Автор: obektivno.bgВоенният преврат в Нигер заплашва интересите на САЩ и

...
Автор: obektivno.bgВоенният преврат в Нигер заплашва интересите на САЩ и
Коментари Харесай

След военния преврат в Нигер САЩ и Франция губят влияние в още една африканска държава

Автор: obektivno.bg

Военният прелом в Нигер заплашва ползите на Съединени американски щати и Франция в един от последните останали западни съдружници на континента в региона на Сахел, пише Politico. И Съединени американски щати, и Франция, чиято някогашна колония е Нигер, имат военни бази в богатата на уран страна и осъдиха преврата.

В сряда нигерски военни обявиха в изказване, излъчено по националната телевизия, че са свалили президента Мохамед Базум, затворили са границите и са наложили полицейски час в страната „ до второ разпореждане “.

Това стана часове, откакто членове на президентската армия задържаха Базум в резиденцията му и отделиха достъпа до офиси в нигерската столица Ниамей.

„ Ние, силите за защита и сигурност, обединени в границите на Националния съвет за отбрана на родината, взехме решение да сложим завършек на режима, който познавате “, удостовери полковник майор Амаду Абдрамане, цитиран от АФП.

„ Това следва продължаващото утежняване на обстановката със сигурността и неприятното икономическо и обществено ръководство “, сподели той.

В публикацията се допуска, че „ промяната на властта в Нигер може да бъде удар за Запада – и по-специално за Франция и Съединени американски щати, които имат мощни връзки със западноафриканската страна “.

Съединени американски щати и Франция считат Нигер за „ стратегическа страна “ и „ една от последните страни от Сахел, която не е задълбочила съдействието си с Русия в ущърб на Запада “. В същото време в Санкт Петербург съветският президент Владимир Путин се срещна с водачите на африкански страни и разгласи, че Москва е отписала 23 милиарда $ дълг на тези страни. Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея ще получат сред 25 000 и 50 000 тона зърно, като Москва ще покрие разноските за доставка на пратките.

Държавите от стратегическия регион, прочут като Сахел, които през последните години задълбочиха връзките си с Русия в ущърб на Запада

За Франция насилственото овакантяване на президента Базум ще означи още един крах в района, единствено месеци откакто френските войски трябваше да се изтеглят от прилежащите Буркина Фасо и Мали, което дейно постави завършек на френското въздействие в района.

Франция, чието въздействие в Западна Африка доста понижава през последните години, съгласно известията е разположила към 1 500 френски бойци в Нигер. Преди преврата държавното управление на Нигер „ изрази удовлетворение от двустранното военно съглашение “.

След новината за преврата в обществените мрежи се разпространиха видеа на жители пред президентската резиденция, които обявиха, че поддържат промяната на президента и държаха съветското знаме, обвинявайки досегашната власт за обстановката в страната.

По-рано в петък френският президент Еманюел Макрон разказа преврата като „ изцяло нелегитимен и надълбоко рисков за нигерците, за Нигер и за целия район “, призовавайки за освобождението на Базум.

Базум е затворен в резиденцията си от сряда от личната си президентска армия.

По време на посещаване в Папуа Нова Гвинея Макрон съобщи, че е неотложно конституционният ред да бъде възобновен и даде обещание да поддържа районни организации като Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) в посредничеството или глобите против водачите на преврата.

От своя страна френският външен министър Катрин Колона съобщи, че Базум е в „ положително здраве “ и е разговарял с Макрон.

„ Ако ме чуете да приказвам за опит за прелом, това е тъй като не считаме нещата за дефинитивни “, сподели тя. – „ Все още има излаз, в случай че виновните слушат интернационалната общественост “.

Базум акцентира, че Париж „ изрично осъжда всеки опит за завладяване на властта със мощ и се причислява към апелите на Африканския съюз и Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) за възобновяване на целостта на демократичните институции на Нигер “.

Френският външен министър Колона съобщи, че има „ излаз “ за водачите на преврата.

В същия подтекст държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в четвъртък прикани за „ незабавното освобождение “ на Базум.

„ Разговарях с президента Базум по-рано тази заран и дадох ясно да се разбере, че Съединени американски щати уверено го поддържат като демократично определен президент на Нигер. Призоваваме за незабавното му освобождение “, сподели Блинкен по време на посещаване в Нова Зеландия.

„ Осъждаме всевъзможни старания за завладяване на властта със мощ. Ние сме интензивно ангажирани с държавното управление на Нигер, само че също по този начин и с сътрудници в района и по света и ще продължим да го вършим, до момента в който обстановката не бъде решена по подобаващ и кротичък метод “, сподели Блинкен.

Той отхвърли да уточни дали военният протест е прелом, означение, което може да спре съдействието на Съединени американски щати с нигерските управляващи.

„ Дали това съставлява прелом механически или не, не мога да кажа, това би трябвало да кажат юристите. Но това, което явно съставлява, е изпитание да се завземе властта със мощ и да се наруши конституцията “, сподели той.

Това се случва в миг, когато водачите на преврата обвиниха Франция, че е приземила боен самолет в страната макар заповедите им за затваряне на националните граници.

„ Френският сътрудник заобиколи (решението) за затваряне на сухопътните и въздушните граници, с цел да приземи боен аероплан А401 на интернационалното летище в Ниамей тази заран в 6:30 часа “, обявиха водачите на преврата в изказване, настоявайки „ един път вечно ограниченията да бъдат прецизно спазени “.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР