цената, на която семейство Лорер купува жилището си през 2022 година

За това обаче по-късно, преди този момент да погледнем всички обстоятелства и пояснения дотук в компактен формат.

10 януари, текстът на BIRD:

- Дружество, в чиято благосъстоятелност Асен Василев е имал присъединяване е с блокирани сметки поради иск на американски жител. Искът е на стойност над 5 млн. лева

- Дружеството (с шеф Марио Иванов Сотиров) е избавило парцелите си (не е нужно да се изяснява за какво се спасят тия парцели като има иск). Имотите се намират на апетитно място в софийския център - на улица Чаталджа 3.

- Купувач на парцелите (на 7 септември 2023 г.) е компанията на Станислава Арнаудова, чието друго сдружение пък от 2019 година посредничи сред страната и жителите при закупуването на винетки със 7% комисион.

- На същата дата ( 7 септември 2023 г) Станислава Арнаудова като физическо лице купува и още един парцел на същия адрес - апартамент на Даниел и Виолета Лорер.

- За парцелите на компанията на Чаталджа 3 сдружението на Арнаудова заплаща над 3 млн. лв.

- За жилището на Лорер самата Арнаудова заплаща 1,8 млн. лв.

- Семейство Лорер пък купуват парцела на 06.04.2022 година за 351 950 лв., дублирам Л-Е-В-А.

След текста два дни Политическа партия мълчат.

На 12 януари следват реакции на Асен Василев и на Даниел Лорер:

Даниел Лорер пред " Дневник " споделя, че той и жена му са купили и заявили жилището през 2022 година, а в този момент са го продали с цялата покъщнина. Междувременно са живели в него.

Асен Василев написа пост, в който твърди, че през 2019 година за създаване на офис на компанията. Покупката е осъществена с банков заем в размер на 2.9 млн. лева, който включва цената на парцела (по оценка на банката) и средства за цялостна реорганизация на постройката. Добавя, че реконструкцията е приключена през 2021 година като през месец май на същата година той е излязъл от сдружението.

Василев обаче продължава: със средства от договорката (през 2023 г.) е погасен остатъкът от заема за ипотеката на постройката в размер на 2.46 млн. лева Твърди, че договорката е осъществена през брокерска организация на пазарна цена и заплащането е по банков път.

" Не единствено, че не познавам купувача, само че и считам за неуместно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина откакто съм излязъл от компанията ”, споделя още Василев.

Сега малко въпроси, които ми се костват най-логични:

До момента всички разясняват, че Лорер е продал парцела си за 1,8 млн. лв., само че никой не разяснява придобивната цена на жилището на фамилията през 2022 година На мен това ми се вижда забавно. За 351 000 лв. (179 000 евро) те получават (вижда се от документите):

- 10,82 % от поземления имот;

- офис от 113,61 кв.м;

- помещение в подпокривното пространство от 91,06 кв.м.,

- техническо помещение от 12 кв и

- техническо помещение от 16 кв.м.

По данни на оцениме.бг за 2022 година офертните цени в центъра на София са сред 2381 и 1988 евро на квадрат. Най-вероятно договорката е била с отстъпка, каквито са над 60% от покупко-продажбите в този регион. Да кажем, че отстъпката е към 3%, както е всекидневно. Да кажем, че към 2200 евро е била цената на квадрат (все отново постройката е била прясно след ремонт, изработен до момента в който Василев е бил в собствеността на дружеството). 113 квадрата по 2200 евро = 248 000 евро. Със сигурност цената на подпокривното помещение (91 квадрата) не е 2200, а на по-малко, само че надали е под 1500 евро. Още 135 000 евро. Да кажем, че им е бил приветлив - смъкнали са до 120 000 евро. 248 000 евро за 113 квадрата, по пазарни цени и още 120 000 евро - 368 000 евро без сервизните пространства. Това прави към 730 000 лв.. А семейство Лорер са платили едвам 351 000 лв..

И още въпроси:

Ще кажете Асен Василев му е непосредствен другар - дал му го доста на ниска цена. Е, хубаво, де - но самият Асен Василев твърди, че няма нищо общо с тая компания след 2021 година

На какво съображение инцидентна компания, ръководена от Марио Сотиров, която другояче приютява партията на Даниел Лорер в постройката си (нали там е офисът на Политическа партия, от който в този момент са се изнесли) дава на сходна алегорична цена към този момент ремонтиран парцел на сем. Лорер?

По това време господин Лорер е министър на нововъведенията, нали? А жена му май беше началник на кабинета на Асен Василев.

Изпаднал ли е министърът в някакви връзки с компанията на Асен Василев, а след това на Марио Сотиров? Ако Асен Василев в действителност употребява сламен човек - това непотизъм ли е? Ако Асен Василев няма нищо общо с компанията си към оня миг изпадат ли министърът и шефката на кабинета на министъра на финансите според от сдружението, което също така дава заслон и на Политическа партия?

И още въпроси:

За една година цената на този парцел (апартаментът) се повишава фрапантно - с милион и половина лв. (от документалната цена, която сем. Лорер за платили). Нали постройката е била ремонтирана (по думите на Василев)? Какъв е тоя още един ремонт, който я е завишил толкоз, че да я продаде на дамата с винетките за сходна фрапантна сума? Разбира се, може да става дума за приплъзване на едни пари, а може да става дума и за златна баня, примерно?

И още въпроси към този момент по текста на BIRD - в случай че в него няма нищо смутително и историята е скалъпена, за какво два дни по-късно ПП-ДБ внесоха още веднъж плана за понижаване на комисиона за дамата-купувач на " Чаталджа " 3?

Впрочем той е препоръчан от Демократична България предишния парламент, на 19 януари 2023 година е отритнат от Народното събрание. Дейни в отхвърлянето са ГЕРБ.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР