Автор: Мирослав Сингър, lidovky.cz. Сингър е икономист, бивш гуверньор на

...
Автор: Мирослав Сингър, lidovky.cz. Сингър е икономист, бивш гуверньор на
Коментари Харесай

Европейските елити са слепи за икономическия упадък на ЕС

Автор: Мирослав Сингър, lidovky.cz. Сингър е икономист, някогашен гуверньор на Чешка национална банка, ръководител на надзорния съвет на застрахователно сдружение „ Дженерали ”

Предстоящите избори за Европейски парламент съживиха дебата за бъдещето на Европейския съюз. Един известен афоризъм в Twitter гласи: " Съединени американски щати иновира, Китай имитира, Европейски Съюз контролира “. Това е ненапълно опростенческо – в последна сметка Китай надалеч не просто копира – само че пък към момента има много истина по повод ролята на Европейски Съюз. И тъкмо тъй като доста политици през днешния ден интензивно ни убеждават, че Европейски Съюз е водач на международния напредък с помощта на регулации тук и там, би трябвало да се уточни, че съгласно главните данни за това по какъв начин се е развила стопанската система на Европейски Съюз в дълготраен проект, през последния четвърт век, да вземем за пример в съпоставяне със Съединени американски щати, те бъркат.

По-внимателното разглеждане на данните за международната стопанска система води до опити за релативизиране на това умозаключение, само че главното обръщение остава; Европейски Съюз, надлежно нейните елити, могат да приказват по какъв начин Европа, която те разпознават с Европейски Съюз, " води " света, само че истината е, че тя губи своята прелест в дълготраен проект.

Много неприятни обстоятелства

Нека да опресним фактологията. Преди четвърт век, през 1997 година, измерена по Брутният вътрешен продукт при тогавашните обменни курсове и свободна търговия, стопанската система на Европейски Съюз представляваше почти 25 % от международната стопанска система. Тогава Съединените щати са „ по-голяма четвърт “, почти 27 %. През идващия четвърт век Китай се трансформира в икономическа мощ, доста някогашни стопански системи от социалистическия лагер се интегрираха в международната стопанска система и станаха част от пазара на Европейски Съюз. От друга страна, третият по значимост член, Англия, напусна Съюза, а през днешния ден Индия също излиза на международните пазари.

Но даже в този момент, при същите индикатори, стопанската система на Съединените щати съставлява една четвърт, 25 % от международната стопанска система, само че стопанската система на Европейски Съюз е единствено малко повече от една шеста, 17 %. Следователно смисъла на стопанската система на Европейски Съюз за света се е сринало с почти една трета. С други думи, при актуалните обменни курсове, размерът на международната стопанска система се е утроил за 25 години, стопанската система на Съединените щати се е нараснала съвсем три пъти и като цяло поддържа темпото, само че стопанската система на Европейски Съюз единствено е удвоила размера си.

Това са доста неприятни обстоятелства за последователите на този модел на действие на Европейски Съюз - само че дано не се лъжем - тези, които през днешния ден вземат решенията за Европейски Съюз, се усещат повече от удобно в него. Те употребяват две линии, с цел да оспорят неприятните обстоятелства. Първата линия гласи, че популацията в Съединени американски щати нараства по-бързо, в сравнение с в Европейски Съюз и даже че в Съединени американски щати се работи повече, т.е. повече работни часове на човек, в сравнение с в Европейски Съюз. Но, допълват, като се вземат резултатите от другите цени, трендовете и сравненията на стопанските системи, общата картина наподобява доста по-добра за Европейски Съюз.

Ще пропусна ненужната дискусия към аргумента, че в Съединени американски щати се работи повече. Това евентуално би имало значение единствено в случай че още живеехме в иго, на всички места другаде броят на отработените часове се дефинира на първо място от избора кой предлага и кой желае работа, и в действителност няма нищо ужасно, в случай че някой някъде работи повече. Прирастът на популацията обаче играе роля, както и размерът на Брутният вътрешен продукт на обособения човек. Не, за жалост на Европейски Съюз трендовете на растежа в него са доста по-ниски от тези в Съединени американски щати. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Европейски Съюз е повишен два пъти, за съпоставяне, в Съединени американски щати на глава от популацията Брутният вътрешен продукт се усилва с 2,5 пъти. Освен това популацията на Европейски Съюз е на практика замръзнало (дори не е повишено с пет %, от 428 на 448 милиона жители), до момента в който популацията на Съединени американски щати е повишено от 272 на 334 милиона поданици, т.е. с повече от една пета. Значителна разлика и по двата индикатора.

За бранителите на свръхрегулирания пазарен модел, прилаган в Европейски Съюз, по-интересен е аргументът, в който не гледаме размера на стопанската система, а разликите в цените. След такава промяна не преставам да работя с знаци, поправени към днешните цени, делът на Европейски Съюз в международната стопанска система преди четвърт век беше почти същият (САЩ 20% и Европейски Съюз 19%), а през днешния ден е почти една четвърт по-нисък и в двата случая, 15%, като те съвсем се изравняват. Така че поправеният индикатор за напредък даже в противен случай, изключително на глава от популацията, облагодетелства Европейски Съюз пред Съединени американски щати.

Обаче нашата потребителска кошница е друга

Проблемът обаче е в съпоставимостта на продуктите и тяхната стойност за клиента за в действителност дълъг интервал. Особено във време, когато естеството на сравняваните стопански системи се трансформира трагично. Един и същ артикул от позиция на статистиката може да има друга досегаемост, друга наличност, друга стойност за клиента. За да не теоретизираме, кофола, най-популярната напитка тук и в Словакия, през днешния ден е нещо напълно друго от преди 40 години, не химически, а във връзка с възприеманата стойност.

По това време кофолата се възприемаше пренебрежително като „ комунистически сурогат на кока-кола “, през днешния ден това е нещо, което моите деца непрекъснато пият, а си поръчват кока кола, единствено когато кофола не е налична. Същото се случи и с колите Шкода. Спомняме си времената, когато известни анализатори и икономисти имаха вяра, че стопанската система на Съветския съюз е забележителен съперник и стандартът на живот на социалистическия жител, като се вземе поради да вземем за пример здравното обслужване, което той получава там " гратис ", е доста порядъчен.

Свидетели сме по какъв начин за повече от двадесет години обменните курсове на централноевропейските валути се ускоряват в действително изражение. Това не се дължи на съмнение на пазара, това беше развиване, което, макар измерването на инфлацията, разреши на страните да продават същите артикули и услуги на международните пазари на все по-добри цени. И даже не регистрирам обстоятелството, че към момента излизат нови артикули и услуги. Потребителската ни кошница явно е друга от тази преди 25 години и способността на статистическите нститути да се оправят с това е доста по-ограничена, в сравнение с бихме желали. Сравняването на по този начин наречените изчистени действителни индикатори е належащо за интервал от няколко години, когато съмненията на обменния курс могат да минат за конкурентноспособност и прелест на продукцията, само че са на практика безполезни за дълги интервали. Дълги години централноевропейските страни печелеха не от действително развиване на иономиката, а от играта с валутните курсове, от финансова далавера.

Тук към този момент си приказваме за въздействие върху събитията в света. Никой не се интересува, че европейският пазар, откакто се поправят разликите в цените, е на доктрина със същия размер колкото американския. Двадесет и пет % дял от международната стопанска система са на половина повече от седемнадесет %. Както се споделя по чешките села, " огромното куче печели ". И ние приказваме за това дали Европейски Съюз може да повлияе на събитията другаде със своята тежест. Да, към момента може, само че с към една трета по-малко от преди четвърт век. Вероятно това се дължи на обстоятелството, че Европейски Съюз се е фокусирал повече върху регулирането, в сравнение с върху нововъведенията. Съединени американски щати не престават да са по-привлекателни стопански, по тази причина популацията им пораства по-бързо, финансовите вложения текат към тях, а това прави доларът по-ценен. Това не е минус, това е знак за триумф.

„ Тежкият ” обществен бранш на Европейски Съюз

И последното съпоставяне, което се пробва да обхване на най-общо равнище каква е тежестта на страната и тежестта на разноските на обществения бранш в Европейски Съюз и Съединени американски щати, по отношение на общите разноски на обществения бранш в цялата международна стопанска система. За последните 25 години, интервал, в който, за разлика от Европейски Съюз, Съединени американски щати резервираха значимостта си в международната стопанска система макар възходящата конкуренция от най-вече азиатски страни, делът на Съединени американски щати, заделян за обществения бранш по отношение на международната стопанска система е 24%, т.е. по-малко от техния дял от 27% в международната стопанска система. В съпоставяне със междинното за света, Съединени американски щати имаха много „ по-лек “ обществен бранш по отношение на размера на стопанската система си.

За същия интервал Европейски Съюз, блок, представляващ по-малко от 25% от международната стопанска система през 1997 година, изразходва над 30% от разноските си за прехрана на обществения бранш. Още през 1997-ма се регистрира разминаването сред икономическия дял в международната стопанска система и издръжката на обществения бранш с цели шест процентни пункта, в сравнение с би трябвало. Дори през днешния ден тежестта на обществения бранш на Европейски Съюз е доста по-голяма от тежестта им в международната стопанска система и несъответствието, което можем да назовем „ наднормено тегло “, набъбна.

Така че през днешния ден делът на разноските за обществения бранш на Европейски Съюз е съвсем една трета по-висок от каузи на Европейски Съюз в международната стопанска система. Обратно, общественият бранш в Съединени американски щати през днешния ден към момента е много „ по-лек “. Това е тяхното преимущество.

Днес Европейски Съюз не се нуждае от увеличение на страната, обществения бранш, тежестта на регулациите и разпоредбите. Точно противоположното, има потребност от редуциране. При това – трагично. Много ми се желае да осъзнаваме това преди идните избори за Екологичен потенциал.

 

Инфо: lidovky.cz

Превод за " Гласове " Юлия Семир Ал-Хаким

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР