Автор: Красина Кръстева, epicenter.bgЗа съда аз съм председател на БСП,

...
Автор: Красина Кръстева, epicenter.bgЗа съда аз съм председател на БСП,
Коментари Харесай

Кой ще подписва кандидат-депутатските листи, ще изпаднат ли БСП, ПП-ДБ и ДПС в юридически колапс?

Автор: Красина Кръстева, epicenter.bg

„ За съда аз съм ръководител на Българска социалистическа партия, всеки документ, сега, подписан от различен, е противозаконен. “

Това съобщи преди дни Корнелия Нинова, която на 11 юни подаде оставка като водач на Българска социалистическа партия. И добави, че Атанас Зафиров, който в този момент извършва функционалностите ръководител на социалистическата партия, е вписан в съда като „ представляващ партията “.

Корнелия Нинова умерено изясни, че в случай че на следващия ден има избори, кандидат-депутатските листи би трябвало да подпише тя. Защото съгласно нея по този начин изисква юридическата норма.

Изборният кодекс планува преди парламентарни избори първо да се записват партиите, които ще вземат участие в тях, след това – обединенията и най-после – кандидат-депутатските листи. Като последните се показват в Районните изборни комисии в съответния многомандатен изборен регион.

Ето какво написа в член 133, алинея 1 от Изборния кодекс:

„ Партиите показват в Централната изборна комисия заявление за регистрация не по-късно от 45 дни преди изборния ден. Заявлението се подписва от лицето, представляващо партията съгласно настоящата й правосъдна регистрация. Заявлението може да бъде подписано и от лице, категорично упълномощено от представляващия партията. “

А член 255, алинея първа прецизира за листите: „ Предложението се подписва от лицата, представляващи партията или обединението, или от категорично упълномощени от тях лица. “

На пръв взор не би трябвало да има проблем, нали Атанас Зафиров е „ представляващ партията “? Но съгласно Нинова има. А тя е правист. И думите й подсказват за задаващи се тежки юридически разногласия.

Националният съвет на Българска социалистическа партия ще подреди едни кандидат-депутатски листи, Атанас Зафиров ще ги подпише и записва в ЦИК. След което някой ще ги апелира. И въпросът ще отиде в съда. Който пък може да изиска прокуратурата да обясни защо става дума.

По Закона за политическите партии политическите организации се записват в Софийския градски съд. Негова е и глобата по измененията в управленията на политическите партии.

А в регистъра на Софийския градски съд за политическите партии за Българска социалистическа партия черно на бяло написа: " Политическата партия се съставлява от Председателя, КОРНЕЛИЯ ПЕТРОВА НИНОВА. "

В Българска социалистическа партия „ виси “ и обстановката в най-голямата й организация – столичната. Това е значимо, тъй като оферти за състава на листите вършат локалните партийни структури, Националният съвет дефинира водачите на листи и местата за съдружните партиньори и представителите на гражданската квота. И като цяло се преценява с решенията на общинските организации.

Неотдавна Иван Таков беше вписан като ръководител на Градския съвет на Българска социалистическа партия в София. Да, само че на 21 април имаше конференция на столичните социалисти, която избра Диана Тонова за ръководител. Това стана въз основа на подреден от Националния съвет на партията цялостен цикъл доклади и избори в столичната организация. Но тъкмо това решение на пленума от 25 февруари бе оповестено от Общопартийната контролна комисия за извършено без кворум, а решенията му - за нелегитимни. Агенцията по вписванията се базира точно на това, с цел да впише Таков.
Накратко казано - налице е проблем, в който всеки упорит правист ще види опция за предприемане на някакви дейности.

Няма да встъпвам в юридическата казуистика. Политически въпросът е явен – Българска социалистическа партия има съществени проблеми с явяването си на едни възможни предварителни парламентарни избори. Изчистването на такива проблеми минава през решения на груповите партийни органи, взети, несъмнено, законно. Нали разбирате, в случай че на следващия ден има конгрес и някой не е склонен с решенията му, може да ги апелира. Правната каша ще стане цялостна – заинтригуваните страни ще се замерят с членове и алинеи, което на собствен ред подсигурява загуба на всевъзможен интерес от страна на публиката. Навлизането в това минно поле като нищо ще смъкна столетницата под 4-процентната линия.

Пред подобен юридическа колапс обаче е освен социалистическата партия.

Виждаме какво става в Движение за права и свободи. За съда партията се управлява от двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Последната национална конференция ги е избрала за съпредседатели, решенията й са вписани в съда, както повелява законът.

Ето какво написа в регистъра на Софийския градски съд за Движение за права и свободи:

“ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ” Политическа партия. Партията се съставлява според член 10, алинея 1, т. 1 от Устава от ръководителите
ДЕЛЯН СЛАВЧЕВ ПЕЕВСКИ и ДЖЕВДЕТ ИБРЯМОВ ЧАКЪРОВ, дружно и поотделно.

Въпросът с водачеството във всяка партия взема решение висшият й управителен орган – в Движение за права и свободи това е националната конференция. Насрочването й не става за два дни. А още даже не е призован Централният действен съвет, който би могъл да дефинира датата на нейното съвещание.

Ами „ Демократична България “? Дясноцентристката политическа групировка в действителност е коалиция, формирана от две политически партии - „ Да, България “ и Демократи за мощна България. Лидерът на „ Да, България “ Христо Иванов подаде оставка поради пагубните изборните резултати още на 10 юни. Напусна и Народното събрание. Председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов също реагира на изборните резултати – той изиска и получи избор на доверие от партията. Тук всичко е чисто. Евентуалните кандидат-депутатски листи обаче ще би трябвало да подпише и Иванов, тъй като той е последният законно определен ръководител на една от партиите в обединението ПП-ДБ. Което прави обстановката малко неловка – хем си подал оставка, хем на процедура държиш подобен мощен лост за ръководство.

Освен юридическия въпрос с подписването на кандидат-депутатските листи пред ПП-ДБ стои и политически въпрос. Ще продължат ли да са дружно. Особено, откакто основно предложение на Демократична България - за техническо държавно управление, бе отхвърлено от Политическа партия.

Това е, което имаме като политическа обстановка. Да обобщим - от показаните в 50-ото Народно заседание политически сили проблеми няма единствено в ГЕРБ, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ. Най-малката група – на „ Величие “ напряко се разпадна.

Не е мъчно да си представим какво ще настане, в случай че и вторият, и третият изследователски мандат се окажат несполучливи и отидем на избори. А за това приказват надали не всички, които схващат нещо в тази материя – и политици, и анализатори.

Ако на следващия ден още веднъж има избори, на тях ще се яви един изтощен ГЕРБ, може би две ДПС-та и обособени Политическа партия и Демократична България, отслабена Българска социалистическа партия. И ще произведат по-качествен парламент?! Едва ли.

Всеки жител би се запитал в Народното събрание няма ли рационални хора, които, виждайки всичко това, да потърсят опция за основаване на държавно управление. Нима някой има изгода от навлизането в такова тресавище? Как ще се проведат избори за народни представители, в случай че бъдат оспорени пред съда претендентите за такива?

Нима политиците не са наясно, че навлизането и в минното поле на юридическата казуистика (защото чисто политическите разногласия няма да спрат) дефинитивно ще отврати естествените жители от публичния живот.

И какво ще приказва всичко това за нашата страна?

Инфо: epicenter.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР