Автор на паметника е известният скулптор Владимир ГиновскиКметът на Благоевград

...
Автор на паметника е известният скулптор Владимир ГиновскиКметът на Благоевград
Коментари Харесай

В деня на народните будители – откриха паметник на братя Миладинови


Автор на паметника е известният ваятел Владимир Гиновски

Кметът на Благоевград Илко Стоянов публично откри паметника на българските възрожденци Братя Миладинови, който към този момент е подложен в градска среда. Тържествената гала се състоя на пл. „ Георги Измирлиев “, пред постройката на Регионална библиотека „ Димитър Талев “, двата университета – ЮЗУ и АУБГ и концертната зала „ Яворов “, оповестяват от общината.

До момента монументът бе разположен в Регионалния исторически музей, само че мащабите и излъчването на скулптурата не допускат интериорно разположение.

„ 1 ноември е български празник и той няма аналог в целия свят. Будител може да бъде всеки българин, който има вяра в това, че родината ни има бъдеще и този факт е потвърден през вековете. Книжовност, независимост морал – все неща, на които нашите национални герои са посветили живота си. С откриването на паметника на Братя Миладинови през днешния ден отдаваме респект на всички национални будители. Тук е мястото да изкажа своята голяма признателност към представителите на Инициативния комитет, по чиято концепция монументът към този момент е подложен навън. Истината е, че без напъните от тяхна страна институциите нямаше да се оправят или най-малко не токова бързо. Съвместното съдействие дава своя резултат, а това е още едно доказателство, че когато работим в една посока и задачата ни е да реализираме положителни неща, те в действителност се случват. Сигурен съм, че продължавайки в този дух и за в бъдеще, нашият град от ден на ден ще се развива. Вярвам, че всички ние се гордеем, че оттук насетне, всяка последваща година, благоевградчани ще имат още едно място, на което да отдават респект на националните будители “, сподели в част от словото си кметът Илко Стоянов.

В церемонията взеха присъединяване и представители на Инициативния комитет,  по чиято концепция паметникът бе изваден от музея и подложен навън.

„ Братя Миладинови трайно стоят в основата на нашето национално съзнание, на общобългарската жадност за култура и просвета. Наследството, което те оставиха от дълго време се учи, а техните думи се чуват с отворени сърца и от най-невръстните възпитаници в българските учебни заведения “, сподели Горица Митова, ръководител на Инициативния комитет.

В него вземат участие Сдружение на българските родове от Македония в Благоевград, Македонски теоретичен институт – Филиал Благоевград, Регионалния исторически музей, Държавния списък – Благоевград, НЧ „ Никола Вапцаров-1866 “ – Благоевград, Камара на архитектите в България – Регионална гилдия Благоевград, Национална асоциация „ Сигурност “ – клон Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса – клон Благоевград, Сдружение „ Ние дамите “, Сдружение „ Гражданско общество за България “ в Благоевград.

Мястото, на което e позициониран паметникът, е по предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов, подложено на гласоподаване и признато с цялостно болшинство от Общински съвет – Благоевград.

По време на откриването участваха още ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, общински съветници, представители на образователни заведения, културни институции и жители. В програмата взеха присъединяване Биг Бенд – Благоевград и ученици на Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград, които показаха музикално-танцова стратегия.

Автор на паметника на Братя Миладинови е известният ваятел Владимир Гиновски.

Приносът на двамата Братя Димитър и Константин Миладинови в българската възрожденска история е от дълго време оценен и приет от откривателите и необятната общност в нашата страна. Авторите на паметния алманах „ Български национални песни “ стоят твърдо в пространствата на българския народен дух със своята културна и просветна активност.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР