Автор: Мориц Кох, HandelsblattЕвропа е обхваната от многобройни кризи, но

...
Автор: Мориц Кох, HandelsblattЕвропа е обхваната от многобройни кризи, но
Коментари Харесай

Ханделсблат: Парите в ЕС свършват

Автор: Мориц Кох, Handelsblatt

Европа е обхваната от многочислени рецесии, само че потенциалът на Европейски Съюз за деяние понижава. Със настоящия си бюджет той не е в положение да се оправи с провокациите.

Войната в Украйна и прекъсването на съветския газ. Първите последствия от изменението на климата и късните последствия от пандемията. Натискът на миграцията, а в този момент и възходящите разноски за лихви: евентуално в никакъв случай до момента Европа не е била наранена от толкоз доста рецесии едновременно. Малко неща подсказват, че това изложение на обстановката ще остане моментна фотография. Напротив. Многобройните рецесии се трансформират в непрекъснати - и претрупват финансовите запаси на Европейски Съюз. Бюджетните запаси на Съюза са на практика изчерпани, а останалите милиарди от дълго време са изчерпани. Предизвикателствата пред европейската политика се усилват, само че нейният потенциал за деяние понижава.

По този метод тематика, която евентуално интересува единствено експертите отвън Брюксел, се изтласква в центъра на европейския политически спор: преразглеждането на бюджета на Европейски Съюз. Йоханес Хан, виновният комисар, ще показа първо предложенията за бюджета за 2024 година във вторник, а по-късно, евентуално в средата на месеца, средносрочния обзор на финансовата рамка за интервала 2021-2027 г. 

Но тези, които чакат облекчение, евентуално ще бъдат разочаровани. Готовността за инжектиране на спомагателни средства е ниска, изключително в Германия, която е най-важният чист длъжник на Европейски Съюз. В страните членки има опозиция и против проектите на Европейския парламент да даде на Комисията повече лични доходи.

Само на пръв взор сумите в бюджета на Европейски Съюз са впечатляващи. Така наречената многогодишна финансова рамка включва повече от един трилион евро. Към нея се прибавя и Фондът за възобновяване " Корона ", който е на стойност 750 милиарда евро.

Разходите обаче са разпределени за седем години. И още: Около 80 % от бюджета са твърдо заделени, да вземем за пример за общата селскостопанска политика или кохезионния фонд, който би трябвало да изравни икономическата мощност в Европа.

Европейски Съюз има доста наложителни разноски, само че малко еластичност

Така остават по-малко от 30 милиарда евро годишно за поддръжка на Украйна, ускорение на енергийната промяна, подсилване на промишлеността за чипове, стимулиране на вътрешното произвеждане на чисти технологии, създаване на нови източници на първични материали и опълчване на китайската самодейност " Пътят на коприната ".

Още тази година Хан ще би трябвало да изстиска и последните запаси от седемгодишния бюджет. Нищо чудно, че Комисията на Европейски Съюз би трябвало да прибягва до трикове с черупки и политика на оповестяване. 

Принуден да се вкопчи в корав корсет от наложителни разноски, Европейски Съюз не може да се издигне до геополитическа мощ. Със сегашната конструкция на бюджета Европа не е в положение да се оправи с провокациите си.

Ето за какво прегледът на бюджета би трябвало да докара до по-гъвкаво потребление на средствата на Европейски Съюз в бъдеще - за справяне с рецесии, за поощряване на нови научноизследователски планове и, да, с цялата дължима нерешителност, за обща индустриална политика. Европейски Съюз, който е кадърен да работи, си заслужава всяко евро.

 

Инфо: handelsblatt.com

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР