Автор: Петър Сокол, reflex.czВторият тур на президентските избори в Словакия

...
Автор: Петър Сокол, reflex.czВторият тур на президентските избори в Словакия
Коментари Харесай

Пелегрини направи остра антизападна и антивоенна кампания и спечели Словакия. Фицо държи цялата власт

Автор: Петър Сокол, reflex.cz

Вторият тур на президентските избори в Словакия беше доста по-различен от първия. Победата на ръководителя на Народното събрание Петер Пелегрини се дължи на два съществени фактора. Лидерът на лявата партия " Глас " избра реториката на Андрей Бабиш от последните президентски избори, по време на които той акцентира на опасността от война, само че завоюва изборите по образеца на Милош Земан от 2018 година Успехът на Пелегрини бсе дължи на първо място на обстоятелството, че съумя да стимулира да отидат до урните тези, които си останаха у дома на първия тур.

Избирателната интензивност се усили с съвсем 10 % и доближи 61 %, като в действителност не беше доста надалеч от последните словашки парламентарни избори през септември 2023 година Резултатът от втория тур бележи най-малката разлика на президентски избори в историята на Словакия, само че разликата в интерес на Петер Пелегрини в последна сметка беше по-голяма от предстоящата след първия тур, а също и въз основа на предизборните социологически изследвания.

Повторение на парламентарните избори

В последна сметка Иван Корчок не съумя да се трансформира в Петър Павел, който в Чехия бе считан за претендент, изравен отвън партийните конфликти. По този метод акцията в Словакия сред първия и втория тур сред двамата претенденти, трансформира вота в събота в повтаряне на последните парламентарни избори. Това еясно се вижда от броя на гласовете, които двамата претенденти получиха. Един милион и четиристотин хиляди жители гласоподаваха за Петер Пелегрини, което съвсем тъкмо повтаря броя на гласовете на партията " Посока " на Фицо, " Глас " на Пелегрини, Словашката национална партия на Данко и извънпарламентарната националистическа партия " Република " от септемврийските парламентарни избори. От своя страна Иван Корчок събра милион и двеста и петдесет хиляди гласа, което подхожда навръх сбора от всички  опозиционни партии - " Прогресивна Словакия " на Шимечек, " Словашко придвижване " на Матович (преди OĽANO), партията SaS на Сулик, Католическото християндемократическо придвижване (KDH) и Демократическата партия на Хегер.

Включените политически мигачи

Днес лагерът на левите националисти в Словакия е с няколко % или почти със 150 000 гласа по-силен от либерално-консервативната съпротива. Пелегрини съумя да изкара пред урните всички леви националистически гласоподаватели с остра антизападна и „ антивоенна “ акция, при което Иван Корчок нямаше по какъв начин да завоюва. Дългогодишният посланик реализира респектиращ резултат на изборите, в които получи даже 200 000 гласа повече от последната демократична победителка Зузана Чапутова на президентските избори преди пет години.

Кампанията на Корчок активизира всички гласоподаватели, с които разполага, само че в това време сбърка, като влезе в тона на лагера на Пелегрини, който показа някогашния министър и собствен конкурент като водач на " прогресивно-либерално-дясната " съпротива. Това оказа помощ да се засилват всички гласоподаватели на " Посока " и " Глас ", които проспаха първия тур, и най-много гласоподавателите на националистическия и проруски претендент Щефан Харабин. Почти всички излязоха да гласоподават на втория тур и избраха Пелегрини, който е прекомерно сдържан за тях, тъй като разглеждаха Корчок като доста по-лошия " западняк ". Така те подпечатаха сватбата сред ляво-националистическата държавна коалиция и крайните националисти, които в този момент взаимно ще управляват цялата словашка политика.

В традицията на Мечиар

Бившият словашки президент Иван Гашпарович беше основната звезда на изборния щаб на Пелегрини и се трансформира в един от знаците на изборната нощ. Политикът от далечното минало бе дясната ръка на Владимир Мечиар през 90-те години на предишния век, а по-късно даже стана два пъти президент с помощта на гласовете на гласоподавателите на Фицо. Може би никой не символизира приемствеността сред Мечиар и Робърт Фицо като Иван Гашпарович.

Той има две огромни прилики с новия словашки президент. И той беше ръководител на Народното събрание, и той политически съобщи дългогодишния си началник и настойник (Владимир Мечиар), с цел да стане въпреки всичко държавен глава. Петер Пелегрини в действителност е по-модерното и фотогенично лице на тази политическа традиция, която управляваше Словакия през по-голямата част от епохата след рецесията. Думите от победната му тирада, когато приказва за втория политически лагер като за " опозиционно-опортюнистичен център ", удостоверяват, че Петер Пелегрини е по наличие представител на твърдото ядро ​​на политическия свят Фицо-Мечиар, чиито гласоподаватели не престават да сервират цветя на гроба на Густав Хусак (бел ред. комунистическият водач на Словакия 1975-1989).

Орбановата Южна Словакия

Единствената огромна вест от изборната нощ е потвърждаването на политическата трансформация на словашките унгарци. Вторият тур на тази президентска конкуренция се трансформира в единствените избори в Словакия до момента, когато изборната карта спря да демонстрира къде живеят словашките унгарци. Те също се причислиха към словашката наклонност, усилиха присъединяване си във втория тур и избраха Петер Пелегрини за президент.

Тази смяна е забележителна и с това, че от 90-те години на предишния век словашките унгарци  са считани за най-силната съпротива първо на Мечиар, а по-късно и на обединението на Фицо, тъй като не харесваха левия шовинизъм и на двамата словашки водачи. След вчерашния ден това към този момент не е по този начин и е явно, че в Южна Словакия ръководи Виктор Орбан, който поддържа Петер Пелегрини, тъй като е съдружник на Роберт Фицо. Техният избор въпреки всичко не се оказа решителен, тъй като относително огромната преднина на Петер Пелегрини пристигна от  другаде.

Всичко за Фицо

Кампанията на Пелегрини употребява всичко допустимо и невероятно, с цел да проработи и Словакия към този момент ще бъде следена на всички основни конституционни позиции от политици, които желаят съюз с Унгария на Орбан и се профилират като самостоятелна група от страни сред Запада и Изтока. Благодарение на това Роберт Фицо ще може да приключи всички проекти за промяна на Словакия във вътрешната политика. Особено в обстановка, в която ръководителят на втората по величина съдружна партия - Петер Пелегрини, " изчезва " в президентския замък. Иван Корчок пък може да стане новият водач на опозицията, в случай че изиска.

 

Инфо: reflex.cz

Превод за " Гласове " Юлия Семир Ал-Хаким

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР