Автор Николай Чапански, водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, Прелестният

...
Автор Николай Чапански, водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, Прелестният
Коментари Харесай

Родопчанката Мария Урилска - и певица, и гайдарка

Автор Николай Чапански, водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

Прелестният глас на родопчанката звучи от механата до храма в Долината на чановете

Ако в механата на село Широка лъка ви посрещнат с ария и гайда и почувствате същинското родопско гостолюбие, то това се дължи на чара и магнетичния глас на родопската певица Мария Урилска и гайдаря Димитър Бочуков. Те освен са великолепен креативен тандем, само че и едни от дългогодишните преподаватели в Националното учебно заведение за фолклорни изкуства - Широка лъка.

Ако се отбиете през неповторимата черква „ Успение Богородично “, която е строена през 1834 година, ще чуете забавен глас, който припява в службите на свещеника - това още веднъж е гласът на Мария Урилска. Тази седмица на 6 април тя отпразнува юбилейния си 55-и рожден ден.

Родена е в град Куклен и е приключила тъкмо това Музикално учебно заведение в Долината на чановете през 1986 година в класа на Стефка Кушлева. Мария има кармична връзка с Родопите и село Върбово. Оттам е родата на татко й Никола, също музикант, те са преселници от Широколъшко в Куклен преди повече от шест десетилетия. Нейната баба Мария, на която е кръстена, е била една от персоналните певици на Върбово, а за пръв път каба гайда хваща през 1981 година, направена от приетия занаятчия Анастас Иванов-бай Тасо. Пази си я до през днешния ден, като безценен спомен от ония години и даже посвирва с нея, безконечните мелодии на Лазар Каневски, Дафо Трендафилов, бай Хальо… Засвири ли, сълзите потеглят, а спомените оживяват.

Талантливата певица и гайдарка печели награди от фестивали и надпявания в страната, сред които е Сребърен плакет от първият конкурс „ С песните на Радка Кушлева “, както и премията на публиката от същото надпяване. Завършва Музикалната академия в Пловдив със компетентност национално пеене през 1991 година и незабавно постъпва в редиците на отбор „ Тракия “, с който концертира един креативен сезон, и се оказва най-голямата <210> школа за професионалната сцена. След студентските години в Пловдив сърцето я води още веднъж към магнетичното Широка лъка и слага началото на учителската си процедура, която продължава и до през днешния ден.

Има осъществени записи в радио Пловдив и Радио София като солова певица, както и записи със сестри Кушлеви. Свири на каба гайда и сполучливо опитва съчетанието гайда, глас и орган. Заедно с Елена Койчева (орган) реализират записи и компактдиск, озаглавен „ Родопска фикция “- глас, каба гайда и орган. Факт е и „ Безвремие “ - кино импресия върху песента „ Излел е Дельо бунтовник “ - каба гайда Мария Урилска и орган Елена Койчева.

Включена е в енциклопедията „ Кой кой е в българската национална музика “. Ценител и страж на достоверната ария, през днешния ден Мария Урилска управлява достоверните мъжки и женски групи в учебното заведение и преподава национално пеене.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР