Автор: Нова МакедонияНе съм говорила с Ескобар (специалният делегат на

...
Автор: Нова МакедонияНе съм говорила с Ескобар (специалният делегат на
Коментари Харесай

Американската посланичка в Скопие: Няма значение какво говори Румен Радев

Автор: Нова Македония

" Не съм говорила с Ескобар (специалният пратеник на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар) след неговата презентация, нито с Радев, само че не е значимо да се фокусираме толкоз върху това, което те споделят, а върху това, което е направено тук. В крайна сметка, в случай че хората тук са ангажирани с Европейски Съюз, няма значение какво споделят Габриел Ескобар или Румен Радев ", заяви американският дипломат Анджела Агелер, отговаряйки на въпрос на публицист на конференция в посолството на Съединени американски щати в Скопие.

Помолена от МИА да разяснява последното изказване на специфичния американски делегат за Западните Балкани Габриел Ескобар, в което той афишира ангажимент към новото българско държавно управление за попречване на по-нататъшни блокажи на интеграцията на страната в Европейски Съюз, както и за изявлението на българския президент Румен Радев, че измененията в конституцията са единствено първата стъпка от поредност претенции, които ще последват, Агелер акцентира, че значимото за жителите и за процеса на европейска интеграция е страната да се концентрира върху това, което би трябвало да направи по този път.

" Въпреки че доста неща се приказват в България и в другите страни от района, всички желаят да видят РСМ да върви към участие в Европейски Съюз ", сподели Агелер.

Тя акцентира, че Ескобар поддържа интензивни контакти и диалози с всички заинтригувани страни и че най-голямата му вяра е Северна Македония и районът да създадат всичко допустимо, с цел да вървят към европейска и евроатлантическа интеграция.

Специалният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар съобщи, че Вашингтон поддържа процеса за конституционни промени, които би трябвало да разрешат присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, и също по този начин е зает да подсигурява, че новото държавно управление на България няма да слага нови претенции.

" За да придвижи своите желания към Европейски Съюз, държавното управление на Северна Македония се ангажира да приложи конституционни промени за признание на българското малцинство. Силно поддържаме тази сложна, само че нужна стъпка и също по този начин сме ангажирани с новото държавно управление на България да подсигуряваме, че то няма да предявява нови претенции, откакто Северна Македония извърши отговорностите си от съществуващите съглашения ", каза Ескобар.

Българският президент Радев пък през вчерашния ден в коментара си за препоръчаните промени в Конституцията на Македония сподели, че това е първата доста значима и наложителна стъпка, само че не и последната.

" От изключителна значимост е осъществяването на условията в двата подписани протокола, които са неразделна част от преговорната рамка за присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз. Най-накрая се стигна до напредване на въпроса за гарантиране на конституционното пълноправие на българите в Република Северна Македония ", сподели Радев.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР