Автор: Мила Кисьова, СегаНикой не харесва финансовите министри. Те са

...
Автор: Мила Кисьова, СегаНикой не харесва финансовите министри. Те са
Коментари Харесай

Сега: Горанов - единица за арогантност, умножена по 0

Автор: Мила Кисьова, " Сега "

" Никой не харесва финансовите министри. Те са най-недолюбваните в което и да е държавно управление, където и да е.

Защото би трябвало да държат кесията крепко вързана и да отблъскват всевъзможни щения за харчене на общите пари. С това завършват рационалните пояснения защо Владислав Горанов се дърпа да отвори хазната след връхлетялата ни пандемия.

Но по никакъв метод не оправдава финансовия министър, който продължава да скандализира обществото с арогантното си държание. Дори и в тези тежки дни, в които стотици хиляди българи изгубиха работата и приходите си, а стотици компании бяха принудени да затворят, той не престава със подигравателен  тон да се държи по този начин, като че ли хората сами са отговорни за споходилата ги криза. Независимо че е с по-високо IQ от Цвета Караянчева, етичните му хоризонти не са по-широки от нейните. Тя към момента официално е председателка на Народното събрание, само че политическата й кариера завърши със популярното - подвигаме си заплатите, с цел да има какво да ви даряваме. Горанов обаче е в стихията си.

Изключително безочливо прозвуча коментарът му

 

през вчерашния ден пред бТВ:  " Как си показват хората безвъзмездните пари - да вземем един от държавните хеликоптери и да минем да разхвърляме едни пари над жълтите павета? ! ".

Не, хората не си показват това. Те не желаят да бъдат пращани да теглят следващи заеми, без да знаят дали в околните месеци и даже години ще си намерят работа.  " Маргиналите " , отново по определение на Горанов, просто гледат каква поддръжка получават жителите в други страни и желаят съответна реакция и у нас.

От въведеното изключително състояние до момента властта даде десетки конференции и брифинги, в които, с едно-две изключения, оповестените избавителни ограничения в коронакризата са към момента обещания. Нещо повече - премиерът и финансовият министър заблуждават обществеността, че 4.5 милиарда лева потичат като финансова помощ към хората и компаниите, изпаднали в усложнение.

Всъщност голямата част от тези милиарди са пари на банките,

 

които ще бъдат отпуснати като заеми. А присъединяване на страната в общата сума е към 20%. Това са 700-те милиона лв., дадени на Българската банка за развиване за гаранции пред комерсиалните банки, тъй че заемите да са с по-ниски лихви и гратисни интервали на погашение.

Дори и парите, които Брюксел е одобрил като грантове (т.е. безвъзмездно) по разнообразни европрограми, ще избавят потърпевшите от ковид компании под формата на кредити. Преди седмица така наречен Фонд на фондовете, основан преди години с тази цел, разгласи няколко стратегии за нисколихвено кредитиране за към 800 млн. лева

Затова държавното управление няма за какво да замеря обществото с пренебрежителни обвинения  и да хвърля от хеликоптера алабализми за милиарди, с които ще избавя стопанската система.

Горанов нееднократно споделя, че компенсациите за безработица, които получават съкратените поради пандемията служащи и чиновници, са тип държавна помощ. Той най-добре би трябвало да знае, че с цел да получи един незает обезщетение в размер 60% от приходите, които е получавал, години наред се е осигурявал за този риск. Заедно с работодателя си е правил вноски във фонд " Безработица "  на НОИ и против тях има право на обезщетение в продължение на 6 до 12 месеца, независимо дали е изгубил работата си поради ковид или заради друга причина. Затова вместо да показва помощта като милосърдие, Горанов по-добре да се заеме със случаите, в които работодатели принуждават чиновниците си да напущат при взаимно единодушие, с което ги ощетяват с по-ниски компенсации на трудовата борса.

Голямата горделивост на държавното управление продължава да е схемата 60/40 за поддръжка на заетостта въпреки недоволството и изказванията на голямата част от компаниите, че не им прави никаква работа. Определените 1.5 милиарда лева за тази стратегия евентуално ще останат неусвоени. Към момента общественото министерство и Национален осигурителен институт са одобрили субсидиране на 60% от заплатите и осигуровките за едвам 12 000 работещи в няма и 100 компании. Числото е далеч под упованията на общественото министерство мярката да избави от съкращения 280 000 работещи.

Горанов гръмко

 

афишира като антикризисна мярка и помощта за самотните родители,

 

принудени да излизат в неплатен отпуск, с цел да гледат децата си, откакто не вървят на детска градина или учебно заведение. Истината е, че " голямата " поддръжка от 375 лева по закон е предвидена в бюджета на Агенцията за обществено подпомагане именно за сходни непредвидени катаклизми и последствия от естествени бедствия.

Освен това финансовият министър твърди, че е отворена скица за дребни и микропредприятия, които можели да получат безплатно между 3000 и 10 000 лева Тази никому незнайна досега финансова поддръжка, се оказа, че е по програмата " Конкурентоспобност " и занапред е оповестена за публично разискване.

Докато я задействат, предприятията от микро, ще станат нано.

 

Оказва се, че доста граждани и бизнесмени няма да могат да се възползват и от безлихвените заеми. Причината е, че ББР и банките слагат условия, които мъчно може да бъдат изпълнени. Самоосигуряващи се към този момент предизвестиха, че мъчно ще докажат понижени приходи през първото тримесечие по отношение на същото от предходната година, тъй като рецесията избухна след средата на март. Големите сривове в бизнеса се чакат от април нататък. Същото важи и за обещаните необезпечени заеми за дребните и междинните предприятия. Едва в сряда пред бТВ Горанов позволи, че е допустимо да се преразгледа отчетният интервал. Както и да потърси решение за хилядите служащи, принудени да минат на половин работен ден, с което също не покриват критериите за безлихвени заеми или различен, въпреки и алегоричен, метод на подкрепяне.

Към затруднените компании, задължняли и към бюджета, които се оплакаха, че не може да аплайват за заемите от ББР, Горанов обаче е безкомпромисен: " Не може да толерираме тези, които са некоректни към бюджета. Тази помощ се заплаща от всички данъкоплатци ".

Къде обаче бе финансовият министър,

 

когато държавната ББР е раздавала парите на данъкоплатците за противоречиви евтини заеми на политици и крупни предприемачи? Това той перфидно дефинира като казуистика въпроса имали ли са право олигарсите на големи евтини заеми? Но даде обещание, че към този момент няма да вършат по този начин.

Защо не жалеше за хвърлените над 2 милиарда лв. за " безплатното " саниране на жилища, още веднъж с парите на всички данъкоплатци? Как позволи данъкоплатците да бъдат ощетени с милиони левове от занижени хазартни такси и повишени партийни дотации? Защо милиардни бюджетни остатъци потънаха за дни към компании, близки до властта без публични поръчки?  И за какво продължава да живее в непознато жилище без да заплаща наем? 

Ако това не са хеликоптерни пари, здраве му кажи. Но можем ли да чакаме друго от човек, който никога не е работил в действителния бизнес. А единствено се е разпореждал с чужди пари. Преуспелият млад мъж Горанов е работил единствено като зам.-министър и министър. И за кратко в банка, тъй като държавната заплата му се видя дребна в един миг. Сега работи без заплата по решение на депутатите. Поне не заплаща наем за непознатото жилище, което гратис населява от години.

Кризата умножи финансовия министър по 0. "

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии. Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Лъжа 6 " Ад в Лондон. Моргите са цялостни. Британско летище може да стане коронавирусна морга " - Медийна сензация . Всъщност последните налични статистически данни демонстрират, че в действителност смъртността във Англия тази година е същата или по-ниска от предходната . Такова е ситуацията и в Ню Йорк (Истината виж тук https://petel.bg/Po-malko-hora-sa-pochinali-tozi-mart-vav-Velikobritaniya-ot-predishni-godini--Vazmozhno-li-e-Kovid19-da-se-okazhe-nay-velikata-obshhestvena-samopsihoza-na-chovechestvoto--__358338)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР